ΗΠΑ: “Καρότο και μαστίγιο” στο Ισραήλ – Κυρώσεις σε τάγμα του IDF για βασανιστήρια

Διαβάζεται σε 5'
ΗΠΑ: “Καρότο και μαστίγιο” στο Ισραήλ – Κυρώσεις σε τάγμα του IDF για βασανιστήρια
Fuerzas de Defensa de Israel vía AP

Μαζί με το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν και κυρώσεις σε τάγμα του ισραηλινού στρατού για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ποιοι είναι οι Netzah Yehuda.

Στο πακέτο τεσσάρων νομοσχεδίων που ψηφίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, το Σάββατο, περιλαμβάνεται και η χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ.

Το εν λόγω πακέτο βοήθειας προβλέπει 26,4 δισεκατομμύρια δολάρια για τη βοήθεια του Ισραήλ, 4 δισεκατομμύρια δολάρια για συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome και David’s Sling, 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το αμυντικό σύστημα Iron Beam, 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την αναπλήρωση αμυντικών αντικειμένων και υπηρεσιών που παρέχονται στο Ισραήλ και 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την προμήθεια προηγμένων οπλικών συστημάτων.

Την ίδια ώρα, όμως, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν και κυρώσεις σε μονάδα του ισραηλινού στρατού (IDF) που κατηγορείται για παραβιάσεις στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης, αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσαν ότι ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στο τάγμα Netzah Yehuda, το οποίο έχει κατηγορηθεί για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με τον Guardian, η πολύ σημαντική αυτή κίνηση (αν υλοποιηθεί, θα είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο μονάδα του IDF) θα επέφερε κυρώσεις βάσει του νόμου Leahy του 1997, με τις οποίες θα απαγορευόταν η μεταφορά στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στη συγκεκριμένη μονάδα και θα εμποδίζονταν στρατιώτες και αξιωματικοί να συμμετέχουν σε εκπαίδευση, είτε με τον στρατό των ΗΠΑ, είτε σε προγράμματα που λαμβάνουν αμερικανική χρηματοδότηση.

Η είδηση ​​για πιθανές κυρώσεις κατά του τάγματος Netzah Yehuda έρχεται μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος σχολίασε τους ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ παραβίασε τον νόμο Leahy. Να σημειωθεί πως, από τότε που θεσπίστηκε ο νόμος, η βοήθεια των ΗΠΑ έχει αποκλειστεί σε εκατοντάδες μονάδες σε όλο τον κόσμο που κατηγορούνται για παραβιάσεις δικαιωμάτων.

Ποιο είναι το “Netzah Yehuda”

Το τάγμα Netzah Yehuda, μέρος της ταξιαρχίας Kfir, δημιουργήθηκε το 1999. Σκοπός της μονάδας ήταν να επιτρέψει σε “Υπερορθόδοξους Εβραίους” να υπηρετήσουν ως μάχιμοι στρατιώτες στον ισραηλινό στρατό, δημιουργώντας ένα κλίμα που ευνοεί τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Αρχικά περιείχε μόνο 30 στρατιώτες. Το 2009, το τάγμα αύξησε τη δυναμική του με πάνω από 1.000 στρατιώτες και πλέον έχει φτάσει να θεωρείται πλήρως λειτουργικό τάγμα. Η εκπαίδευση είναι ίδια με αυτή του πεζικού του IDF: Πέντε μήνες βασικής εκπαίδευσης και επιπλέον έξι μήνες προηγμένης εκπαίδευσης.

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, στον απόηχο της επίθεσης υπό την ηγεσία της Χαμάς, στρατιώτες του τάγματος Netzah Yehuda συμμετέχουν στον πόλεμο της Γάζας που ακολούθησε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ερευνήσει μια σειρά από ισραηλινές μονάδες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας και του στρατού, για παραβιάσεις. Το τάγμα βρέθηκε στο επίκεντρο αρκετών κατηγοριών στο παρελθόν που σχετίζονται με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό και τη βία κατά των Παλαιστινίων. Μάλιστα, στρατιώτες της συγκεκριμένης μονάδας κατηγορήθηκαν για τον θάνατο ενός 78χρονου πολίτη των ΗΠΑ το 2022, του Ομάρ Άσαντ, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή, αφού τον κράτησαν, τον φίμωσαν και τον εγκατέλειψαν. Ήταν ένα από τα πολλά σοβαρά περιστατικά που περιλάμβαναν ισχυρισμούς για βασανιστήρια και κακομεταχείριση. Αυτή η υπόθεση οδήγησε το υπουργείο Εξωτερικών να διατάξει ποινική έρευνα.

Σφοδρές αντιδράσεις από το Ισραήλ

Η αναφορά ότι ένα τάγμα του Ισραηλινού Στρατού αντιμετωπίζει επικείμενες κυρώσεις προκάλεσε την έντονη αντίδραση ανώτερων στελεχών της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Δεν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στον Ισραηλινό Στρατό» έγραψε στο X. «Δουλεύω τις τελευταίες εβδομάδες ενάντια στην επιβολή κυρώσεων σε Ισραηλινούς πολίτες. Σε μια εποχή που οι στρατιώτες μας πολεμούν τρομοκρατικά τέρατα, η πρόθεση να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον μιας μονάδας του IDF είναι το αποκορύφωμα του παραλογισμού» πρόσθεσε, δεσμευόμενος να αντισταθεί στην εν λόγω απόφαση.

«Το τάγμα Netza Yehuda είναι αναπόσπαστο μέρος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων» πρόσθεσε ανώτερο στέλεχος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου και πρώην αρχηγός του επιτελείου του IDF. «Υπόκειται στο στρατιωτικό δίκαιο και είναι υπεύθυνο να λειτουργεί σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Το κράτος του Ισραήλ διαθέτει ένα ισχυρό, ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα που αξιολογεί σχολαστικά κάθε αξίωση παραβίασης ή απόκλισης από τις εντολές και τον κώδικα συμπεριφοράς των IDF, και θα συνεχίσει να το κάνει».

Το “καρότο και μαστίγιο” στο Ισραήλ

Το φημολογούμενο σχέδιο των ΗΠΑ ήρθε εν μέσω μιας αυξανόμενης επιβολής διεθνών κυρώσεων εναντίον Ισραηλινών που εμπλέκονται στη βία κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Την περασμένη Παρασκευή, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν χωριστά νέες κυρώσεις κατά ακροδεξιών ισραηλινών ομάδων, ΜΚΟ και ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του Μπέντζι Γκόπσταϊν, ο οποίος υπήρξε στενός πολιτικός σύμμαχος του ακροδεξιού υπουργού εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ.

Η περίπλοκη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο Ισραήλ φαίνεται να αποδεικνύει ότι, ενώ οι σύμμαχοί του θα υποστηρίξουν αυτό που το Τελ Αβίβ θεωρεί ως “νόμιμη άμυνα”, από την άλλη είναι αποφασισμένοι να τιμωρήσουν κάθε κλιμάκωση της εξτρεμιστικής βίας στη Δυτική Όχθη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα