ΗΠΑ: Απελαύνεται ο “El Padrino” που αντιμετώπιζε δίωξη για διακίνηση ναρκωτικών

ΗΠΑ: Απελαύνεται ο “El Padrino” που αντιμετώπιζε δίωξη για διακίνηση ναρκωτικών
Ο Μεξικανός πρώην υπουργός Άμυνας του Μεξικού, Σαλβαδόρ Σιενφουέγος AP

Η ποινική δίωξη εναντίον του πρώην υπουργού Άμυνας του Μεξικού, Σαλβαδόρ Σιενφουέγος στις ΗΠΑ τερματίστηκε και απελαύνεται στην πατρίδα του, όπου διενεργείται έρευνα σε βάρος του.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την Τρίτη (17/11) ότι ζήτησε να τερματιστεί η ποινική διαδικασία σε βάρος του πρώην υπουργού Άμυνας του Μεξικού, του στρατηγού εν αποστρατεία Σαλβαδόρ Σιενφουέγος Σεπέδα, ο οποίος αντιμετώπιζε δίωξη για διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος, προκειμένου να επιτραπεί στις μεξικανικές αρχές να διενεργήσουν δική τους έρευνα.

Ο στρατηγός ε.α., υπουργός Άμυνας επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης (2012-2018), συνελήφθη τη 15η Οκτωβρίου στο Λος Άντζελες, εξέλιξη που προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στο Μεξικό.

Δικαστής κατόπιν ανακοίνωσε ότι του ασκήθηκε ποινική δίωξη για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και συνωμοσία, δυνάμει κατηγορητηρίου που παρέμενε μυστικό και σφραγισμένο ώσπου οι αμερικανικές διωκτικές αρχές να είναι σε θέση να συλλάβουν τον Σιενφουέγος.

Έκτοτε οι μεξικανικές αρχές «άρχισαν να διενεργούν δική τους έρευνα», τόνισε ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ, ο οποίος δημοσιοποίησε κοινή ανακοίνωση με τον μεξικανό ομόλογό του Αλεχάντρο Γκερτς Μανέρο.

Λόγω της «εταιρικής σχέσης» των δύο χωρών, «το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να ζητήσει την εγκατάλειψη της δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού Σιενφουέγος, ώστε η έρευνα αυτή να συνεχιστεί και να του απαγγελθούν κατηγορίες (…) δυνάμει της μεξικανικής νομοθεσίας», προστίθεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργών.

Κατά το δελτίο Τύπου, οι αμερικανικές αρχές διαβίβασαν στις μεξικανικές εισαγγελικές αρχές τα αποδεικτικά στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί στις ΗΠΑ.

«Είμαστε πιο δυνατοί όταν δουλεύουμε μαζί και σεβόμαστε την εθνική κυριαρχία των χωρών μας», συνεχίζουν οι δύο υπουργοί.

Ο Σαλβαδόρ Σιενφουέγος, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, φέρεται να δωροδοκείτο από το καρτέλ H-2, το οποίο δρα στις μεξικανικές πολιτείες Σιναλόα και Ναγιαρίτ, για να του προσφέρει προστασία, από το 2015 ως το 2017.

Η σύλληψή του έθεσε υπό αμφισβήτηση τη συνεργασία των δύο χωρών στο πεδίο της ασφάλειας και εξόργισε πολλούς στο Μεξικό, διότι δεν είχαν προειδοποιηθεί ούτε για την έρευνα σε βάρος του, ούτε για τη σύλληψή του.

Ο στρατηγός ε.α., άλλοτε επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού, δήλωσε αθώος νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Προτού ανακοινωθεί ότι η δίωξη από τις αμερικανικές αρχές σε βάρος του θα εγκαταλειφθεί και θα επαναπατριστεί, είχε προγραμματιστεί να εμφανιστεί σήμερα Τετάρτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, για να αρχίσει η ακροαματική διαδικασία.

Αλλά το δικαστήριο του Μπρούκλιν έκανε γνωστό ότι συμφώνησε να βάλει στο αρχείο την υπόθεση, λόγω «λεπτών και σημαντικών» ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής που ήγειρε, της «σθεναρής συνεργασίας» και του «ενωμένου μετώπου» των ΗΠΑ και του Μεξικού στον αγώνα εναντίον του εγκλήματος. Διευκρίνισε ότι ο Σιενφουέγος δέχθηκε να εγκαταλείψει οικειοθελώς τις ΗΠΑ και θα μεταφερθεί στην πατρίδα του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ τόνισε ότι ο Σιενφουέγος θα επαναπατριστεί χωρίς να αντιμετωπίζει καμία δίωξη στις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας πως διενεργείται έρευνα σε βάρος του από τις μεξικανικές διωκτικές αρχές, που έλαβαν αποδεικτικά στοιχεία από τις αμερικανικές ομόλογές τους.

Μετά τη σύλληψη του πρώην υπουργού Άμυνας της χώρας του — γεγονός άνευ προηγουμένου — ο κεντροαριστερός μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είχε χαρακτηρίσει «αξιοθρήνητη» την υπόθεση αυτή, «αναμφίβολα δείγμα της σήψης του καθεστώτος της εποχής», της προεδρίας του Ενρίκε Πένια Νιέτο, και της «ανεξέλεγκτης διαφθοράς» των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ωστόσο, είχε προσθέσει πως κατάφερνε βαρύ χτύπημα σ’ έναν θεσμό της χώρας του στον οποίο βασίζεται, τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ θύμισε ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) συναλλασσόταν επί χρόνια με τον Σιενφουέγος, όπως και με τον Χενάρο Γκαρσία Λούνα, πρώην υπουργό Δημόσιας Ασφαλείας (2006-2012), που επίσης κατηγορείται από τις αρχές των ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα