Ηνωμένο Βασίλειο: Αυξάνονται τα περιστατικά αυτοκτονιών σε εφήβους που ζητούν άσυλο

Ηνωμένο Βασίλειο: Αυξάνονται τα περιστατικά αυτοκτονιών σε εφήβους που ζητούν άσυλο
SHUTTERSTOCK

Ανησυχία έχουν προκαλέσει σε δεκάδες φιλανθρωπικές οργανώσεις, τα περιστατικά αυτοκτονιών που έχουν σημειωθεί στη Μεγάλη Βρετανία, από εφήβους που είχαν αιτηθεί άσυλο.

Πάνω από 40 φιλανθρωπικές οργανώσεις στην Αγγλία, που απασχολούνται με ζητήματα ασύλου, παιδιών και ψυχικής υγείας, απέστειλαν έκκληση στην Υπουργό Υγείας, Nadine Dorries, για άμεσες αλλαγές ως προς την υποστήριξη που παρέχεται στους νέους που επιδιώκουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Οι φιλανθρωπικές θέλουν να υπογραμμίσουν τον ανησυχητικό αριθμό που έχει καταγραφεί σε αυτοκτονίες, από εφήβους αιτούντες ασύλου.

Η επιστολή από τις 46 φιλανθρωπικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Προσφύγων, απαιτεί να πραγματοποιηθεί επείγουσα και ανεξάρτητη έρευνα στο σύστημα ασύλου, εξαιτίας των αυξημένων περιστατικών θανάτων. Σύμφωνα με τον Guardian, έχει καταγραφεί ανησυχητικός αριθμός εφήβων που μετά τη φυγή τους από τη πατρίδα τους, οδηγήθηκαν στην αυτοχειρία.

Τέσσερα αγόρια αυτοκτόνησαν, αφού πήγαν στο Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο να βρουν καταφύγιο. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Da’aro Youth Project, ανακαλύφθηκε πως τον τελευταίο χρόνο έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των θανάτων στους ασυνόδευτους εφήβους.

Ο Benny Hunter, συντονιστής του Da’aro Youth Project, πιστεύει ότι οι περιπτώσεις που αποκαλύφθηκαν θα μπορούσαν να αποτελούν μόνο τη κορυφή του παγόβουνου, επειδή δεν υπάρχει απαίτηση από τους ιατρούς να καταγράφουν την εθνικότητα ή το καθεστώς μετανάστευσης των ατόμων που χάνουν τη ζωή τους.

Η επιστολή ζητά να πραγματοποιηθούν αλλαγές για υπάρξει καλύτερη επίγνωση επί του ζητήματος από τις τοπικές αρχές και απαιτούν να γίνεται καταγραφή από εδώ και στο εξής της εθνικότητας και του καθεστώτος μετανάστευσης.

Παράγοντες που φαίνεται να ενισχύουν αυτά τα περιστατικά, είναι η κακή μεταχείριση που μπορεί να έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις, το άγχος σχετικά με το πως θα αντιμετωπιστούν από το ισχύον σύστημα ασύλου και πιο πολύ η τραυματική εμπειρία του αποχωρισμού με την οικογένεια και η διαδικασία του ταξιδιού.

Μάλιστα όπως αναφέρεται στην έρευνα, κάποιοι από αυτούς βρίσκονταν σε αναμονή για τη έγκριση του ασύλου τους και φοβήθηκαν την πιθανότητα επιστροφής στη πατρίδα τους, ενώ άλλοι υπέφεραν από μετατραυματικό στρες ή αντιμετώπιζαν προβλήματα με τον αλκοολισμό ή τα ναρκωτικά.

“Είμαστε βαθιά λυπημένοι για τους τραγικούς θανάτους των νέων ανθρώπων που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ζητώντας άσυλο”, δήλωσε ο συντονιστής της έρευνας, Benny Hunter. “Δεν έχουμε πολλά δεδομένα για να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των ατόμων που θέλησαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, αφότου ήρθαν στη χώρα για άσυλο. Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, φοβόμαστε πως οι νέοι θα χάσουν την ελπίδα τους”.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωσή του είπε: “Η εθνική στρατηγική πρόληψης αυτοκτονιών της κυβέρνησης καθιστά σαφές ότι τα παιδιά και οι νέοι που ζητούν άσυλο, χρειάζονται προσαρμοσμένες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών της ψυχικής υγείας τους και κάθε τοπική αρχή έχει ένα σχέδιο πρόληψης αυτοκτονιών”.

“Θα παράσχουμε περισσότερη χρηματοδότηση φέτος, προκειμένου να υποστηρίξουμε τις τοπικές αρχές για να ενισχύσουν περαιτέρω τα σχέδιά τους. Επενδύουμε 2,3 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας έως το έτος 2023-24, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον 57 εκατομμυρίων λίρων που παρέχονται για την υποστήριξη τοπικών σχεδίων πρόληψης αυτοκτονιών, μέσω του μακροπρόθεσμου σχεδίου της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας, της Κυβέρνησης”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα