ΗΠΑ: Ανέλαβε καθήκοντα στο Ανώτατο Δικαστήριο η πρώτη μαύρη δικαστής

ΗΠΑ: Ανέλαβε καθήκοντα στο Ανώτατο Δικαστήριο η πρώτη μαύρη δικαστής
Η Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον κατά την ορκωμοσία της στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ 2022 Fred Schilling/ap

Η Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον είναι από την Πέμπτη η πρώτη Αφροαμερικανίδα δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να αλλάζουν οι ισορροπίες.

Η προοδευτική δικαστής Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον έγινε την Πέμπτη (30/06) η πρώτη Αφροαμερικανή που αναλαμβάνει καθήκοντα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να αλλάζουν οι ισορροπίες στο σώμα αυτό, όπου πλειοψηφούν οι συντηρητικοί.

Η 51χρονη δικαστής επελέγη στα τέλη Φεβρουαρίου από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα διόριζε μια μαύρη γυναίκα, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στα 233 χρόνια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχουν υπηρετήσει σε αυτό 115 δικαστές και από αυτούς μόνο οι πέντε ήταν γυναίκες – τέσσερις λευκές και μία ισπανόφωνη. Μόνο δύο ήταν οι Αφροαμερικανοί δικαστές. Ο ένας από αυτούς, ο συντηρητικός Κλάρενς Τόμας, προτάθηκε από τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο και υπηρετεί μέχρι και σήμερα στο Δικαστήριο.

Η Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον θα πάρει τη θέση του προοδευτικού Στίβεν Μπράιερ, 83 ετών, ο οποίος αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα