Ινδία: Προς άρση της ποινικοποίησης του ομοφυλοφιλικού σεξ

Ινδία: Προς άρση της ποινικοποίησης του ομοφυλοφιλικού σεξ

Η κυβέρνηση στην Ινδία εξετάζει όλες τις επιλογές για να καταργήσει τον νόμο που ποινικοποιεί το ομοφυλοφιλικό σεξ

Η ινδική κυβέρνηση εξετάζει διάφορες επιλογές για να καταργήσει έναν αρχαϊκό νόμο που ποινικοποιεί το ομοφυλοφιλικό σεξ μεταξύ συναινούντων ενηλίκων μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας που προκάλεσε διαμαρτυρίες και έντονες διεθνείς επικρίσεις.

Το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας απέρριψε χθες Τετάρτη που είχε εκδοθεί το 2009 από το Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί και με την οποία είχε αποποινικοποιηθεί το ομοφυλοφιλικό σεξ.

«Η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις επιλογές για την αποκατάσταση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου του Δελχί για το άρθρο 377. Πρέπει να αποποινικοποιήσουμε τις σχέσεις μεταξύ συναινούντων ενηλίκων», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Καπίλ Σιμπάλ στον λογαριασμό του στο twitter.

Το άρθρο 377 του ινδικού ποινικού κώδικα καθιστά «τη σεξουαλική συνεύρεση παρά φύσιν με έναν άνδρα, μια γυναίκα ή ένα ζώο» αδίκημα που τιμωρείται με δεκαετή κάθειρξη. Το άρθρο αυτό χρονολογείται από το 1861.

Το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε χθες ότι ο νόμος αυτός είναι συνταγματικός και ότι εναπόκειται στο ινδικό κοινοβούλιο να τον ακυρώσει.

«Η κυβέρνηση διαθέτει αρκετές επιλογές και τις εξετάζουμε όλες, αλλά (…) πρέπει να αναλάβουμε άμεση δράση, σθεναρή δράση», δήλωσε ο Σίμπαλ στον τηλεοπτικό σταθμό NDTV.

Στις επιλογές αυτές περιλαμβάνεται ένα διάταγμα το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο σε διάστημα έξι μηνών, μετέδωσε το NDTV επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Εξάλλου σε μια αναπάντεχη κίνηση ενόψει των εκλογών, το κυβερνών κόμμα της Ινδίας καταδίκασε την απόφαση του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί σοφά ακύρωσε έναν αρχαϊκό, καταπιεστικό και άδικο νόμο που παραβίαζε τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που περιλαμβάνονται στο σύνταγμα», δήλωσε η Σόνια Γκάντι, η πρόεδρος του κόμματος του Κογκρέσου.

«Ελπίζω ότι το κοινοβούλιο θα ασχοληθεί με το θέμα και θα υπερασπιστεί το συνταγματικό δικαίωμα της ζωής και της ελευθερίας όλων των πολιτών», πρόσθεσε η Γκάντι.

Οι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων δεν ανέμεναν αυτή την αντίδραση από τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο, με δεδομένο ότι σε έξι μήνες θα διεξαχθούν στη χώρα γενικές εκλογές και η συντηρητική, εθνικιστική αντιπολίτευση βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις.

«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και έχουμε εκπλαγεί ευχάριστα», δήλωσε ο Έρβιντ Ναράιαν , ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούσαν στο Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο μια ομάδα οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.

Οι δικηγόροι της μη κυβερνητικής οργάνωσης Naz Foundation, που είχε προσφύγει αρχικά κατά του άρθρου 377 το 2001, επεσήμαναν ότι θα ζητήσουν από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο να επανεξετάσει την υπόθεση ενώπιον μίας μεγαλύτερης σύνθεσης δικαστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network