Ιερός πόλεμος στο Μαυροβούνιο για τις εκκλησιαστικές περιουσίες: Ξύλο και χημικά

Ιερός πόλεμος στο Μαυροβούνιο για τις εκκλησιαστικές περιουσίες: Ξύλο και χημικά
Διαδηλωτές και αστυνομικοί AP

Ενας νόμος της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στη χώρα, κυρίως από Σέρβους ορθόδοξους που αντιδρούν.

Μεγάλης έκτασης επεισόδια και μάχες σώμα με σώμα διαδηλωτών με αστυνομικούς βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες τρεις ημέρες στο Μαυροβούνιο.

Αιτία ο νόμος που ψήφισε το κοινοβούλιο της χώρας την περασμένη Παρασκευή σύμφωνα με τον οποίο οι εκκλησίες (και οι θρησκευτικές κοινότητες) που εδρεύουν στη χώρα θα πρέπει να αποδείξουν ότι κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας ακόμα και για χρονικές περιόδους πριν από το 1918 έτος κατά το οποίο το βασίλειο του Μαυροβουνίου ενώθηκε μ’ αυτό των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων. Σε διαφορετική περίπτωση του κράτος θα δημεύσει τις περιουσίες αυτές.

Η σερβική εκκλησία, μέσω του επισκόπου της, αντέδρασε πολύ έντονα και κάλεσε τους πιστούς να προσέλθουν μαζικά στις εκκλησίες για προσευχή και να δείξουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις της κυβέρνησης.

Από την πλευρά τους οι αρχές της χώρας κατηγόρησαν τη σερβική εκκλησία ότι υποκινεί τη βία, παρακωλύει τη δημόσια τάξη και είναι υπεύθυνη για τραυματισμούς Μαυροβούνιων αστυνομικών.

Τα περισσότερα επεισόδια λαμβάνουν χώρα στην Ζετα, έξω από την πρωτέυουσα της χώρας Ποντγκόριτσα. Οι αστυνομικές δυνάμεις κάνουν χρήση χημικών για να απαντήσουν στις ρίψεις πετρών και άλλων αντικειμένων από τους διαδηλωτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα