ΗΠΑ: Μικρότερο το ποσοστό των Ισπανόφωνων που θα ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές

default image

Δημοσκόπηση δείχνει πως το ποσοστό των Ισπανόφωνων που θα ψηφίσει σε αυτές τις εκλογές πιθανόν να είναι μικρότερο απ΄ό,τι στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις (Pics)

Το ποσοστό των Ισπανόφωνων που θα ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές φέτος μπορεί να είναι μικρότερο απ’ό,τι στις δύο προηγούμενες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου Ερευνών Pew που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 11 Οκτωβρίου, παρά τις προσπάθειες οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών, που έχουν εξοργιστεί με την αντιμεταναστευτική ρητορική του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ,να τους πείσουν να πάνε στις κάλπες.

Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μια πρόκληση για την υποψήφια των Δημοκρατικών ,Χίλαρι Κλίντον η οποία εξαρτάται από τις ψήφους των μειονοτήτων προκειμένου να νικήσει τον επιδεικτικό επιχειρηματία από τη Νέα Υόρκη, που στο ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας του πέρυσι χαρακτήρισε ορισμένους μεξικανούς μετανάστες βιαστές και υποσχέθηκε να κατασκευάσει ένα τείχος για να τους σταματήσει από το να έρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Περίπου το 89% των εγεγραμμένων ισπανόφωνων ψηφοφόρων δήλωσαν πως σχεδιάζουν να ψηφίσουν στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, από 91% στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 και 94% σε μια έρευνα της κοινής γνώμης τον Ιούλιο του 2008. Το 10% δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές, ενώ το υπόλοιπο 1% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ακόμη.

Συγκριτικά, περίπου το 96% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους σχεδιάζουν να ψηφίσουν στις 8 Νοεμβρίου, ανέφερε το Pew.

Οι Ισπανόφωνοι, ένα ταχέως αυξανόμενο τμήμα του εκλογικού σώματος στις ΗΠΑ με αυξανόμενη επιρροή σε «αμφίρροπες» πολιτείες όπως η Φλόριντα και η Νεβάδα, τείνουν να ψηφίζουν Δημοκρατικούς και προτιμούν με μεγάλα ποσοστά την Κλίντον έναντι του Τραμπ. Περίπου το 58% υποστηρίζουν την Κλίντον έναντι 19% που υποστηρίζουν τον Τραμπ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Ένα 10% τάσσεται υπέρ του ανεξάρτητου υποψηφίου Γκάρι Τζόνσον και το 6% προτιμά τον υποψήφιο των Πρασίνων Τζιλ Στάιν.

Όμως το ποσοστό συμμετοχής των Ισπανόφωνων τείνει να είναι πολύ μικρότερο από εκείνο των λευκών και των Αφροαμερικανών, αμβλύνοντας την επίδρασή τους στην πολιτική των φυλών.

Ένας αριθμός οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που αντιτίθενται στον Τραμπ προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι Ισπανόφωνοι θα πάνε εντέλει να ψηφίσουν.

 

Για παράδειγμα, η ομάδα προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών American Voice, ετοίμασε μια νέα ραδιοφωνική διαφήμιση στα ισπανικά που θα μεταδίδεται από σταθμούς του Μαϊάμι και του Ορλάντο τις ερχόμενες δύο εβδομάδες και στην οποία στηλιτεύει τη σκληροπυρηνική πολιτική του Τραμπ για τη μετανάστευση – η οποία περιλαμβάνει την απέλαση όλων των ξένων που δεν διαθέτουν έγγραφα και καθιστά δυσκολότερη την απόκτηση βίζας για τους μετανάστες.

Στη Νεβάδα, η Culinary Union, η οποία αποτελείται κυρίως από Ισπανόφωνους, προσπαθεί να διασφαλίσει ότι θα μέλη της θα πάνε στις κάλπες, βοηθώντας τους με τα διαδικαστικά όπως το να βρουν πού ψηφίζουν και κάνοντας διευθετήσεις για τη μεταφορά τους στα εκλογικά τμήματα.

«Θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά από μια μονάδα πλην έως μια μονάδα συν», δήλωσε η Ιβάνα Κάνσελα, πολιτική διευθύντρια της Ένωσης.

Ο Σέρχιο Γκαρσία-Ρος, καθηγητής Ισπανόφωνων Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, δήλωσε πως η Κλίντον μπορεί να χάνει την ευκαιρία να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων με το να μη εμπλέκει αρκετά τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους στην πολιτική.

«Δεν μπορούμε απλώς να επαφιόμαστε σε μια οργισμένη αντίδραση στον Ντόναλντ Τραμπ», είπε. Η πρόκληση είναι να «προκαλέσουμε ενθουσιασμό στους Ισπανόφωνους ώστε να βγουν από τα σπίτια τους και να πάνε να ψηφίσουν».

Ο Τραμπ έχει πει πως οι προτάσεις του για τη μετανάστευση μπορούν να βοηθήσουν τις μειονότητες, καθώς θα μειώσουν τον ανταγωνισμό για τις θέσεις εργασίας.

Η δημοσκόπηση του Pew βασίστηκε σε δίγλωσση τηλεφωνική έρευνα μεταξύ 1.057 ενήλικων Ισπανόφωνων, περιλαμβανομένων 804 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, που πραγματοποιήθηκε από τις 23 Αυγούστου έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Το συνολικό περιθώριο λάθους είναι συν/πλην 3,3 ποσοστιαίες μονάδες∙ για τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους το περιθώριο λάθους είναι συν/πλην 4,6 ποσοστιαίες μονάδες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα