Ο Τραμπ ζητά αναβολή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ ζητά αναβολή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ AP

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε μια πρωτοφανή τοποθέτηση, ουσιαστικά ζητά αναβολή των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Κάνει λόγο για κίνδυνο νοθείας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε σήμερα Πέμπτη (30/07) ανοιχτό το ενδεχόμενο, για πρώτη φορά, να αναβληθούν οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, κάνοντας λόγο για κίνδυνο νοθείας που, όπως υποστηρίζει, συνδέεται με την πανδημία της Covid-19.

“Με την ψήφο διά αλληλογραφίας οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο ανακριβείς και οι πιο νόθες στην ιστορία», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

“Θα ήταν πραγματική ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες“, συνέχισε, και πρόσθεσε, θέτοντας το ερώτημα: “Αναβολή των εκλογών μέχρι ο κόσμος να μπορεί να ψηφίσει κανονικά και με ασφάλεια;”.

Πέφτει το Χρηματιστήριο

Αμέσως μετά την ανάρτηση του προέδρου, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά 172,15 μονάδες ή -0,65% με το άνοιγμα, και τον Nasdaq να χάνει 92,82 μονάδες ή -0,88%.

Οι αντιδράσεις

Ο ιστορικός Michael Beschloss άφησε ένα σχόλιο ως απάντηση στο tweet του Τραμπ, τονίζοντας ότι “ουδέποτε στην Αμερικανική ιστορία δεν υπήρξε μια επιτυχημένη προσπάθεια “καθυστέρησης των προεδρικών εκλογών”.

Ενώ ο γνωστός νομικός Neal Katyal έγραψε: “Μην χάνετε χρόνο σας με το τέχνασμα του Τραμπ να αποσπάσει την προσοχή από την τραγική οικονομία και τους αριθμούς της COVID. Είναι ανόητο…. Το Σύνταγμα (άρθρο 2) δίνει αυτήν την εξουσία στο Κογκρέσο..”


“Ένας εν ενεργεία πρόεδρος διαδίδει ψέματα και προτείνει την καθυστέρηση των εκλογών για να κρατηθεί ο ίδιος στην εξουσία”, ήταν η αντίδραση του Δημοκρατικού βουλευτή Νταν Κίλντι, επίσης στο Twitter. “Μην το αφήσετε να συμβεί. Όλοι οι Αμερικανοί –Ρεπουμπλικάνοι, Ανεξάρτητοι και Δημοκρατικοί– θα πρέπει να καταδικάσουν την παρανομία του προέδρου και την πλήρη περιφρόνησή του στο Σύνταγμα”, πρόσθεσε.

Ο γερουσιαστής Τομ Άνταλ, επίσης δημοκρατικός, τόνισε ότι “δεν υπάρχει κανένας τρόπος” να καθυστερήσει ο Τραμπ τις εκλογές. “Ας μην τον αφήσουμε να μας αποσπάσει την προσοχή από την ανικανότητά του (στην αντιμετώπιση) της Covid19”, συνέχισε.

Θα το πάρει πίσω;

Εδώ και πολλές εβδομάδες, ο πρόεδρος Τραμπ, αντιμέτωπος με τις δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν να υπολείπεται του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, μιλά για μαζική νοθεία στις εκλογές. Οι δηλώσεις του για το θέμα αυτό ανάγκασαν στα τέλη Μαΐου το Twitter να επισημάνει, για πρώτη φορά, μια ανάρτησή του ως παραπλανητική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα επιτεθεί στην επιστολική ψήφο, ισχυριζόμενος, χωρίς καμία απόδειξη, ότι η αναμενόμενη αύξηση αυτής θα οδηγήσει σε εκτεταμένη νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των εκλογών του 2016, στο τελευταίο πριν τις εκλογές ντιμπέιτ με τη Δημοκρατική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον, ο Τραμπ αρνήθηκε να πει ότι θα αποδεχόταν την ήττα του εάν κέρδιζε η Κλίντον.

Η τοποθέτηση αυτή του προέδρου των ΗΠΑ, έρχεται σε μια περίοδο, που οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν προβάδισμα του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, ενώ φουντώνουν οι αντιδράσεις για τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού, από τον Τραμπ.

Μένει να αποδειχθεί, αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιμείνει προκαλώντας τσουνάμι αντιδράσεων ή αν θα βρει τρόπο να ανασκευάσει, όπως συνήθως.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα