Ινδία: Παρέδωσε σεμινάριο διεθνούς διπλωματίας – Πώς αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και έχει καλή σχέση με τις ΗΠΑ

Ινδία: Παρέδωσε σεμινάριο διεθνούς διπλωματίας – Πώς αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και έχει καλή σχέση με τις ΗΠΑ
Διαδικτυακή συνάντηση Μπάιντεν - Μόντι 2022 Carolyn Kaster/AP Photo

Πώς μπορεί η Ινδία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και παράλληλα να διατηρεί σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η πολύπλοκη σχέση Νέου Δελχί - Ουάσιγκτον και η στάση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ανοιχτό εξακολουθεί να κρατά η Ινδία το “ασιατικό παράθυρο” προς τη Ρωσία, καθώς μαζί με την Κίνα και άλλες πέντε σημαντικές ασιατικές χώρες αρνούνται να κάνουν εμπάργκο στη Μόσχα, λόγω της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, παρά τις μεγάλες πιέσεις των ΗΠΑ.

Διατηρώντας λοιπόν ουδέτερη στάση απέναντι στη Ρωσία, η Ινδία είναι μία από τις χώρες που δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειές στην Ουκρανία, ενώ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, οι αγορές ρωσικού πετρελαίου από τη χώρα αυξήθηκαν σημαντικά, με τις ΗΠΑ να μην κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους.

Αν στη συνάρτηση αυτή μπουν οι “φιλοφρονήσεις” για “βαθιά σύνδεση των λαών μας” και “κοινές αξίες“, μετά και τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, τότε σύμφωνα με τους αναλυτές, η Ινδία μόλις δίδαξε στη Δύση ένα masterclass στη διεθνή διπλωματία.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το CNN, καθώς η Ινδία είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την άνοδο της Κίνας -που οι ΗΠΑ θεωρούν δυνητικά μια ακόμη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη από τη Ρωσία- η Δύση, δηλαδή οι ΗΠΑ, έπρεπε να κάνει “τα στραβά μάτια”

Ή όπως το έθεσε ο Harsh V. Pant, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο King’s College του Λονδίνου, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να αντιμετωπίζουν την Ινδία ως έναν “νέο εταίρο που πρέπει να γοητευτεί“.

Γιατί η Ινδία είναι ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ;

Τόσο το Νέο Δελχί όσο και η Ουάσιγκτον γίνονται όλο και πιο ανήσυχοι για την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας, τις επιθετικές εδαφικές διεκδικήσεις της σε ξηρά και θάλασσα και την αυξανόμενη οικονομική της επιρροή στους μικρότερους γείτονές της.

Υπό τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας έχει αναπτυχθεί για να καταστρώσει το μεγαλύτερο ναυτικό στον κόσμο, τεχνολογικά προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη stealth και ένα αυξανόμενο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων.

Οι κοινές ανησυχίες για την κινεζική επιθετικότητα κατέστησαν σαφείς μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Μόντι, όταν ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν προειδοποίησε ότι η Κίνα επιδιώκει “να αναδιαμορφώσει την περιοχή και το διεθνές σύστημα” και είπε ότι οι ΗΠΑ και η Ινδία “εντόπισαν νέες ευκαιρίες για να επεκτείνουν την επιχειρησιακή εμβέλεια των στρατευμάτων μας”.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο άρθρο, οι ανησυχίες αυτές εξηγούν γιατί η Ουάσιγκτον συνεχίζει να επικρίνει τη σιωπή της Κίνας για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρόλο που σιωπά για τις ενέργειες της Ινδίας. Και ενώ φαινομενικά Κίνα και Ινδία έχουν παρόμοιες θέσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εντούτοις και οι δύο χώρες έχουν στρατηγικές σχέσεις με τη Ρωσία τις οποίες δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο.

Περίπλοκη σχέση

Η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι δεν καταδίκασε αφενός τη ρωσική εισβολή και απείχε από τη σχετική ψηφοφορία στη Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ ο Ινδός πρεσβευτής στον ΟΗΕ περιορίστηκε να επισημάνει την ανάγκη σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας. Αυτό τον μήνα όμως, σύμφωνα με το CNN, ο πρεσβευτής της Ινδίας στα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισε τις δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα “βαθιά ανησυχητικές“, καταδικάζοντάς τες.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι μετά τις συνομιλίες Μπάιντεν-Μόντι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε την καταδίκη της Ινδίας για τις “δολοφονίες αμάχων στην Ουκρανία” και την παροχή “ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Ουκρανίας”.

Όλα αυτά οδήγησαν σε μία κατάσταση κατά την οποία η Ινδία αποδοκιμάζεται από πολλές πλευρές, καθώς η Μόσχα παραμένει στο πλευρό της και είναι πρόθυμη να πουλήσει πετρέλαιο με έκπτωση στο Νέο Δελχί. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε μάλιστα με τον ομόλογό του στο Δελχί αυτόν τον μήνα και επαίνεσε την Ινδία που δεν κοίταξε τον πόλεμο της Ουκρανίας “με μονόπλευρο τρόπο”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο τον Μάρτιο η Ινδία εισήγαγε 360.000 βαρέλια ρωσικού πετρελαίου την ημέρα, τέσσερις φορές περισσότερο από τον μέσο όρο του 2021. Ο λόγος είναι η έκπτωση 25-30 δολάρια το βαρέλι που της κάνει η Ρωσία

Παράλληλα, υπάρχουν οι δεσμοί Ινδίας – ΗΠΑ, δεσμοί που γίνονται όλο και πιο στενοί μετά την εκλογή του Μόντι το 2014. Το ετήσιο εμπόριο Ινδίας-ΗΠΑ ανέρχεται σε από 110 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με το εμπόριο της Ινδίας με τη Ρωσία, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα τελευταία χρόνια, η Ινδία έχει γίνει επίσης σημαντικός πελάτης για στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα