ΗΠΑ: Αυξημένος ο κίνδυνος επέκτασης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή

Διαβάζεται σε 2'
O Λευκός Οίκος
O Λευκός Οίκος Associated Press

Ο κίνδυνος επέκτασης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή είναι υπαρκτός, διαμηνύει ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, τη στιγμή που το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Γάζα.

Οι ΗΠΑ βλέπουν “αυξημένο κίνδυνο” επέκτασης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, καθώς οι Ιρανοί πληρεξούσιοι συνεχίζουν να στοχεύουν τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην περιοχή.

“Είμαστε σε εγρήγορση, διότι βλέπουμε αυξημένες απειλές κατά των δυνάμεών μας σε όλη την περιοχή και αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης αυτής της σύγκρουσης σε άλλα μέρη της περιοχής. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το αποτρέψουμε”, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS, την Κυριακή.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο δύο εγκαταστάσεις που συνδέονται με πολιτοφυλακές υποστηριζόμενες από το Ιράν στην ανατολική Συρία, μετά από μια σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον των εγκαταστάσεων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και τις συνδεδεμένες με αυτό ομάδες δεν είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς σχετικά με τα αμερικανικά πλήγματα κατά των ιρανικών πληρεξουσίων στην περιοχή, ο Σάλιβαν δήλωσε στο ABC: “Εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις, θα απαντήσουμε και νομίζω ότι οι Ιρανοί καταλαβαίνουν το μήνυμά μας”.

“Λαμβάνουμε, φυσικά, κάθε αναγκαίο μέτρο για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας, να αυξήσουμε την επαγρύπνησή μας και να συνεργαστούμε με άλλες χώρες στην περιοχή για να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε αυτή τη σύγκρουση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ και τη Γάζα από το να εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση”, τόνισε ο Σάλιβαν και κατέληξε:

“Αλλά ο κίνδυνος είναι πραγματικός, και ως εκ τούτου, η επαγρύπνηση είναι υψηλή, και τα μέτρα που λαμβάνουμε για να το αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι συστηματικά και συνεχή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα