Υφ. Εξωτερικών Παλαιστίνης στο NEWS 24/7: “Eίμαστε άνθρωποι και αξίζουμε να ζήσουμε”

Διαβάζεται σε 5'
Γάζα
Γάζα SAID KHATIB/AFP

Η Αμάλ Τζάντου από τη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης απευθύνει δραματική έκκληση για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και υπογραμμίζει την ανάγκη να εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών για την κατάργηση της ισραηλινής κατοχής.

Από τη Ραμάλα όπου βρίσκεται, η Υφυπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Αμάλ Τζάντου περιγράφει στο NEWS 24/7 την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της Γάζας αλλά και της Δυτικής Οχθής και ζητά άμεσα την κατάπαυση του πυρός.

“Η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη τις τελευταίες 20 ημέρες που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας. Μιλάμε ήδη για 7000 νεκρούς και από αυτούς 3000 είναι παιδιά και 2000 περίπου γυναίκες. Οι περισσότεροι άνθρωποι δηλαδή που πληρώνουν αυτό το σκληρό, το βαρύ τίμημα είναι άμαχοι πολίτες” τονίζει η κα Τζάντου από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.

“Ο κόσμος αισθάνεται πολύ φοβισμένος, οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ είναι συνεχείς. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και ενέργεια γενικότερα, δεν υπάρχει αρκετό φαγητό, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Γενικά το σύστημα υγείας καταρρέει. Τέλος πάντων, δεν είμαστε ζώα, είμαστε άνθρωποι και αξίζουμε να ζήσουμε. Οι πολιτικές του Ισραήλ μάς ταπεινώνουν, πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Πραγματοποιούνται εγκλήματα πολέμου αλλά λίγοι είναι αυτοί που μιλούν γι’ αυτά”.

Συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι “από την εμπειρία μου ως διπλωμάτης κάθε φορά που υπάρχει μία ένοπλη σύγκρουση οι πάντες, και ειδικά οι μεγάλοι παίκτες, κάνουν έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Αυτό τώρα δεν γίνεται από κανέναν ούτε από την Ελλάδα. Είναι καταστροφικό αυτό που γίνεται”.

Η κ. Amal Jadou
Η κ. Amal Jadou CLAUDIO PERI/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη Ραμάλα η υφυπουργός έχει σαφή εικόνα για το τι γίνεται στη Δυτική Όχθη: “Τα περισσότερα φώτα πέφτουν, όπως είναι λογικό, στη Γάζα αλλά στη Δυτική Όχθη οι έποικοι επιτίθενται σε πολίτες, απειλούν, απομονώνουν πόλεις και χωριά Παλαιστινίων. Τους λένε ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να μετακινηθούν στην Ιορδανία, αυτό το είδαμε και χθες το βράδυ. Μιλάμε για μία νέα Νάχμπα.

Ο Υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ τόνισε ότι η χώρα του συνεχίζει να εξοπλίζει τους εποίκους όπως άλλωστε γινόταν και πριν. Ο συνολικός αριθμός των οπλισμένων είναι πλέον πολύ μεγάλος. Έχουμε να κάνουμε μ’ ένα νέο στρατό, πέρα από τον επίσημο ισραηλινό στρατό στην περιοχή. Ο πλανήτης τι κάνει; Απλά παρακολουθεί”.

Μας αφηγείται και το προσωπικό της βίωμα: Να σας δώσω και το προσωπικό μου παράδειγμα: Η οικογένειά μου, η μητέρα μου, ο σύζυγός μου ζουν σε άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης. Δεν τους έχω δει εδώ και 20 ημέρες. Είμαι στη Ραμάλα αλλά δεν μπορώ να ταξιδέψω, η κάθε πόλη είναι απομονωμένη από τον έξω στον κόσμο, είναι σχεδόν αδύνατον να κινηθεί κανείς στους μεγάλους δρόμους που συνδέουν τη μία πόλη με την άλλη”.

Την ρωτήσαμε επίσης αν είναι πλέον αργά να εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών: “Τα προηγούμενα χρόνια δούλεψα πολύ ως υπεύθυνη για τα ευρωπαϊκά θέματα ακριβώς πάνω σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Εχω κάνει πολλές συναντήσεις. Ολοι αυτό θέλουν αλλά κανείς δεν κάνει κάτι έτσι ώστε η λύση των δύο κρατών να γίνει πραγματικότητα.

Το Ισραήλ εξακολουθεί να πορεύεται με την πολιτική των εποίκων και να διαπράττει κάθε είδους εγκλήματα στα παλαιστινιακά εδάφη. Οι Ευρωπαίοι δείχνουν να στηρίζουν θεωρητικά τη λύση των δύο κρατών αλλά μέχρι την εφαρμογή της υπάρχει πάρα πολύς δρόμος. Πραγματικά ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πιέσουν και άλλο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Προτεραιότητα για μας βέβαια τώρα είναι να σταματήσει αυτό το λουτρό αίματος, να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα γι’ αυτό. Να γίνει κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν επιτέλους ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη Γάζα. Η μέχρι τώρα βοήθεια είναι πολύ μικρή, το Ισραήλ ελέγχει και αυτή τη διαδικασία”.

Μιλώντας για τα όσα τόνισε πριν από λίγες ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στα στοιχεία για τους νεκρούς που δίνουν οι Παλαιστίνιοι για τους νεκρούς, τόνισε ξεκάθαρα ότι “δεν με εκπλήσσουν τα όσα είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν ούτε και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στηρίζουν το Ισραήλ. Αυτή είναι η πολιτική των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες. Μου κάνει όμως εντύπωση πως οι ΗΠΑ υιοθετούν όλη την παραπληροφόρηση που έρχεται από την πλευρά του Ισραήλ. Χθες ο δικός μας Υπουργός Υγείας τόνισε ότι γνωρίζουν και έχουν καταγράψει όλα τα ονόματα των Παλαιστινίων που χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα. Ξεπερνούν τις 200 σελίδες. Δυστυχώς όλα τα νούμερα που δίνουμε είναι απολύτως αληθινά. Τα στοιχεία υπάρχουν και αν οι ΗΠΑ αμφιβάλλουν μπορούν να τα ζητήσουν”.

Η Αμάλ Τζάντου εξέφρασε επίσης την απογοήτευση για την ελληνική στάση στο παλαιστινιακό σχολιάζοντας ότι “είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Μένω έκπληκτη. Ξέρω βέβαια ότι ο ελληνικός λαός κατανοεί πλήρως τι γίνεται αυτήν την ώρα στην Παλαιστίνη. Οι παραδοσιακές πολύ δυνατές σχέσεις που έχουν ο ελληνικός και ο παλαιστινιακός λαός δεν μπορούν να διαταραχθούν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προφανώς θα έπρεπε να επισκεφθεί και τις δύο πλευρές, οι ελληνικές κυβέρνησης πάντα τηρούσαν μία ισορροπία στο ελληνικό ζήτημα. Αν όμως επισκέπτεσαι μόνο τη μία πλευρά…δεν ξέρω αν αυτή είναι η σωστή τάση την ώρα που χάνονται ζωές Παλαιστινίων”.

Την ρωτήσαμε τέλος για την κυριαρχία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας: “Εκλογές ξέρετε στη Γάζα δεν έχουν γίνει πολλά χρόνια. Αυτό τώρα δεν έχει σημασία. H PLO αντιπροσωπεύει όλους τους Παλαιστίνιους και πρέπει επίσης να πω ότι όλοι οι Παλαιστίνιοι είναι απολύτως ενωμένοι μπρος σ’ αυτήν την επιθετικότητα και την αγριότητα που βιώνουμε. Θέλουμε κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα εδάφη μας” ήταν το σχόλιό της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα