Πώς οι ΗΠΑ έδωσαν ανάσα στην Ουκρανία και πέταξαν το μπαλάκι στην Ευρώπη

Διαβάζεται σε 5'
Πώς οι ΗΠΑ έδωσαν ανάσα στην Ουκρανία και πέταξαν το μπαλάκι στην Ευρώπη
Russian Defense Ministry Press Service via AP

Μετά το κρίσιμο ψήφισμα στις ΗΠΑ και το πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, η μπάλα βρίσκεται πλέον σε ευρωπαϊκό γήπεδο. Τι διακυβεύεται στη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ τη Δευτέρα.

Μετά από μήνες αναμονής και εκκλήσεων, η στριμωγμένη στο πεδίο των μαχών Ουκρανία είδε τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να δίνει το πράσινο φως για πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων. Ένα ψήφισμα που, αρκετοί αναλυτές, αλλά και Αμερικανοί, Ευρωπαίοι, Ουκρανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν ως κομβικό σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή για την έκβαση του πολέμου και για το μέλλον της ίδιας της χώρας, η οποία ελλείψει στρατιωτικών προμηθειών έχει βρεθεί σε επισφαλή θέση.

Τις προηγούμενες ημέρες, το Κίεβο είχε επιχειρήσει να ασκήσει πίεση προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για βοήθεια που η χώρα χρειαζόταν… “χθες, όχι σήμερα”, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμιγκάλ, προειδοποιώντας ακόμα και για το σενάριο Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου: “Αν δεν προστατεύσουμε την Ουκρανία, τότε η Ουκρανία θα πέσει. Το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας θα καταστραφεί και όλος ο κόσμος θα χρειαστεί να βρει ένα νέο σύστημα ασφάλειας ή θα υπάρξουν πολλές συγκρούσεις, πολλά τέτοια είδη πολέμων, γεγονός που στο τέλος της ημέρας, θα μπορούσε να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο“, είχε πει.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η εκτίμηση ανώτερου αξιωματικού του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, Κρίστοφερ Κάβολι  ο οποίος είχε ενημερώσει το Κογκρέσο ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει τον πόλεμο χωρίς περαιτέρω αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν μάλιστα, τόνισε ότι, χωρίς τη βοήθεια, η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει τον πόλεμο μέχρι το τέλος του έτους.

Το “ευχαριστώ” του Κιέβου και το “βιαστείτε” του Μπάιντεν

Το ψήφισμα στο Κογκρέσο, το οποίο περιμένει πλέον την έγκριση της Γερουσίας, έσπευσαν να επαινέσουν αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, προεξάρχοντος φυσικά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. “Ευχαριστώ, Αμερική!” έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Ουκρανίας, για το “ζωτικής σημασίας νομοσχέδιο των ΗΠΑ που θα εμποδίσει την επέκταση του πολέμου και θα σώσει χιλιάδες ζωές”.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, αρκετοί Ουκρανοί αξιωματούχοι που θέλησαν να χαιρετίσουν την ψηφοφορία εξέφρασαν και την ανησυχία τους για το πότε η βοήθεια αυτή θα φτάσει στη χώρα, την ώρα που, όπως αναφέρει το Politico, Ουκρανοί ηγέτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει επίθεση τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Ένας εξ αυτών, όταν ρωτήθηκε για το χρόνο που θα χρειαζόταν αυτό, απάντησε ότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. “Μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες και μήνες”.

Μία άλλη βουλεύτρια της αντιπολίτευσης, η Ίνα Σοβσούν, εξέφρασε την απορία της γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. “Είμαστε ευγνώμονες! Μόνο μια ερώτηση: χρειαζόταν να καθυστερήσει μισό χρόνο για να ψηφιστεί; Πόσες ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί;”, έγραψε στο Twitter.

Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του, αμέσως μετά την ψηφοφορία, προέτρεψε τη Γερουσία “να στείλει γρήγορα αυτό το πακέτο στο γραφείο μου, ώστε να το υπογράψω ως νόμο και να μπορέσουμε να στείλουμε γρήγορα όπλα και εξοπλισμό στην Ουκρανία για να καλύψουμε τις επείγουσες ανάγκες τους στο πεδίο της μάχης”.

Το μπαλάκι στην Ε.Ε.

Ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους που επαίνεσαν την ψήφιση του πακέτου βοήθειας, υπήρχαν και ορισμένοι που προειδοποίησαν ότι χρειάζεται επειγόντως περισσότερη υποστήριξη από την Ευρώπη ενόψει των αναμενόμενων σκληρών ρωσικών επιθέσεων τους επόμενους μήνες.

Όπως αναφέρει το Politico, η όλη διαδικασία που προηγήθηκε στις ΗΠΑ, έχει ωθήσει τις τελευταίες εβδομάδες την Ευρώπη να διερευνήσει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία.

Αρκετοί χρησιμοποίησαν την ψήφο των ΗΠΑ για να καλέσουν την Ευρώπη να μην εφησυχάσει. “Ελπίζουμε ότι αυτή η ψηφοφορία θα ενθαρρύνει όλους τους συμμάχους να κοιτάξουν τις αποθήκες τους και να κάνουν περισσότερα”, δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας στο X.

“Τώρα είναι η ώρα να θυμηθούμε ότι η ΕΕ πρέπει να αυξήσει τη δική της παραγωγή όπλων, πυρομαχικών και προμηθειών για να βοηθήσει την Ουκρανία σε μακροπρόθεσμη βάση”, δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ. “Η αποψινή ψηφοφορία δείχνει την αναγκαιότητα αυτού. Πρέπει να κάνουμε και το δικό μας καθήκον”, πρόσθεσε.

Ο Τσέχος ομόλογός του, Γιαν Λιπάβσκι, είπε από μεριάς του: “Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα. Ο δισταγμός και η αναποφασιστικότητα μας να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά την Ουκρανία, απλώς παρακινούν το Κρεμλίνο για περαιτέρω επιθετικότητα που κοστίζει περισσότερες ζωές.

Να θυμίσουμε πως και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, πριν καν περάσει το ψήφισμα από τη Βουλή των ΗΠΑ, είχε υπογραμμίσει πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να στείλουν τα αντιπυραυλικά τους συστήματα για να ενισχύσουν την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας καθώς η Ρωσία σφυροκοπά τις πόλεις της. «Διαφορετικά το σύστημα ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας θα καταστραφεί. Και μία χώρα δεν μπορεί να πολεμήσει χωρίς να έχει ηλεκτρικό ρεύμα στα σπίτια, στα εργοστάσια, για το διαδίκτυο, για τα πάντα», πρόσθεσε.

Συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

Αύριο, Δευτέρα, οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συγκεντρωθούν στο Λουξεμβούργο για να σχεδιάσουν τη μελλοντική στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας έχουν προγραμματιστεί να συμμετάσχουν διαδικτυακά στη συζήτηση.

Στο Λουξεμβούργο θα βρεθεί και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στην ημερήσια διάταξη του συμβουλίου περιλαμβάνονται η κρίση στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, για τον οποίο θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων, μέσω τηλεδιάσκεψης, των υπουργών Εξωτερικών και ‘Αμυνας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους υπουργούς Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα και Ρουστέμ Ουμέροφ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα