ΗΠΑ: Αθώος ο αστυνομικός που σκότωσε τον αφροαμερικανό Έρικ Γκάρνερ

default image

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι ΗΠΑ για ακόμη μια φορά μετά την απόφαση του δικαστηρίου να αθωώσει τον λευκό αστυνομικό που έπνιξε τον αρφοαμερικανό Έρικ Γκάρνερ το περασμένο καλοκαίρι (Vid)

Για άλλη μια φορά κύμα αντιδράσεων έχει προκληθεί στην Αμερική μετά από την απόφαση του δικαστηρίου να προχωρήσει σε αθώωση του λευκού αστυνομικού που έπνιξε έναν αφροαμερικανό πολίτη.

Το περιστατικό σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο και ενώ όλοι ανέμεναν τη φυλάκιση του αστυνομικού το σώμα ενόρκων αποφάσισε την αθώωσή του ρίχνοντας λάδι στη φωτιά και εξαγριώνοντας ακόμη περισσότερο τους Αμερικανούς πολίτες, που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στην Ουάσινγκτον.

Ο Έρικ Γκάρνερ έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, όταν ο αστυνομικός επεχείρησε να τον ακινητοποιήσει με μια λαβή, οδηγώντας τον άοπλο άνδρα, που αντιμετώπιζε προβλήματα παχυσαρκίας, στον θάνατο.

Τα αμερικανικά μέσα αναφέρουν ότι αιτία της σύλληψής του αποτέλεσε η άρνησή του να δεχθεί έλεγχο από τους αστυνομικούς που τον πλησίασαν, υποπτεύομενοι πως το θύμα πουλούσε λαθραία τσιγάρα  μετά από σύντομη λογομαχία που είχε μαζί τους.

Στο βίντεο διακρίνεται καθαρά ο άνδρας να συλλαμβάνεται από ομάδα αστυνομικών με τον ίδιο να προσπαθεί να αντισταθεί και μετά τη λαβή να χάνει τις αισθήσεις του. Ο άτυχος άνδρας λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή φώναζε, επανειλημμένα, στους αστυνομικούς πως δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Ο 43χρονος άνδρας ήταν οικογενειάρχης και πατέρας έξι παιδιών.

 

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου η οικογένειά του έχει ξεσηκωθεί με τη χήρα του θύματος να δηλώνει ότι θα κάνει τα πάντα για να δικαιωθεί, “Αυτή η μάχη δεν έχει τελειώσει, στην πραγματικότητα μόλις ξεκίνησε. Είμαι αποφασισμένη να πάρω δικαιοσύνη για τον σύζυγό μου γιατί δεν έπρεπε να πεθάνει με αυτόν τον τρόπο”.

 

Έτσι, διαδηλωτές συγκεντρωμένοι σε πολλές περιοχές του Μανχάταν πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για τη δικαστική απόφαση ζητώντας από την κυβέρνηση Ομπάμα να σταματήσουν οι αιματοχυσίες από τους αστυνομικούς και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη εβδομάδα.

Τις διαδηλώσεις οργανώνει ο ακτιβιστής υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων Αλ Σάρπτον, που εμφανίστηκε σε συνέντευξή τύπου μαζί με τη μητέρα και τη σύζυγο του Γκάρνερ.

Πηγή: BBC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα