Ημέρα Ανεξαρτησίας 2020: Φιέστα στις ΗΠΑ χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας

Ημέρα Ανεξαρτησίας 2020: Φιέστα στις ΗΠΑ χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας
Ο Ντόναλντ Τραμπ AP

Ο Πρόεδρος Τραμπ έδωσε μια βαθιά διχαστική ομιλία για να σηματοδοτήσει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, συγκρίνοντας τον αγώνα των ΗΠΑ ενάντια στους Ναζί, με τις προσπάθειές του να νικήσει την "ριζοσπαστική αριστερά"

Ανήμερα της εθνικής γιορτής των Αμερικανών, άνοιξε και πάλι για το κοινό το μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, μετά από 4 μήνες λουκέτου λόγω πανδημίας.

Το μουσείο όμως θα παραμείνει κλειστό για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με το euronews.

Στις περισσότερες πολιτείες, οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αποφύγουν το συνωστισμό στους εορτασμούς για την Ημέρα Ανεξαρτησίας. Μια προτροπή που ο Ντόναλντ Τραμπ αγνόησε επιδεικτικά, με την μεγαλοπρεπή προεκλογική φιέστα του στο όρος Ράσμορ το βράδυ της Παρασκευής.

Με το πράσινο φως και της κυβερνήτου της Νότιας Ντακότα, οι παριστάμενοι δεν φορούσαν μάσκες και δεν τήρησαν τις αποστάσεις ασφαλείας.

Ο Τραμπ δεσμεύθηκε να νικήσει τη “ριζοσπαστική αριστερά”

Εξίσου λαμπρή αναμενόταν και η γιορτή για την 4η Ιουλίου έξω από τον Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να επιμένει για τη διεξαγωγή της ακόμα και μετά την αποκάλυψη πως η Κίμπερλι Γκιλφόιλ, συνεργάτης του και σύντροφος του γιου του, βρέθηκε θετική στον κορονοϊό όσο βρισκόταν στη Νότια Ντακότα.

Όπως γράφει το CNN, Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε μια βαθιά διχαστική ομιλία για να σηματοδοτήσει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, συγκρίνοντας τον αγώνα των ΗΠΑ ενάντια στους Ναζί και τους τρομοκράτες με τις προσπάθειές του να νικήσει την “ριζοσπαστική αριστερά” στις ΗΠΑ και κατηγορώντας τους διαδηλωτές ότι προσπάθησαν να καταστρέψουν την Αμερική.

“Οι Αμερικανοί ήρωες νίκησαν τους Ναζί, αποθρόνισαν τους φασίστες, ανέτρεψαν τους κομμουνιστές, έσωσαν τις αμερικανικές αξίες, υπερασπίστηκαν τις αμερικανικές αρχές και κυνηγούσαν τους τρομοκράτες στα άκρα της γης”, δήλωσε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ, που έχει δεχθεί κριτική για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία, δήλωσε ότι η Κίνα πρέπει να “λογοδοτήσει” επειδή δεν κατάφερε να περιορίσει την επιδημία.

Η κυβέρνηση είχε οργανώσει ένα θέαμα με πυροτεχνήματα πάνω από το Νάσιοναλ Μολ καθώς έπεφτε η νύχτα μετά την ομιλία του Τραμπ, παρόλο που η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ είχε προειδοποίησε ότι μια εκδήλωση με πολύ κόσμο θα αψηφούσε τις οδηγίες των υγειονομικών αξιωματούχων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μερικά βήματα πιο πέρα από το σημείο όπου ο Τραμπ εκφώνησε την ομιλία του, διαδηλωτές έκαναν ειρηνική πορεία στους αποκλεισμένους δρόμους γύρω από τον Λευκό Οίκο, την περιοχή που πρόσφατα μετονομάστηκε σε Black Lives Matter Plaza και το Μνημείο Λίνκολν. Βρέθηκαν μπροστά σε άλλους διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα όπως “ΗΠΑ! ΗΠΑ!” αλλά δεν αναφέρθηκαν βίαια επεισόδια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα