Ιδού οι ολιγάρχες στους οποίους στρέφεται η Ουκρανία για πολιτική βοήθεια

Ιδού οι ολιγάρχες στους οποίους στρέφεται η Ουκρανία για πολιτική βοήθεια

Ποιοι είναι οι ολιγάρχες από τους οποίους ζητάει βοήθεια η Ουκρανία σύμφωνα με τους New York Times (Pics)

Η Ρωσία απέστειλε τελεσίγραφο στην Ουκρανία για να αποσύρει τις ναυτικές δυνάμεις της από την Κριμαία μέχρι το πρωί.

Οι διαδηλώσεις κορυφώνονται στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας υπερ της ρωσικής βοήθειας και στο Κίεβο ο κόσμος συσπειρώνεται υπέρ της βοήθειας από τη δύση. Ποια είναι η επίσημη αντίδραση της νέας κυβέρνησης της χώρας μετά την αποπομπή Γιανουκόβιτς;

Σύμφωνε με δημοσίευμα των New York Times, η Yulia V. Tymoshenko και η νέα Βουλή, απευθύνονται ευθέως στους πλούσιους ολιγάρχες που λίγο πολύ ελέγχουν την οικονομία της χώρας.

Οι βαθύπλουτοι επιχειρηματίες της χώρας επιστρατεύονται προκειμένου να παίξουν το ρόλο "διαμεσολαβητών" των ανατολικών επαρχιών της χώρας με τη Ρωσία, αφού οι δυνάμεις του Πούτιν πήραν υπό τον έλεγχό τους τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Τα ουκρανικά ΜΜΕ αποδίδουν αυτή τη στρατηγική στην πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία ανέκαθεν διατηρούσε αρραγείς δεσμούς με την ελίτ των επιχειρηματιών και βιομηχάνων της χώρας. Η ίδια άλλωστε είχε δικαστεί για διαφθορά και στη συνέχεια φυλακίσθηκε.

Το γραφείο του Προέδρου Ολεκσάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε την Κυριακή το διορισμό δύο γνωστών στη χώρα δισεκατομμυριούχων, των Sergei Taruta (Donetsk) και Ihor Kolomoysky (Dnipropetrovsk). Οι δύο ισχυροί άνδρες, θα αναλάβουν την ανασυγκρότηση των ανατολικών περιοχών.

Ο Ihor Kolomoysky

Ιδού οι ολιγάρχες στους οποίους στρέφεται η Ουκρανία για πολιτική βοήθεια

Ο Sergei Taruta

Ιδού οι ολιγάρχες στους οποίους στρέφεται η Ουκρανία για πολιτική βοήθεια

Η ίδια η Τιμοσένκο συναντήθηκε το βράδυ του Σαββάτου με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό, αμφότεροι μέλη του κόμματος του οποίου ηγείται η ίδια. Γνωρίζει μάλιστα πολύ καλά τα κατατόπια και το παρασκήνιο της ουκρανικής πολιτικής, ενώ υπήρξε η ίδια επιτυχημένη επιχειρηματίας, προτού εισέλθει στην πολιτική σκηνή στα τέλη της δεκαετίας του '90.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η κυβέρνηση άρχισε να ζητά να αναλάβουν θέσεις στις τοπικές διοικήσεις των περιοχών.

Οι δισεκατομμυριούχοι ολιγάρχες της Ουκρανίας κατέχουν τεράστια ισχύ σε διάφορους τομείς, όπως η χαλυβουργία, οι τηλεπικοινωνίες και τα ΜΜΕ, έχοντας υπό τον έλεγχό τους ολόκληρους στρατούς εργατών.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός με εντολή Τιμοσένκο κατάφεραν να πείσουν κάποιους από τους πολυάριθμους ολιγάρχες να υπηρετήσουν τη χώρα από διοικητικές θέσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, καταγράφεται ως μία μικρή νίκη για τη νεοσυσταθείσα κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να κινηθεί μέσω της διπλωματίας. Για την ώρα τουλάχιστον.

Η ΕΕ αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για το θέμα των θεωρήσεων διαβατηρίου, αναφέρει το προσχέδιο συμφωνίας των ΥΠΕΞ

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν άλλωστε σήμερα να αναστείλουν τις συνομιλίες με τη Ρωσία για το θέμα της βίζας εξαιτίας της εισβολής της στην Κριμαία, αναφέρει το προσχέδιο της ανακοίνωσης που θα εκδοθεί αργότερα σήμερα.

Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν το θέμα από το 2007, καθώς η Μόσχα επιθυμεί οι πολίτες της να έχουν πρόσβαση στις χώρες μέλη της ΕΕ χωρίς να χρειάζονται έκδοση άδειας εισόδου.

"Η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τις διμερείς συνομιλίες με τις ρωσικές αρχές για τα θέματα που αφορούν την έκδοση άδειας εισόδου (βίζας) καθώς και για μια νέα συμφωνία», αναφέρει το προσχέδιο της ανακοίνωσης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Συνεδριάζει ξανά απόψε το ΣΑ του ΟΗΕ για Ουκρανία      

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 10:30 (ώρα Ελλάδας) με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό γραπτό μήνυμα του προέδρου του Σ.Α., θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση, μετά από επιστολή-αίτημα του μονίμου αντιπροσώπου της Ουκρανίας στον ΟΗΕ.

Η προηγούμενη συνεδρίαση του ΣΑ είχε γίνει το Σάββατο, χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ίδιο σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί και απόψε, αναδεικνύοντας έντονα το διχαστικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στη Ρωσία και τα άλλα τρία μόνιμα μέλη του Σώματος (ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία), ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της Κίνας.                     

(Με πληροφορίες από New York Times, ΑΜΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ουκρανία
SHARE:

24Media Network