Ινδία: Εκλογές 6 εβδομάδων με 2.600 κόμματα και 969 εκατ. ψηφοφόρους

Διαβάζεται σε 9'
O πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, σε προεκλογική καμπάνια
O πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, σε προεκλογική καμπάνια (AP Photo/ Manish Swarup)

Οι εκλογές στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου ξεκινούν την Παρασκευή και θα τελειώσουν τη 1η Ιουνίου. Τα επικρατέστερα σενάρια και τα κρίσιμα πολιτικά ερωτήματα.

Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, η Ινδία, ετοιμάζεται να προσέλθει στις κάλπες, με το κόμμα του πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, να φαίνεται πως θα ξαναβρεθεί στην εξουσία για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Εκλογές στην Ινδία

Η Ινδία, που φιλοξενεί περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους, ετοιμάζεται να κηρύξει αύριο, Παρασκευή (19/4), την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη πρωθυπουργού, εξασφαλίζοντας ότι ακόμη και όσοι βρίσκονται στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της αχανούς χώρας θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, τα εκλογικά μηχανήματα στα λιγότερο προσβάσιμα μέρη μεταφέρονται ακόμα και στις πλάτες αλόγων και ελεφάντων, ενώ για κάποιους τα εκλογικά κέντρα θα είναι προσβάσιμα μόνο με βάρκα. Μάλιστα, η Ινδία διαθέτει επίσης το “υψηλότερο” εκλογικό τμήμα στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στα 4.650 μέτρα υψόμετρο (15.256 πόδια) στα βουνά των Ιμαλαΐων.

Ινδοί αξιωματούχοι μεταφέρουν το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε απομακρυσμένες περιοχές
Ινδοί αξιωματούχοι μεταφέρουν το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε απομακρυσμένες περιοχές (AP Photo/Anupam Nath)

Λόγω της τεράστιας έκτασής της, η ψηφοφορία δεν διεξάγεται εντός μίας μόνο ημέρας, αλλά χωρίζεται σε επτά φάσεις και διαρκεί σχεδόν έξι εβδομάδες. Θα διεξαχθεί με τη χρήση ηλεκτρονικών μηχανημάτων σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο εκλογικά κέντρα, ενώ η Εκλογική Επιτροπή της Ινδίας θα στελεχωθεί από 15 εκατομμύρια άτομα για την επίβλεψη της διαδικασίας.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουνίου και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου. Επισημαίνεται πως οι εκλογές της Ινδίας είναι από τις πιο δαπανηρές στον κόσμο, με το κόστος να αναμένεται να φτάσει φέτος τις 1,2 δισ. ρουπίες (12 δισ. λίρες), ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που δαπανήθηκε στις εκλογές του 2019.

Αυτή τη φορά η Ινδία θα έχει 969 εκατομμύρια εκλογείς, δηλαδή πάνω από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα στον κόσμο και περιλαμβάνουν 18 εκατομμύρια ψηφοφόρους που ψηφίζουν για πρώτη φορά. Στις εκλογές είναι εγγεγραμμένα περισσότερα από 2.600 πολιτικά κόμματα.

Σύμφωνα με τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές αλλά και τις δημοσκοπήσεις, επικρατέστερος νικητής της εκλογικής αναμέτρησης είναι ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, και το κόμμα του Bharatiya Janata (BJP), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2014.

Γυναίκες ψηφοφόροι στην Ινία
Γυναίκες ψηφοφόροι στην Ινία (AP Photo/Rafiq Maqbool, File)

Οι ινδουιστικές εθνικιστικές πολιτικές του Μόντι και της κυβέρνησής του θεωρείται ότι έχουν αναδιαμορφώσει το πολιτικό και πολιτιστικό τοπίο της χώρας την τελευταία δεκαετία, μετατοπίζοντάς την από τον κοσμικό χαρακτήρα που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα – το οποίο εγγυάται την ισότητα για όλες τις θρησκείες – προς την ινδουιστική πλειοψηφική κυριαρχία.

Ως η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου με μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες, το αποτέλεσμα των εκλογών θα έχει αντίκτυπο και στους διεθνείς πολιτικούς συσχετισμούς. Άλλωστε, η Ινδία έχει γίνει ένας ολοένα και πιο σημαντικός εταίρος για χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, οι οποίες πρόσφατα υπέγραψαν συμφωνίες και επιδίωξαν στενότερες σχέσεις με το Δελχί ως αντίβαρο στην Κίνα.

Γιατί είναι πιθανό να κερδίσει το BJP;

Το BJP του Μόντι διαθέτει ήδη μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού “σάρωσε” στις εκλογές του 2019, κερδίζοντας 303 έδρες, με τις ψήφους των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού να ανεβάζουν το σύνολο σε 352. Φέτος, το BJP  είναι τόσο σίγουρο για τη νίκη που στοχεύει -μαζί με τους εκλογικούς συμμάχους του- να κερδίσει περισσότερες από 400 έδρες στο κοινοβούλιο των 543 εδρών.

Η θέση του BJP θεωρείται ασυναγώνιστη λόγω της δημοτικότητας του Μόντι, η οποία σε μεγάλο βαθμό βασίζεται σε έναν εξαιρετικά οργανωμένο κομματικό μηχανισμό και στην πρωτοποριακή χρήση της τεχνολογίας και των social media ως μέσο προσέγγισης των ψηφοφόρων.

Το BJP διαθέτει επίσης μια τεράστια και καλά οργανωμένη βάση ακτιβιστών και εθελοντών καθώς και ισχυρούς μηχανισμούς προπαγάνδας, που λειτουργεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το WhatsApp, το οποίο σε προηγούμενες εκλογές κατηγορήθηκε για παραπληροφόρηση και διάδοση fake news.

Προεκλογική εκστρατεία του Μόντι, το 2019
Προεκλογική εκστρατεία του Μόντι, το 2019 (AP Photo/ Rajesh Kumar Singh, File)

Είναι επίσης σημαντικά πλουσιότερο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα με πολύ μεγαλύτερους οικονομικούς πόρους για τις εκλογές, δαπανώντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σχεδόν 418 δισ. ρουπίες στις εκλογές του 2019.

Παρ’ όλα αυτά, αν και η νίκη του BJP θεωρείται σχεδόν βέβαια, δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει να διατηρήσει την ίδια συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απολαμβάνει, καθώς μερικές κρίσιμες πολιτείες βρίσκονται ακόμη “στον αέρα” εξαιτίας της υποβόσκουσας δυσαρέσκειας για την ανεργία και τον πληθωρισμό.

Τι συμβαίνει με την αντιπολίτευση;

Τα τελευταία 10 χρόνια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ινδία αντιμετώπισαν μια σειρά από επιθέσεις από ισχυρές κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες τα έχουν αποδυναμώσει σημαντικά. Δεκάδες στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν συλληφθεί κατηγορούμενοι για υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων και διαφθοράς, πίσω από τις οποίες ισχυρίζονται ότι βρίσκονται πολιτικά κίνητρα.

Το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης που προηγουμένως κυβερνούσε την Ινδία για δεκαετίες, δεν θεωρείται πλέον από πολλούς ως βιώσιμη εναλλακτική λύση, αφού στις δύο προηγούμενες εθνικές εκλογές – και πιο πρόσφατα σε μια σειρά από πολιτειακές εκλογές – συνετρίβη εκλογικά από το BJP ενώ κατηγορείται ως ένα ελιτίστικο, δυναστικό κόμμα.

Σε μια προσπάθεια να εκδιώξουν το BJP, 27 κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του Κογκρέσου, ενώθηκαν πέρυσι για να σχηματίσουν έναν συνασπισμό με το ακρωνύμιο “India”. Ωστόσο, η προσπάθεια υπονομεύτηκε από διαφωνίες σχετικά με την ηγεσία του και την κατανομή των εδρών και αφού αρκετοί ηγέτες του κόμματος μεταπήδησαν στο BJP, η προσπάθεια να συμμετάσχουν στις εκλογές κατέρρευσε στις περισσότερες πολιτείες. Ο συνασπισμός δεν έχει επίσης ακόμη προτείνει τον υποψήφιο πρωθυπουργό του.

Κινητοποίηση κατά της κυβέρνησης Μόντι, με τους διαδηλωτές να κρατούν πανό που γράφει "Η δημοκρατία σε κίνδυνο"
Κινητοποίηση κατά της κυβέρνησης Μόντι, με τους διαδηλωτές να κρατούν πανό που γράφει "Η δημοκρατία σε κίνδυνο" (AP Photo/Altaf Qadri, file)

Σημειώνεται πως ένας από τους κύριους ηγέτες του συνασπισμού του “India”, ο Άρβιντ Κετζριουάλ, συνελήφθη τον Μάιο κατηγορούμενος για διαφθορά και βρίσκεται μέχρι σήμερα φυλακισμένος. Η κυβέρνηση Μόντι αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην εν λόγω υπόθεση.

Το Κογκρέσο έχει επίσης ισχυριστεί, ότι οι φορολογικές αρχές υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης πάγωσαν τους λογαριασμούς του κόμματος, εμποδίζοντάς το να διεξάγει κανονικά την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ ανέφερε ότι του επιδόθηκαν φορολογικές ειδοποιήσεις δισεκατομμυρίων ρουπίων από υποθέσεις δεκαετιών.

Παρόλα αυτά, η υποστήριξη προς τον Μόντι δεν είναι καθόλου ομοιογενής στην Ινδία. Όπως επισημαίνουν επανειλημμένα οι αντίπαλοί του, κέρδισε την πλειοψηφία στις εκλογές του 2019 με μόλις 37% των ψήφων.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει και ρεπορτάζ της TheGuardian, ενώ το BJP κυριαρχεί στις πολυπληθείς βόρειες πολιτείες που είναι γνωστές ως ζώνη των Χίντι, το κόμμα έχει αγωνιστεί να εισχωρήσει σε πολλές ανατολικές και νότιες πολιτείες, ιδίως στην Κεράλα και το Ταμίλ Ναντού, όπου η περιφερειακή πολιτική είναι ισχυρή, η κοινωνία είναι πιο θρησκευτικά συνεκτική και η ινδουιστική εθνικιστική πολιτική θεωρείται ότι έχει λιγότερη απήχηση. Έτσι, σε αυτές τις εκλογές, το BJP έχει εστιάσει μεγάλο μέρος της προσοχής του στην κατάκτηση εδρών στο νότο.

Η πολιτική ατζέντα

Παράλληλα με τη μεγάλη έμφαση στη θρησκεία και τον εθνικισμό, το BJP εστιάζει στο “Modi ki guarantee”, με τον πρωθυπουργό να τίθεται στο επίκεντρο μιας εκστρατείας που υπόσχεται οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία υποδομών και έξοδο από τη φτώχεια.

Ο Μόντι έχει πραγματοποιήσει μια τεράστια περιοδεία σε όλη τη χώρα, αποκαλύπτοντας έργα υποδομής αξίας δισεκατομμυρίων ρουπιών, συμπεριλαμβανομένων αεροδρομίων και αυτοκινητοδρόμων, και προωθώντας τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένων των δωρεάν μερίδων φαγητού, τα οποία ήταν δημοφιλή μεταξύ των φτωχότερων ψηφοφόρων.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, διεκδικεί την τρίτη εκλογική θητεία
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, διεκδικεί την τρίτη εκλογική θητεία AP Photo/Manish Swarup

Ωστόσο, ενώ η οικονομία αναπτύσσεται, μεγάλο μέρος του πλούτου παραμένει συγκεντρωμένο στα χέρια λίγων και το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στην Ινδία απλώς διευρύνεται.

Τα μεγαλύτερα ζητήματα που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση είναι η χρόνια έλλειψη θέσεων εργασίας, ιδίως μεταξύ των νέων, ο πληθωρισμός, ο οποίος έχει δυσκολέψει την καθημερινή ζωή των χαμηλότερων στρωμάτων και ο “διεφθαρμένος καπιταλισμός των κολλητών”, όπως λένε οι επικριτές του BJP, που άνθισε υπό τον Μόντι. Υπάρχει επίσης εκτεταμένη οργή μεταξύ των αγροτών, οι οποίοι λένε ότι έχουν υποφέρει από την κυβέρνησή του.

Το μανιφέστο του Κογκρέσου δεσμεύτηκε επίσης να εφαρμόσει μια εθνική απογραφή των καστών, η οποία, όπως λέει, θα αποκαλύψει τα πραγματικά επίπεδα στέρησης στη χώρα, καθώς και να ψηφίσει νόμο που θα επιτρέπει τα σύμφωνα συμβίωσης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα