Ινδία: Πορεία 11.000 χιλιομέτρων κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

A woman protester holds a placard as she participates in a protest against alleged police inaction after a six-year-old was raped at a school, in Bangalore, India, Saturday, July 19, 2014. More than 4,000 parents and relatives of children who attend the school shouted slogans against the school's administration Saturday and demanded that police arrest those involved in the July 2 incident, which was reported only this past week. (AP Photo/Aijaz Rahi)
A woman protester holds a placard as she participates in a protest against alleged police inaction after a six-year-old was raped at a school, in Bangalore, India, Saturday, July 19, 2014. More than 4,000 parents and relatives of children who attend the school shouted slogans against the school's administration Saturday and demanded that police arrest those involved in the July 2 incident, which was reported only this past week. (AP Photo/Aijaz Rahi) AP

Πρόκειται για την μεγαλύτερη πορεία που έχει γίνει ποτέ παγκοσμίως για τον συγκεκριμένο σκοπό. Περισσότεροι από 10 εκατ. άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Δευτέρα στο Κανιακουμάρι, στο νοτιότερο σημείο της Ινδίας, για να ξεκινήσουν τη μεγαλύτερη πορεία που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο κατά της εμπορίας και της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, σε μια περίοδο που αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός τέτοιου είδους εγκλημάτων που καταγγέλλονται στη χώρα.

Η κινητοποίηση αυτή οργανώνεται από τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης ακτιβιστή για τα δικαιώματα των παιδιών Καϊλάς Σατιάρτι. Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι απ' όλη τη χώρα αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν στην "Μπαράτ Γιάτρα", την "Πορεία της Ινδίας" που θα διαρκέσει έναν μήνα, θα καλύψει απόσταση 11.000 χιλιομέτρων και θα καταλήξει στην πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, στις 16 Οκτωβρίου.

Δίνοντας την εκκίνηση της πορείας από το Κανιακουμάρι, στο κρατίδιο Τάμιλ Νάντου, ο Σατιάρτι είπε στο τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί –μικροί μαθητές, αξιωματούχοι και ακτιβιστές– ότι ήρθε η ώρα για τους Ινδούς να σπάσουν τη σιωπή τους γύρω από τέτοια εγκλήματα. "Ο ήλιος ξημερώνει κάθε πρωί. Αλλά σήμερα αυτό το πρωινό είναι διαφορετικό και αυτός ο ήλιος είναι διαφορετικός. Σήμερα αυτός ο ήλιος ανατέλλει για να σκορπίσει το σκοτάδι του φόβου, της απελπισίας και της ντροπής που αισθάνονται τα παιδιά μας. Σήμερα περπατάμε για να δώσουμε ένα τέλος σ' αυτό", τόνισε.

"Η Ινδία είναι γνωστή ως η χώρα όπου τα παιδιά βιάζονται, όπου τα παιδιά πουλιούνται. Δεν είναι ασφαλή στα σχολεία τους, δεν είναι ασφαλή ούτε καν στα σπίτια τους. Αν κινδυνεύει ένα παιδί, αυτό σημαίνει ότι όλη η Ινδία κινδυνεύει", πρόσθεσε ο Νομπελίστας ακτιβιστής.

Σύμφωνα με επίσημα, κυβερνητικά στοιχεία, περισσότερα από 9.000 παιδιά έπεσαν θύματα διακινητών ανθρώπων το 2016. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 27% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά κατάγονται από οικογένειες φτωχών χωρικών. Παρασύρονται στις πόλεις από τους διακινητές που τους υπόσχονται ότι θα τους βρουν μια καλή δουλειά αλλά κατόπιν τα πουλάνε για να εργαστούν είτε ως σκλάβοι σε σπίτια, είτε σε μικρές βιομηχανικές μονάδες, σε καλλιέργειες ή σε οίκους ανοχής. Σε πολλές περιπτώσεις, τα παιδιά δεν αμείβονται καθόλου ή ζουν σε ένα καθεστώς "ομηρείας" μέχρι να ξοφλήσουν τα "χρέη" τους. Κάποιες φορές, οι γονείς τους τα ξαναβρίσκουν, όμως η τύχη πολλών αγνοείται.

Τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Καταγραφής Εγκλημάτων δείχνουν επίσης ότι σχεδόν 15.000 παιδιά έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης το 2015, αριθμός αυξημένος κατά 67% σε σύγκριση με το 2014. Οι ακτιβιστές ωστόσο επισημαίνουν ότι οι αριθμοί αυτοί δεν αποτελούν παρά μόνο την κορυφή του παγόβουνου γιατί τα θύματα και οι οικογένειές τους συχνά δεν καταγγέλλουν τον βιασμό γιατί φοβούνται ότι θα στιγματιστούν για πάντα.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Σατιάρτι, το "Κίνημα για τη Σωτηρία της Παιδικής Ηλικίας" έχει διασώσει 80.000 παιδιά-σκλάβους τα τελευταία χρόνια.

(Φωτό: AP Photo/Aijaz Rahi)

SHARE:

24Media Network