news 24/7

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Αστροναύτης

Αστρική σύλληψη: Και όμως το κατεψυγμένο σπέρμα διατηρεί τη ζωτικότητά του στο διάστημα

Επιστημονικό πείραμα ανοίγει τον δρόμο, ώστε πληρώματα μόνο γυναικών αστροναυτών να μπορούν μελλοντικά να αναπαράγουν στο διάστημα, χωρίς να χρειάζεται η παρουσία ανδρών.

Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα το 1963

Βαλεντίνα Τερεσκόβα: Όταν η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα επέστρεψε στη Γη

Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα είναι πρώην Σοβιετική αστροναύτης, που έγινε διάσημη ως η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που ταξίδεψε στο διάστημα. Σαν σήμερα, στις 19 Ιουνίου 1963, επέστρεψε στη Γη από την αποστολή της στο διάστημα.

Το Mars 2020 rover θα δώσει κρίσιμες απαντήσεις για μία επανδρωμένη αποστολή στον Άρη

NASA: Το Mars 2020 rover θα δώσει κρίσιμες απαντήσεις για μία επανδρωμένη αποστολή στον Άρη

Η NASA ετοιμάζει την αποστολή Mars 2020 απ' όπου θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για την προσεδάφιση στη Σελήνη, την παροχή νερού και οξυγόνου στον Άρη και για τη συμπεριφορά νέων υλικών στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Ανωμαλία Σελήνης

Μυστήριο: Τεράστια μεταλλική μάζα εντοπίσθηκε κάτω από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Κάτι παράξενο κρύβεται στα έγκατα της Σελήνης. Η ανώμαλη μάζα βρίσκεται κάτω από τον μεγαλύτερο κρατήρα πρόσκρουσης του ηλιακού μας συστήματος, τη σεληνιακή λεκάνη Νοτίου Πόλου-'Αιτκεν, διαμέτρου περίπου 2.000 χιλιομέτρων.

Ο Πλανήτης Δίας

Εντυπωσιακό θέαμα: Απόψε ο πιο φωτεινός και κοντινός Δίας του 2019

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Δίας θα φαίνεται φωτεινότερος και μεγαλύτερος από κάθε άλλη μέρα του 2019, καθώς θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο του από τη Γη και θα φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο.

Εικόνα της "ραδιο-γέφυρας" που ανακαλύφθηκε

Ανακαλύφθηκε "ραδιο-γέφυρα" μήκους 10 εκατ. ετών φωτός που συνδέει δύο σμήνη γαλαξιών

Η "ραδιο-γέφυρα" συνδέει δύο σμήνη γαλαξιών και αποδίδεται στην ύπαρξη ενός διαγαλαξιακού πεδίου. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένα τέτοιο φαινόμενο και σε τέτοια κλίμακα στο σύμπαν.

Εκτόξευση πυραύλου από πλωτή εξέδρα στην Κίτρινη Θάλασσα στην Κίνα

Κίνα: Εκτόξευσε για πρώτη φορά πύραυλο από πλοίο στη θάλασσα

Η Κίνα εκτόξευσε πύραυλο από πλωτή εξέδρα στην Κίτρινη Θάλασσα και έγινε η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που διαθέτει την τεχνολογική δυνατότητα να θέτει σε τροχιά δορυφόρους από εξέδρες εκτόξευσης στη θάλασσα.

Έκρηξη αστέρων κοντά στη Γη

Νέα θεωρία: Εκρήξεις αστέρων ανάγκασαν τους πρωτόγονους να κατέβουν από τα δέντρα και να περπατήσουν

Νέα ευφάνταστη θεωρία υποστηρίζει ότι αρχαίες εκρήξεις σούπερ-νόβα ανάγκασαν τους προγόνους του ανθρώπου να κατέβουν από τα δέντρα και να περπατήσουν στα δύο πόδια τους.

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ ζητά 1,6 δισ. για τη NASA - Στόχος να πάνε οι ΗΠΑ στη Σελήνη ως το 2024

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από το Κογκρέσο να αυξήσει τη χρηματοδότηση της NASA, ώστε οι Αμερικανοί να επιστρέψουν στη Σελήνη γρηγορότερα «Αποκαθιστούμε το μεγαλείο της NASA και θα πάμε πίσω στη Σελήνη και μετά στον Άρη», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΕΛΔΟ Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς

Πρόεδρος ΕΛΔΟ: Η εξερεύνηση του Διαστήματος πλέον προσιτή και για την Ελλάδα

Απάντηση του Χριστόδουλου Πρωτοπαπά στον ακαδημαϊκό Σταμάτη Κριμιζή περί ανάγκης εκατομμυρίων ευρώ για την εξαγγελθείσα αποστολή στη Σελήνη αλλά και για την ανάπτυξη διαστημικών οργάνων.

Στερεό μεταλλικό πυρήνα ίδιου σχεδόν μεγέθους με αυτόν της Γης έχει ο πλανήτης Ερμής

Στερεό μεταλλικό πυρήνα ίδιου σχεδόν μεγέθους με αυτόν της Γης έχει ο πλανήτης Ερμής

Ο Ερμής, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θυμίζει μπάλα κανονιού, αφού ο μεταλλικός πυρήνας του καταλαμβάνει σχεδόν το 85% του όγκου του πλανήτη. Ο τεράστιος πυρήνας του αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια.

Πλανήτης Άρης, καρέ από τη NASA

Ημερίδα με θέμα Hellas to The Moon: Συζητήσεις για αποστολή ελληνικού ρομπότ στη Σελήνη

Στην Ημερίδα με θέμα "Hellas to The Moon" που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου, συζητήθηκαν θέματα συντονισμού της αποστολής ελληνικού ρομποτικού οχήματος στη Σελήνη

Κίνα: Σχεδιασμός της πρώτης τολμηρής αποστολής ταυτόχρονα σε αστεροειδή και κομήτη το 2022

Κίνα: Σχεδιάζει ταυτόχρονη αποστολή σε αστεροειδή και κομήτη το 2022

Σχεδιάζεται ρομποτική διαστημική αποστολή κατά την οποία σκάφος θα επισκεφτεί αρχικά έναν αστεροειδή, θα συλλέξει δείγματα και στη συνέχεια θα συνεχίσει το ταξίδι του προς τον κομήτη 133P.

Η αστροναύτης Κριστίνα Κοχ θα σπάσει το παγκόσμιο γυναικείο ρεκόρ διαστημικής πτήσης

Η αστροναύτης Κριστίνα Κοχ θα σπάσει το παγκόσμιο γυναικείο ρεκόρ διαστημικής πτήσης

Η Κοχ θα παραμείνει στο διάστημα 328 μέρες, αγγίζοντας έτσι και το ανδρικό ρεκόρ συνεχόμενης παραμονής στο διάστημα για αστροναύτη της NASA, που από το 2016 κατέχει ο Σκοτ Κέλι με 340 μέρες.

Αστεροειδής

Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει σήμερα ανάμεσα στη Γη και στη Σελήνη

Ένας αστεροειδής σε μέγεθος μεγάλης πολυκατοικίας θα περάσει σήμερα στο μισό της απόστασης ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη. Στο μέλλον μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο. Θα περάσει ξανά κοντά από τη Γη το 2034, το 2041 και το 2048.

Από την επιτυχή επιστροφή των αστροναυτών του Apollo 13 στη Γη

Apollo 13: Ιστορικό ντοκουμέντο από την επιστροφή της μοναδικής αποτυχημένης αποστολής στη Σελήνη

Η ανθρωπότητα παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα την "οδύσσεια" των τριών αστροναυτών που δεν κατάφεραν ποτέ να προσεληνωθούν. Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Απριλίου 1970 όταν επιτέλους επέστρεψαν σώοι πίσω στη Γη.

Κρόνος Δακτύλιοι

Στον Τιτάνα του Κρόνου υπάρχουν λίμνες μεθανίου με βάθος 100 μέτρα

Ορισμένοι επιστήμονες δεν αποκλείουν την πιθανότητα ύπαρξης περασμένης ή και τωρινής ζωής στον Τιτάνα, μέσα στις λίμνες των υδρογονανθράκων του. Ο Τιτάνας έχει τη μεγαλύτερη γεωλογική ομοιότητα με τη Γη από κάθε άλλο σώμα.

Η Σελήνη

Ισραήλ: Σχέδια για νέα αποστολή στη Σελήνη μετά την αποτυχία του Beresheet

Το ρομποτικό σκάφος Beresheet συνετρίβη στην επιφάνεια της Σελήνης κατά την τελική κάθοδό του, διαλύοντας τις ελπίδες του Ισραήλ να γίνει η τέταρτη κατά σειρά χώρα που κάνει ελεγχόμενη προσελήνωση.

Η πρώτη μαύρη τρύπα που φωτογραφήθηκε

Ποουβέχι: Έτσι θα ονομαστεί η πρώτη μαύρη τρύπα που φωτογραφήθηκε - Τι σημαίνει

Το ποιητικό, χαβανέζικο όνομα που προτείνει ο καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης Λάρι Κιμούρα για την πρώτη μαύρη τρύπα που φωτογραφήθηκε από το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (ΕΗΤ)

Δημήτρης Ψάλτης

Δημήτρης Ψάλτης: Με κάθε ανακάλυψη θυμόμαστε ότι το ανθρώπινο μυαλό έχει πολλά να προσφέρει

Ο καθηγητής αστρονομίας και φυσικής στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα, με κομβικό ρόλο στο Τηλεσκόπιο Ορίζοντα που πήρε την πρώτη εικόνα από μια μαύρη τρύπα, μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 για την σπουδαία ανακάλυψη και για την πορεία του μέχρι αυτή τη σημαντική στιγμή της καριέρας του.

Το διάστημα φαίνεται να αλλάζει το σώμα, δείχνει η πρωτοποριακή μελέτη των δίδυμων αστροναυτών Κέλι

Το διάστημα αλλάζει το σώμα, δείχνει πρωτοποριακή μελέτη δίδυμων αστροναυτών

Ο Σκοτ που είχε μείνει στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2016, φαίνεται να γέρασε λίγο πιο γρήγορα σε σχέση με τον δίδυμο αδελφό του Μαρκ, που είχε μείνει στον πλανήτη μας. Η μελέτη των διδύμων είναι το πρώτο βήμα για να εξαχθούν βάσιμα συμπεράσματα κατά πόσο τα μακρινά διαστημικά ταξίδια ενέχουν κινδύνους για την υγεία.

Φωτογραφίες σαν αυτήν οδήγησαν τους επιστήμονες στον εντοπισμό της μαύρης τρύπας που φωτογραφήθηκε

Μαύρη Τρύπα: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την πρώτη φωτογραφία

Πλέον υπάρχει απόδειξη! Οι μαύρες τρύπες στο διάστημα είναι υπαρκτές και τώρα πια ξέρουμε πως μοιάζουν. Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις με αφορμή την πρώτη φωτογραφική απεικόνιση αυτού του κοσμικού θαύματος.

Δημήτρης Ψάλτης

Δημήτρης Ψάλτης: Ο Έλληνας πίσω από την πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας μιλά για το ιστορικό επίτευγμα

Ο Έλληνας αστροφυσικός Δημήτρης Ψάλτης έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ιστορικό επίτευγμα της πρώτης φωτογράφησης μιας μαύρης τρύπας και δηλώνει ότι επιβεβαιώθηκε ξανά η θεωρία του Αϊνστάιν.

Έτσι είναι μία "μαύρη" τρύπα - Στη δημοσιότητα η πρώτη φωτογραφία

Έτσι είναι μία "μαύρη" τρύπα - Στη δημοσιότητα η πρώτη φωτογραφία

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η ανθρωπότητα αντικρίζει μια "μαύρη τρύπα", χάρη στη πρώτη φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα επιστήμονες σε παράλληλες συνεντεύξεις Τύπου ανά τον κόσμο.

Φωτογραφία αρχείου

NASA: Οι ανακοινώσεις για την πρώτη απεικόνιση "μαύρης τρύπας"

Παρακολουθείστε ζωντανά τις ανακοινώσεις της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Η ανθρωπότητα θα έχει σήμερα τη δυνατότητα να δει για πρώτη φορά τη φωτογραφική απεικόνιση μιας "μαύρης τρύπας".

Μαύρη Τρύπα (καλλιτεχνική απεικόνιση)

Αντίστροφη μέτρηση: Σήμερα θα δούμε πιθανότατα πώς μοιάζει μια "μαύρη τρύπα"

Η ανθρωπότητα θα έχει σήμερα τη δυνατότητα να δει για πρώτη φορά τη φωτογραφική απεικόνιση μιας "μαύρης τρύπας", σε μία από τις πλέον βαρυσήμαντες επιστημονικές ανακοινώσεις των τελευταίων ετών.