ΗΠΑ: Η Βοστόνη απομακρύνει άγαλμα του Λίνκολν με έναν μαύρο σκλάβο γονατισμένο μπροστά του

Η Βοστόνη απομακρύνει άγαλμα του Λίνκολν με έναν μαύρο σκλάβο γονατισμένο μπροστά του
Η Βοστόνη απομακρύνει άγαλμα του Λίνκολν με έναν μαύρο σκλάβο γονατισμένο μπροστά του AP

Η Επιτροπή Τέχνης της Βοστόνης έλαβε ομόφωνα την απόφαση, με αφορμή και τις αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων

Ο δήμος της Βοστόνης αποφάσισε να απομακρύνει το "Σύμπλεγμα της Απελευθέρωσης", ένα άγαλμα που εικονίζει τον Αβραάμ Λίνκολν και έναν μαύρο σκλάβο, από μια πλατεία της πόλης, με το σκεπτικό ότι η "μειωτική απεικόνιση" του σκλάβου το καθιστά ακατάλληλο για δημόσια προβολή.

Η Επιτροπή Τέχνης της Βοστόνης έλαβε ομόφωνα αυτήν την απόφαση αργά το βράδυ της Τρίτης, με αφορμή και τις αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων, στο περιθώριο των οποίων αποκαθηλώθηκαν μνημεία της Συνομοσπονδίας. Η Επιτροπή, στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τον δήμαρχο Μάρτιν Γουόλς, ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί το πότε θα απομακρυνθεί το "Σύμπλεγμα της Απελευθέρωσης", που είναι αντίγραφο ενός αγάλματος που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον. Το άγαλμα της Βοστόνης τοποθετήθηκε στην Πλατεία Παρκ το 1879.

"Είναι σαφές ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Βοστόνης αισθάνονταν άβολα με αυτό το άγαλμα και τη μειωτική απεικόνιση του ρόλου του μαύρου άνδρα στο κίνημα της κατάργησης της δουλείας", ανέφερε ο Γουόλς.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ
SHARE:

24Media Network