ΗΠΑ: Υποκαταμέτρηση των θανάτων από κορονοϊό στα γηροκομεία της Νέας Υόρκης

ΗΠΑ: Υποκαταμέτρηση των θανάτων από κορονοϊό στα γηροκομεία της Νέας Υόρκης
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο AP

Η γενική εισαγγελία της Νέας Υόρκης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανόν να έχουν καταμετρηθεί οι θάνατοι από covid στα γηροκομεία της πολιτείας.

Το πολιτειακό υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης ενδέχεται να έχει υποκαταμετρήσει έως και κατά 50% τους θανάτους εξαιτίας της Covid-19 που σημειώθηκαν σε γηροκομεία της Πολιτείας, σύμφωνα με ένα πόρισμα που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα το γραφείο της γενικής εισαγγελέως της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πόρισμα, που εκδόθηκε ενώ η εισαγγελία της Πολιτείας συνεχίζει να ερευνά την απάντηση των γηροκομείων στην πανδημία, υπέδειξε ότι ορισμένες εγκαταστάσεις έδωσαν στο πολιτειακό υπουργείο Υγείας αναφορές μικρότερου αριθμού θανάτων. Επίσης διαπιστώνεται πως το υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης δεν υπολόγισε τους θανάτους τροφίμων οίκων ευγηρίας που μεταφέρθηκαν και πέθαναν σε νοσοκομεία σε ορισμένες περιπτώσεις.

«Καθώς η πανδημία και οι έρευνές μας συνεχίζονται, είναι επιτακτικό να καταλάβουμε γιατί οι τρόφιμοι των γηροκομείων στην Νέα Υόρκη υπέφεραν άσκοπα σε τόσο ανησυχητικό ποσοστό», ανέφερε σε ανακοίνωση η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς.

Το πόρισμα ρίχνει φως σε πολλά σφάλματα της απάντησης της Πολιτείας κατά της Covid-19 σε γηροκομεία, για τα οποία ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο επικρίνεται από την άνοιξη, όταν η Νέα Υόρκη βρισκόταν στο επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Η διοίκηση του Κουόμο δέχθηκε πυρά συγκεκριμένα για την οδηγία που εξέδωσε στις 25 Μαρτίου, λέγοντας ότι τα γηροκομεία δεν μπορούν να αρνηθούν την είσοδο σε πάσχοντες ή ύποπτους ασθενείς με Covid-19.

Αυτή η οδηγία ακυρώθηκε με εκτελεστικό διάταγμα τον Μάιο, αλλά το πόρισμα του γενικού εισαγγελέα διαπίστωσε ότι «ενδέχεται να οδήγησε σε αυξημένο κίνδυνο θανάτων σε ορισμένες εγκαταστάσεις», όπου η ασθένεια εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά.

Η Νέα Υόρκη καταγράφει τους περισσότερους θανάτους εξαιτίας του νέου κορονοϊού από οποιαδήποτε άλλη Πολιτεία των ΗΠΑ, με περισσότερους από 32.000, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα