news 24/7

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Ο πρώτος τεράστιος εξωπλανήτης γύρω από ένα άστρο "λευκό νάνο"

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος γιγάντιος εξωπλανήτης γύρω από άστρο "Λευκός Νάνος"

Ο εξωπλανήτης εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τη Γη. Διαθέτει μάλιστα μια ουρά σαν κομήτη, καθώς σταδιακά εξαερώνεται υπό την επίδραση του καυτού άστρου του.

Καλλιτεχνική απεικόνιση μαύρης τρύπας

Αστρονομία: Μπορεί να υπάρχουν πλανήτες γύρω και από μαύρες τρύπες

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πλανήτες μπορεί να σχηματισθούν και σε πιο ακραία περιβάλλοντα, όπως είναι οι μαύρες τρύπες. Οι επιστήμονες επιμένουν ότι με τη μελέτη τους ανοίγει ένας νέος δρόμος για την αστρονομία.

Εξωγήινα σάκχαρα βασικά για τη ζωή ανιχνεύθηκαν σε μετερωρίτες

Εξωγήινα σάκχαρα βασικά για τη ζωή ανιχνεύθηκαν σε μετερωρίτες

Η ανακάλυψη ενισχύει την άποψη ορισμένων επιστημόνων ότι ο βομβαρδισμός κάποτε του πλανήτη μας από αστεροειδείς -τα μητρικά σώματα των μετεωριτών- υπήρξε η πηγή των θεμελιωδών λίθων της ζωής.

NASA: Το Curiosity εντόπισε οξυγόνο στον πλανήτη Άρη, αλλά όχι την πηγή προέλευσης του

NASA: Το Curiosity εντόπισε οξυγόνο στον πλανήτη Άρη, αλλά όχι την πηγή προέλευσης του

Το Curiosity rover έχει μπερδέψει την επιστημονική κοινότητα λόγω των έντονων διαφοροποιήσεων που παρατηρούνται στα επίπεδα του οξυγόνου που εντοπίζει με τη βοήθεια του φορητού χημικού εργαστηρίου SAM.

3D σχέδιο του project εκτόξευσης 60 μικρών δορυφόρων Starlink για παροχή ευρυζωνικού διαδικτύου.

Η Space X εκτόξευσε 60 μικροδορυφόρους και οι αστρονόμοι ανησυχούν ότι ο ουρανός δεν θα είναι πια ίδιος

Ο σκοπός είναι η παροχή φθηνού διαδικτύου οπουδήποτε στον κόσμο. Πρόκειται μάλιστα, για τη δεύτερη "φουρνιά" τέτοιων δορυφόρων και πρόκειται να προστεθούν πολλοί ακόμα.

Το πρώτο ηλεκτρικό αεροπλάνο της NASA θα πετάξει το 2020

Η NASA παρουσίασε το πρώτο ηλεκτρικό αεροπλάνο της - Θα πετάξει το 2020

Το Χ-57 αποτελεί προσαρμογή του ιταλικού δικινητήριου Tecnam R2006T και βρίσκεται υπό ανάπτυξη από το 2015. Θα διαθέτει 14 ηλεκτρικούς κινητήρες που θα τροφοδοτούνται αποκλειστικά από μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Γη

Η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο - "Ανακαλύπτει" ξανά ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

Ο τεχνητός «Κοπέρνικος» έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο πλανήτης μας και ο Άρης κινούνται πέριξ του Ήλιου, μελετώντας πώς φαίνονται από τη Γη οι κινήσεις του άστρου μας και του γειτονικού πλανήτη.

Διάβαση Ερμή μπροστά από τον Ήλιο

Δευτέρα 11 Νοέμβρη: Μία σπάνια διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο - Ορατή και από την Ελλάδα

Ο Ερμής θα κινηθεί ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο.Η επόμενη «διάβαση» του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο θα συμβεί στις 13 Νοεμβρίου 2032. Η έναρξη του φαινομένου στη χώρα μας θα γίνει στις 14:35.

Διαστημοπλάνο Χ-37Β

ΗΠΑ: Το διαστημοπλάνο Χ-37Β επέστρεψε από μυστική αποστολή-ρεκόρ 780 ημερών

Τι ακριβώς κάνει εκεί πάνω το αυτόνομο στρατιωτικό διαστημοπλάνο Χ-37Β των ΗΠΑ, που μόλις επέστρεψε από μυστική αποστολή-ρεκόρ 780 ημερών; Κανείς δεν ξέρει. Ήταν η πέμπτη μακράς διάρκειας αποστολή του εν λόγω αυτόνομου αεροπλάνου χωρίς πιλότο.

Άνθρωπος στο φεγγάρι

NASA: Ποιος θα ακολουθήσει τους Αμερικανούς στη Σελήνη;

Η επιλογή των πρώτων χωρών που θα ακολουθήσουν τις ΗΠΑ στο ταξίδι επιστροφής στη σελήνη θα εξαρτηθεί από τις διεθνείς συνδρομές. Ευρωπαίοι και Ιάπωνες έχουν πει δημοσίως πως θα ήθελαν να στείλουν αστροναύτες.

Διάττοντες Αστέρες (φωτογραφία αρχείου)

Ωριωνίδες: Κορυφώνονται απόψε - Φθινοπωρινή βροχή από πεφταστέρια

Οι Ωριωνίδες είναι μια μέτριας έντασης βροχή διαττόντων αστέρων, που κάθε χρόνο εμφανίζονται από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου. Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες για να δείτε τα πεφταστέρια.

Πλανήτης Γη

Γεωχημικές "νεκροψίες" πλανητών μαρτυρούν πως η Γη δεν είναι και τόσο μοναδική

Οι πρώτες γεωχημικές "νεκροψίες" πλανητών γύρω από άλλα άστρα ενισχύουν την άποψη ότι η Γη δεν είναι τόσο μοναδική στο σύμπαν. Δείχνουν ότι άλλοι κόσμοι πιθανότατα έχουν παρεμφερή γεωχημική σύσταση με τον δικό μας.

Φωτογραφίες αρχαίων κοιλάδων στον Άρη

ESA: Στον Άρη κάποτε κυλούσαν μεγάλα ποτάμια

Νέες φωτογραφίες αρχαίων κοιλάδων στον Άρη, όπου κάποτε υπήρχαν τρεχούμενα νερά ποταμών από το σκάφος Mars Express της ESA. Οι εικόνες δείχνουν πολλαπλά φαράγγια βάθους 200 μέτρων και πλάτους 2 χιλιομέτρων.

Σημαντικά ευρήματα στον Εγκέλαδο του Κρόνου. Πιο κοντά η αναζήτηση εξωγήινης ζωής

Σημαντικά ευρήματα στον Εγκέλαδο του Κρόνου. Πιο κοντά η αναζήτηση εξωγήινης ζωής

Στους πίδακες παγωμένων σωματιδίων που εκτινάσσονται στο διάστημα από τον δορυφόρο του Εγκέλαδο, ανιχνεύτηκαν μόρια που περιέχουν οξυγόνο και άζωτο, κάτι που καθιστά πολύ πιθανή την αναζήτηση εξωγήινης ζωής εκεί στο μέλλον.