Ιαπωνία: Εκτοξεύτηκε ο πύραυλος H-IIA με προορισμό τη Σελήνη

Ιαπωνία: Εκτοξεύτηκε ο πύραυλος H-IIA με προορισμό τη Σελήνη
Κέντρο της JAXA. Getty Images

Με επιτυχία στέφθηκε η εκτόξευση του πυραύλου H-IIA της Ιαπωνίας, την Πέμπτη (7/9), με προορισμό τη Σελήνη. Η πρωτοποριακή τεχνολογία που θα διαθέτει.

Θέλοντας να μπει στο “κλαμπ” των χωρών που έχουν φτάσει στη Σελήνη, η Ιαπωνία εκτόξευσε, την Πέμπτη (7/9), πύραυλο με το σκάφος SLIM (Smart Lander for Investigating Moon- Έξυπνη Σεληνάκατος Εξερεύνησης της Σελήνης). Αν όλα πάνε καλά, υπολογίζεται πως θα προσεληνωθεί στις αρχές του 2024.

Σύμφωνα με τον Guardian, η σεληνάκατος πήρε το παρατσουκλι “ελεύθερος σκοπευτής”, εξαιτίας της προηγμένης τεχνολογίας που διαθέτει. Ειδικότερα, τα περισσότερα σκάφη προσγειώνονται πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σήμειο-στόχο τους. Παρόλα αυτα, ο SLIM, αν όλα βαίνουν καλώς, θα προσεληνωθεί σε απόσταση μόνο 100 μέτρων από το σημείο-στόχο.

Η εκτόξευση του πυραύλου H-IIA, που μετέφερε το SLIM, παρακολουθήθηκε από 35.000 άτομα, μέσω διαδικτύου.

Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα και από τον Αύγουστο η Ινδία έχουν καταφέρει να προσεληνωθούν με επιτυχία. Σημειώνεται ότι πήρξαν δύο αποτυχημένες ιαπωνικές αποστολές, μία δημόσια και μία ιδιωτική.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, “δεν υπάρχουν προηγούμενες περιπτώσεις ακριβούς προσγείωσης σε ουράνια σώματα με σημαντική βαρύτητα, όπως το φεγγάρι”, ανέφερε η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία, JAXA. Είπε, ακόμη, ότι η τεχνολόγια που θα διαθέτει ο SLIM θα οδηγεί τους ανθρωπούς στο “να μπορούν να προσγειώνονται όπου θέλουν και όχι μόνο εκεί που είναι εύκολο.”

Με την επίτευξη αυτού του στόχου, θα καταστεί δυνατή η προσγείωση σε πλανήτες ακόμη πιο σπάνιους σε πόρους από το φεγγάρι”, συμπλήρωσε.

Η εκτόξευση του H-IIA έρχεται μερικές μέρες μετά την επιτυχή προεσήλωση του ινδικού σκάφους Chandrayaan-3 και τον εντοπισμό χημικών στοιχείων κοντά στο νότιο πόλο του φεγγαριού.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα