ΗΠΑ: Για έγκλημα μίσους κατηγορείται 37χρονος που μαχαίρωσε πέντε ανθρώπους

ΗΠΑ: Για έγκλημα μίσους κατηγορείται 37χρονος που μαχαίρωσε πέντε ανθρώπους
Το σημείο που έλαβε χώρα το "έγκλημα μίσους" στη Νέα Υόρκη AP

Ο 37χρονος κρατούσε ημερολόγιο, όπου αναφερόταν στη "Ναζιστική Κουλτούρα". Στην κατοικία του Ραβίνου είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες άνθρωποι να γιορτάσουν την εβραϊκή γιορτή, Χάνουκα.

Για έγκλημα μίσους κατηγορείται ένας άνδρας ο οποίος επιτέθηκε με μαχαίρι στην κατοικία ενός ραβίνου, κατά τους εορτασμούς του Χανουκά στη Νέα Υόρκη, καθώς σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς ο συλληφθείς κρατούσε ημερολόγιο στο οποίο αναφερόταν στον Αδόλφο Χίτλερ και τη “Ναζιστική Κουλτούρα“.

Ο Γκράφτον Τόμας, 37 ετών, βαρύνεται με πέντε κατηγορίες απόπειρας δολοφονίας. Το βράδυ του Σαββάτου μαχαίρωσε πέντε ανθρώπους με μια ματσέτα, αφού εισέβαλε στο σπίτι του ραβίνου Τσάιμ Ρότενμπεργκ, στο Ρόκλαντ Κάουντι, περίπου 48 χιλιόμετρα βορείως της Νέας Υόρκης. Την ώρα εκείνη στο σπίτι είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες άνθρωποι για να γιορτάσουν την εβραϊκή γιορτή Χανουκά.

Τα χειρόγραφα ημερολόγια που κατασχέθηκαν από το σπίτι του υπόπτου στο Γκρίνγουντ Λέικ της Νέας Υόρκης περιείχαν αναφορές στον Χίτλερ αλλά και το σκίτσο μιας σβάστικας, όπως ανέφερε η πράκτορας του FBI Τζούλι Μπράουν. Με το κινητό τηλέφωνό του είχε κάνει αναζήτηση στο διαδίκτυο με το ερώτημα “Γιατί ο Χίτλερ μισούσε τους Εβραίους” τέσσερις φορές τους τελευταίους δύο μήνες. Επίσης, στις 18 Δεκεμβρίου είχε κάνει αναζήτηση για εβραϊκούς ναούς στο Ελίζαμπεθ, το Νιού Τζέρσι και το Στάτεν Άιλαντ και στις 27 του μηνός για γνωστές αμερικανικές εταιρείες που ιδρύθηκαν από Εβραίους. Την επόμενη ημέρα, πάντα στο κινητό του, διάβασε ένα άρθρο με τον τίτλο “Η πόλη της Νέας Υόρκης αυξάνει την αστυνομική παρουσία σε εβραϊκές συνοικίες μετά τις πιθανές αντισημιτικές επιθέσεις. Όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα”.

Τα τέσσερα από τα πέντε θύματα του Τόμας πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου είχαν μεταφερθεί. Μόνο ένας από τους τραυματίες νοσηλεύεται ακόμη, με κάταγμα στο κρανίο. Τα ονόματά τους δεν ανακοινώθηκαν.

Η οικογένεια του Τόμας, μέσω του δικηγόρου του, υποστήριξε ότι έχει μακρά ιστορία ψυχικής διαταραχής, δεν είχε εκφράσει ποτέ του αντισημιτικά αισθήματα και δεν έχει καταδικαστεί ποτέ στο παρελθόν για οποιοδήποτε αδίκημα. Ορισμένοι από τους γείτονές του τον περιέγραψαν στην εφημερίδα New York Times ως έναν “μαζεμένο” άνθρωπο που “δεν έδειχνε να αντιμετωπίζει προβλήματα”.

Η επίθεση του Σαββάτου ήταν η τελευταία μιας σειράς παρόμοιων επεισοδίων στη Νέα Υόρκη και του περιστατικού με πυροβολισμούς στο Νιου Τζέρσι στις αρχές του μήνα. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, έκανε λόγο για μια “μάστιγα μίσους (…) άγνοιας και μισαλλοδοξίας” στη χώρα ενώ ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, σε συνέντευξη στο MSNBC είπε ότι πρόκειται για μια “εθνική κρίση αντισημιτισμού” και τόνισε την ανάγκη να ενταθεί η επαγρύπνηση, η εκπαίδευση και η συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Κυριακής κάλεσε τους Αμερικανούς να “εξαλείψουν τη μάστιγα του αντισημιτισμού”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα