news 24/7

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Η αστροναύτης Κριστίνα Κοχ θα σπάσει το παγκόσμιο γυναικείο ρεκόρ διαστημικής πτήσης

Η αστροναύτης Κριστίνα Κοχ θα σπάσει το παγκόσμιο γυναικείο ρεκόρ διαστημικής πτήσης

Η Κοχ θα παραμείνει στο διάστημα 328 μέρες, αγγίζοντας έτσι και το ανδρικό ρεκόρ συνεχόμενης παραμονής στο διάστημα για αστροναύτη της NASA, που από το 2016 κατέχει ο Σκοτ Κέλι με 340 μέρες.

Αστεροειδής

Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει σήμερα ανάμεσα στη Γη και στη Σελήνη

Ένας αστεροειδής σε μέγεθος μεγάλης πολυκατοικίας θα περάσει σήμερα στο μισό της απόστασης ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη. Στο μέλλον μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο. Θα περάσει ξανά κοντά από τη Γη το 2034, το 2041 και το 2048.

Από την επιτυχή επιστροφή των αστροναυτών του Apollo 13 στη Γη

Apollo 13: Ιστορικό ντοκουμέντο από την επιστροφή της μοναδικής αποτυχημένης αποστολής στη Σελήνη

Η ανθρωπότητα παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα την "οδύσσεια" των τριών αστροναυτών που δεν κατάφεραν ποτέ να προσεληνωθούν. Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Απριλίου 1970 όταν επιτέλους επέστρεψαν σώοι πίσω στη Γη.

Κρόνος Δακτύλιοι

Στον Τιτάνα του Κρόνου υπάρχουν λίμνες μεθανίου με βάθος 100 μέτρα

Ορισμένοι επιστήμονες δεν αποκλείουν την πιθανότητα ύπαρξης περασμένης ή και τωρινής ζωής στον Τιτάνα, μέσα στις λίμνες των υδρογονανθράκων του. Ο Τιτάνας έχει τη μεγαλύτερη γεωλογική ομοιότητα με τη Γη από κάθε άλλο σώμα.

Η Σελήνη

Ισραήλ: Σχέδια για νέα αποστολή στη Σελήνη μετά την αποτυχία του Beresheet

Το ρομποτικό σκάφος Beresheet συνετρίβη στην επιφάνεια της Σελήνης κατά την τελική κάθοδό του, διαλύοντας τις ελπίδες του Ισραήλ να γίνει η τέταρτη κατά σειρά χώρα που κάνει ελεγχόμενη προσελήνωση.

Η πρώτη μαύρη τρύπα που φωτογραφήθηκε

Ποουβέχι: Έτσι θα ονομαστεί η πρώτη μαύρη τρύπα που φωτογραφήθηκε - Τι σημαίνει

Το ποιητικό, χαβανέζικο όνομα που προτείνει ο καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης Λάρι Κιμούρα για την πρώτη μαύρη τρύπα που φωτογραφήθηκε από το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (ΕΗΤ)

Δημήτρης Ψάλτης

Δημήτρης Ψάλτης: Με κάθε ανακάλυψη θυμόμαστε ότι το ανθρώπινο μυαλό έχει πολλά να προσφέρει

Ο καθηγητής αστρονομίας και φυσικής στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα, με κομβικό ρόλο στο Τηλεσκόπιο Ορίζοντα που πήρε την πρώτη εικόνα από μια μαύρη τρύπα, μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 για την σπουδαία ανακάλυψη και για την πορεία του μέχρι αυτή τη σημαντική στιγμή της καριέρας του.

Το διάστημα φαίνεται να αλλάζει το σώμα, δείχνει η πρωτοποριακή μελέτη των δίδυμων αστροναυτών Κέλι

Το διάστημα αλλάζει το σώμα, δείχνει πρωτοποριακή μελέτη δίδυμων αστροναυτών

Ο Σκοτ που είχε μείνει στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2016, φαίνεται να γέρασε λίγο πιο γρήγορα σε σχέση με τον δίδυμο αδελφό του Μαρκ, που είχε μείνει στον πλανήτη μας. Η μελέτη των διδύμων είναι το πρώτο βήμα για να εξαχθούν βάσιμα συμπεράσματα κατά πόσο τα μακρινά διαστημικά ταξίδια ενέχουν κινδύνους για την υγεία.

Φωτογραφίες σαν αυτήν οδήγησαν τους επιστήμονες στον εντοπισμό της μαύρης τρύπας που φωτογραφήθηκε

Μαύρη Τρύπα: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την πρώτη φωτογραφία

Πλέον υπάρχει απόδειξη! Οι μαύρες τρύπες στο διάστημα είναι υπαρκτές και τώρα πια ξέρουμε πως μοιάζουν. Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις με αφορμή την πρώτη φωτογραφική απεικόνιση αυτού του κοσμικού θαύματος.

Δημήτρης Ψάλτης

Δημήτρης Ψάλτης: Ο Έλληνας πίσω από την πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας μιλά για το ιστορικό επίτευγμα

Ο Έλληνας αστροφυσικός Δημήτρης Ψάλτης έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ιστορικό επίτευγμα της πρώτης φωτογράφησης μιας μαύρης τρύπας και δηλώνει ότι επιβεβαιώθηκε ξανά η θεωρία του Αϊνστάιν.

Έτσι είναι μία "μαύρη" τρύπα - Στη δημοσιότητα η πρώτη φωτογραφία

Έτσι είναι μία "μαύρη" τρύπα - Στη δημοσιότητα η πρώτη φωτογραφία

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η ανθρωπότητα αντικρίζει μια "μαύρη τρύπα", χάρη στη πρώτη φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα επιστήμονες σε παράλληλες συνεντεύξεις Τύπου ανά τον κόσμο.

Φωτογραφία αρχείου

NASA: Οι ανακοινώσεις για την πρώτη απεικόνιση "μαύρης τρύπας"

Παρακολουθείστε ζωντανά τις ανακοινώσεις της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Η ανθρωπότητα θα έχει σήμερα τη δυνατότητα να δει για πρώτη φορά τη φωτογραφική απεικόνιση μιας "μαύρης τρύπας".

Μαύρη Τρύπα (καλλιτεχνική απεικόνιση)

Αντίστροφη μέτρηση: Σήμερα θα δούμε πιθανότατα πώς μοιάζει μια "μαύρη τρύπα"

Η ανθρωπότητα θα έχει σήμερα τη δυνατότητα να δει για πρώτη φορά τη φωτογραφική απεικόνιση μιας "μαύρης τρύπας", σε μία από τις πλέον βαρυσήμαντες επιστημονικές ανακοινώσεις των τελευταίων ετών.

Αστροναύτης

Ο διπλός στόχος της NASA: Άνθρωποι στη Σελήνη το 2024 και στον Άρη το 2033

«Θέλουμε να πετύχουμε μια προσεδάφιση στον Άρη το 2033. Μπορούμε να επιταχύνουμε την προσεδάφιση στον Άρη, αν επιταχύνουμε την προσελήνωση». Η επιτάχυνση της επιστροφής στη Σελήνη το 2024 πιθανώς υποκρύπτει και πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο πλανήτης Άρης

Θέλεις να στείλεις τη φωνή σου στον Άρη; Πάρε μέρος σε αυτόν τον διαγωνισμό

Οι Γήινοι που ενδιαφέρονται να ακουστεί η φωνή τους στον "κόκκινο πλανήτη" πρέπει να στείλουν το ηχογραφημένο μήνυμά έως τις 20 Απριλίου στο διαγωνισμό που διοργανώνει τσεχική υπηρεσία.

Οργή στις ΗΠΑ για την Ινδία: Διέλυσε δορυφόρο με αντιβαλλιστικό πύραυλο

Οργή στις ΗΠΑ για την Ινδία: Διέλυσε δορυφόρο με αντιβαλλιστικό πύραυλο

Η Ινδία πραγματοποίησε μία δοκιμή του εθνικής σχεδίασης πύραυλου κατά δορυφόρων, ο οποίος έπληξε με επιτυχία έναν απενεργοποιημένο ινδικό δορυφόρο σε υψόμετρο 300 χλμ. Οργισμένη η NASA για τα διαστημικά "σκουπίδια" και την ασφάλεια του ISS.

Στιγμιότυπο από τα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσινγκτον

Όσοι πιστοί σπεύσατε: H NASA πληρώνει 16.500 ευρώ για να μείνεις ξαπλωμένος για δύο μήνες

Η υπηρεσία των ΗΠΑ ψάχνει 12 άνδρες και ισάριθμες γυναίκες, ηλικίας 24-55 ετών για συμμετοχή σε πείραμα σχετικά με την τεχνητή βαρύτητα. Μοναδική προϋπόθεση να μιλάνε γερμανικά.

ΟΗΕ: Ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις για τον αφοπλισμό στο διάστημα

ΟΗΕ: Ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις για τον αφοπλισμό στο διάστημα

Νέα αποτυχία στις προσπάθειες για αφοπλισμό αφού οι εκπρόσωποι 25 χωρών, μεταξύ των οποίων οι Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, δεν μπόρεσαν να βάλουν τις βάσεις για μια συμφωνία ειρήνης στο διάστημα.

NASA: Απίστευτες φωτογραφίες από τον μετεωρίτη που εξερράγη πάνω από τη Βερίγγεια Θάλασσα

NASA: Απίστευτες φωτογραφίες από τον μετεωρίτη που εξερράγη πάνω από τη Βερίγγεια Θάλασσα

Οι φωτογραφίες τραβήχθηκαν από έναν δορυφόρο της NASA λίγα λεπτά μετά την είσοδο του μετεωρίτη στην ατμόσφαιρα της Γης και τη διάλυσή του, γεγονός που ωστόσο δεν αντιλήφθηκε κανείς στη Γη.

Η υπερπανσέληνος πίσω από τον Παρθενώνα

Υπερπανσέληνος: Μαγεία στον ουρανό

Μάγεψε η χθεσινή υπερπανσέληνος από όποιο σημείο και να κοιτούσε κανείς τον ουρανό. Παρόλο που στην αρχή ο ουρανός της Αθήνας ήταν αρκετά συννεφιασμένος, σταδιακά τα σύννεφα παραμέρισαν, ο ουρανός καθάρισε και το φεγγάρι αποκαλύφθηκε γεμάτο, φωτεινό και επιβλητικό.

Υπερπανσέληνος

Εαρινή Ισημερία: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το φετινό σπάνιο φαινόμενο

Η Εαρινή Ισημερία λαμβάνει χώρα, σήμερα, στις 20 Μαρτίου και συμπίπτει με την τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνο του χρόνου. Με αφορμή αυτό το φαινόμενο, καταγράφουμε τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τη (φετινή) Εαρινή Ισημερία.

Διαστημική σέλφι: Το ισραηλινό σκάφος Beresheet βγάζει φωτογραφία με φόντο τη Γη

Διαστημική σέλφι: Το ισραηλινό σκάφος Beresheet βγάζει φωτογραφία με φόντο τη Γη

Η φωτογραφία, όπου διακρίνεται η Αυστραλία, καθώς επίσης η ισραηλινή σημαία και το μήνυμα "Μικρή χώρα, μεγάλα όνειρα" στάλθηκε στο κέντρο ελέγχου στο Ισραήλ από απόσταση περίπου 37.600 χιλιομέτρων.

Η διαστημική κάψουλα Crew Dragon της Space X και ο πύραυλος Falcon 9 στο διαστημικό κέντρο στη Φλόριντα

Space X: Πρώτη δοκιμαστική δοκιμή της κάψουλας Crew Dragon με κούκλα αντί για αστροναύτη

Με τη βοήθεια του Crew Dragon, η NASA φιλοδοξεί να ξεκινήσει ξανά μέσα στο 2019 το πρόγραμμα των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων με δικά της μέσα, χωρίς να εξαρτάται πια από τους ρωσικούς πυραύλους Σογιούζ.

Διάστημα

Διαστημικό σκάφος του '70 δεν έφτασε ποτέ στην Αφροδίτη - Ίσως πέσει στη Γη φέτος

Το σοβιετικό Kosmos 482 της δεκαετίας του 1970 παγιδεύτηκε στην τροχιά της Γης και περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη μας για δεκαετίας. Μπορεί να πέσει στη Γη το 2019 ή τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Εντυπωσιακή φωτογραφία από την Έσχατη Θούλη

NASA: Αυτές είναι οι νέες φωτογραφίες που έστειλε το New Horizons από την Έσχατη Θούλη

Μπορεί να απομακρύνεται πλέον από την Έσχατη Θούλη, το ερευνητικό σκάφος της NASA όμως έστειλε νέες, ακόμη πιο καθαρές και λεπτομερείς φωτογραφίες που εντυπωσίασαν τους επιστήμονες.

Hayabusa-2

Το σκάφος της Hayabusa 2 "πάτησε" στον Ριούγκου και συνέλεξε το πρώτο δείγμα

Το ιαπωνικό σκάφος πραγματοποίησε με επιτυχία την αποστολή του, να αγγίξει την επιφάνεια του αστεροειδούς Ριούγκου. Σωματίδια βάρους έως δέκα γραμμαρίων συλλέχθηκαν από ένα όργανο του σκάφους.

Φεγγάρι - Γη

Νέα στοιχεία για το διάστημα: Η ατμόσφαιρα της Γης φθάνει πέρα από το φεγγάρι

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, το αέριο στρώμα που τυλίγει τη Γη, φθάνει σε απόσταση έως 630.000 χιλιομέτρων ή περίπου 50 φορές όσο η διάμετρος του πλανήτη μας.

Ραδιοτηλεσκόπιο LOFAR

Η ασύλληπτη απεραντοσύνη του σύμπαντος: Ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άγνωστοι γαλαξίες

Το LOFAR έχει ήδη εντοπίσει περίπου 320.000 πηγές ραδιοκυμάτων, που σχεδόν όλες είναι γαλαξίες στο μακρινό σύμπαν. Άλλη μια απόδειξη για το πόσο ασύλληπτα αχανές είναι το σύμπαν.