ΗΠΑ: Αεροπλάνο έχασε παράθυρο στον αέρα – Ποια αεροσκάφη καθηλώνει η εταιρία

Διαβάζεται σε 3'
ΗΠΑ: Αεροπλάνο έχασε παράθυρο στον αέρα – Ποια αεροσκάφη καθηλώνει η εταιρία
Boeing 737 Max 9 της Alaska Airlines AP

Η Boeing καθηλώνει όλα τα αεροπλάνα Boeing 737 Max 9 μετά την έκρηξη παραθύρου κατά τη διάρκεια πτήσης που άφησε το αεροσκάφος με μια τεράστια τρύπα

Ένα επιβατικό αεροσκάφος έχασε ένα τμήμα του ενώ ήταν στον αέρα, αναγκάζοντάς το να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στην πολιτεία Όρεγκον των ΗΠΑ την Παρασκευή (5/1).

Το Boeing 737 Max 9 της Alaska Airlines επέστρεψε στο Πόρτλαντ 35 λεπτά μετά την πτήση του προς την Καλιφόρνια, αφού “έχασε” ένα εξωτερικό του τμήμα, συμπεριλαμβανομένου ενός παραθύρου.

Η Alaska Airlines δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι 177 επιβάτες και το πλήρωμα επέβαιναν στο αεροσκάφος και “προσγειώθηκε με ασφάλεια”.

Οι εικόνες που εστάλησαν στα ειδησεογραφικά πρακτορεία δείχνουν τον νυχτερινό ουρανό ορατό μέσα από ένα κενό στην άτρακτο του αεροσκάφους, ενώ διακρίνονται επίσης μονωτικό υλικό και άλλα θραύσματα.

Άλλες εικόνες δείχνουν το κάθισμα που βρίσκεται πιο κοντά στο πληγέν τμήμα, ένα κάθισμα με παράθυρο που οι επιβάτες είπαν ότι ήταν άδειο, να γέρνει προς τα εμπρός χωρίς το μαξιλάρι του.

Σύμφωνα με τις φωτογραφίες, το τμήμα που αποσπάστηκε βρισκόταν στο πίσω τρίτο κομμάτι του αεροπλάνου, πίσω από την πτέρυγα και τους κινητήρες.

Το τμήμα της ατράκτου είναι, σύμφωνα με το BBC, μια περιοχή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετη πόρτα εξόδου κινδύνου από ορισμένους φορείς εκμετάλλευσης του τύπου αεροσκάφους, αλλά όχι από την συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB) έγραψε στο X, πρώην Twitter, ότι διερευνά το περιστατικό.

Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι θα καθηλώσει “προσωρινά” και τα 65 αεροσκάφη της 737 Max 9 για να πραγματοποιήσει ελέγχους.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ δήλωσε ότι το αεροπλάνο “επέστρεψε με ασφάλεια… αφού το πλήρωμα ανέφερε ένα πρόβλημα συμπίεσης”.

Η Boeing δήλωσε ότι ήταν ενήμερη για το περιστατικό και “εργάζεται για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες”.

“Μια τεχνική ομάδα της Boeing είναι έτοιμη να υποστηρίξει την έρευνα”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τις ιστοσελίδες παρακολούθησης πτήσεων Flightaware και FlightRadar24, το αεροπλάνο ήταν ένα Boeing 737 Max 9.

Η Alaska Airlines δήλωσε ότι το περιστατικό συνέβη λίγο μετά την αναχώρηση και ότι το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια πίσω στο Πόρτλαντ.

“Αν και αυτού του είδους τα περιστατικά είναι σπάνια, το πλήρωμα της πτήσης μας ήταν εκπαιδευμένο και προετοιμασμένο να διαχειριστεί με ασφάλεια την κατάσταση“, ανέφερε η αεροπορική εταιρεία.

Το αεροσκάφος πετούσε σε ύψος μεγαλύτερο από 16.000 πόδια (4.876 μέτρα) όταν άρχισε την αναγκαστική κάθοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης της πτήσης.

Το Boeing 737 Max έχει περιγραφεί ως “το πιο εξεταζόμενο μεταφορικό αεροσκάφος στην ιστορία” μετά από μια σειρά θεμάτων ασφαλείας και ερευνών.

Το Max καθηλώθηκε τον Μάρτιο του 2019 για ενάμιση χρόνο μετά τη συντριβή δύο αεροσκαφών του τύπου υπό παρόμοιες συνθήκες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όσοι επέβαιναν σε αυτά.

Για να πετάξει ξανά, κάθε αεροπλάνο Max υπέστη σημαντικές τροποποιήσεις, αν και οι αλλαγές δεν θα ήταν ορατές εξωτερικά και οι επιβάτες δεν θα παρατηρούσαν καμία διαφορά.

Πιο πρόσφατα, η Boeing δήλωσε ότι θα αυξήσει τον ρυθμό των παραδόσεων του 737 Max μετά την επίλυση ενός σφάλματος προμήθειας που απαιτούσε τη διενέργεια μακροχρόνιων επιθεωρήσεων των νέων αεροσκαφών και του αποθέματός της, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Περίπου 1.300 αεροσκάφη 737 Max έχουν παραδοθεί σε πελάτες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Boeing.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα