ΗΠΑ: Οι μισοί νέοι δεν γνωρίζουν για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων

Διαβάζεται σε 4'
ΗΠΑ: Οι μισοί νέοι δεν γνωρίζουν για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων
Ένας επιζών κρατά μια αφίσα στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί, Άουσβιτς, καθώς παρευρίσκεται σε τελετή για την 74η επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου, Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019. AP

Σχεδόν τα δύο τρίτα των νεαρών ενηλίκων των ΗΠΑ αγνοούν 6 εκατομμύρια Εβραίους που σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα, ενώ άλλοι λένε πως πρόκειται για μύθο.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων Αμερικανών ενηλίκων δεν γνωρίζουν ότι 6 εκατομμύρια Εβραίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και περισσότεροι από 1 στους 10 πιστεύουν ότι οι Εβραίοι προκάλεσαν το Ολοκαύτωμα, σύμφωνα με νέα έρευνα, αποκαλύπτοντας συγκλονιστικά επίπεδα άγνοιας για το μεγαλύτερο έγκλημα του 20ου αιώνα.

Σχεδόν 1 στους 4 ερωτηθέντες (23%) δήλωσε ότι το Ολοκαύτωμα ήταν μύθος ή υπερβολή ή δεν ήταν σίγουροι.

Ταυτόχρονα, σχεδόν οι μισοί νέοι (48%) 18-39 ετών δεν μπορούσαν να κατονομάσουν ούτε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιουργήθηκε κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακόμη πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι 1 στους 8 (12%) είπε ότι σίγουρα δεν είχε ακούσει, ή δεν πίστευε ότι είχε ακούσει για το Ολοκαύτωμα.

Όπως αναφέρει ο Guardian, περισσότεροι από τους μισούς (56%) δήλωσαν ότι έχουν δει ναζιστικά σύμβολα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή/και στις κοινότητές τους και σχεδόν οι μισοί (49%) έχουν δει δημοσιεύσεις άρνησης ή παραποίησης των γεγονότων του Ολοκαυτώματος στα κοινωνικά μέσα ή αλλού στο διαδίκτυο.

“Τα αποτελέσματα είναι τόσο σοκαριστικά όσο και θλιβερά και υπογραμμίζουν γιατί πρέπει να δράσουμε τώρα, ενώ οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος εξακολουθούν να είναι μαζί μας για να πουν τις ιστορίες τους”, δήλωσε ο Gideon Taylor, πρόεδρος της Διάσκεψης για τις Εβραϊκές Υλικές Απαιτήσεις κατά της Γερμανίας, στους οποίους ανατέθηκε η έρευνα.

Eπιζώντες του Ολοκαυτώματος παρευρίσκονται σε επετειακή τελετή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020. AP

Η έρευνα, η πρώτη που διενεργείται σε επίπεδο πολιτείας στις ΗΠΑ, κατατάσσει τις πολιτείες σύμφωνα με μια βαθμολογία που βασίζεται σε τρία κριτήρια:

  • αν οι νέοι έχουν σίγουρα ακούσει για το Ολοκαύτωμα
  • αν μπορούν να ονομάσουν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης
  • αν γνωρίζουν ότι σκοτώθηκαν 6 εκατομμύρια Εβραίοι

Η πολιτεία με την υψηλότερη βαθμολογία ήταν το Ουισκόνσιν, όπου το 42% των ενηλίκων της χιλιετίας (millennials) και της Gen Z πληρούσαν και τα τρία κριτήρια, ακολουθούμενη από τη Μινεσότα στο 37% και τη Μασαχουσέτη στο 35%.

Οι πολιτείες με τη χαμηλότερη βαθμολογία ήταν η Φλόριντα στο 20%, το Μισισιπή στο 18% και το Αρκάνσας στο 17%.

Σε εθνικό επίπεδο πάντως, το 63% των ερωτηθέντων δεν γνώριζε ότι 6 εκατομμύρια Εβραίοι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και περισσότεροι από 1 στους 3 (36%) πίστευαν ότι σκοτώθηκαν 2 εκατομμύρια ή λιγότεροι.

Επιπλέον, 11% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ πίστευαν ότι οι Εβραίοι προκάλεσαν το Ολοκαύτωμα, με το ποσοστό στην πολιτεία της Νέας Υόρκης στο 19%, ακολουθούμενο από το 16% στη Λουιζιάνα, το Τενεσί και τη Μοντάνα και το 15% στην Αριζόνα, το Κοννέκτικατ, τη Γεωργία, τη Νεβάδα και Νέο Μεξικό.

Σε εθνικό επίπεδο, το 44% των ερωτηθέντων μπόρεσαν να αναγνωρίσουν το Άουσβιτς και μόνο το 3% ήταν εξοικειωμένο με το Μπέργκεν-Μπέλσεν. Θλιβερό είναι επίσης ότι 6 στους 10 ερωτηθέντες στο Τέξας δεν μπόρεσαν να κατονομάσουν ούτε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Επιζώσες του Ολοκαυτώματος παρευβρίσκονται σε τελετή προς τιμήν των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τους Ναζί στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, 27 Ιανουαρίου 2016, τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. AP

Ωστόσο, σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) των Αμερικανών 18-39 ετών πιστεύουν ότι η εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα πρέπει να είναι υποχρεωτική στα σχολεία. Ελπιδοφόρο είναι επίσης ότι 7 στους 10 ανέφεραν ότι δεν ήταν αποδεκτό ένα άτομο να έχει νεοναζιστικές απόψεις.

Η Διάσκεψη για τις Εβραϊκές Υλικές Απαιτήσεις κατά της Γερμανίας, η αποστολή της οποίας είναι “να παρέχει ένα μέτρο δικαιοσύνης στα θύματα των Εβραίων του Ολοκαυτώματος”, δημιούργησε μια ειδική ομάδα για την εποπτεία της έρευνας. Περιλάμβανε επιζώντες του Ολοκαυτώματος, ιστορικούς και εμπειρογνώμονες από το Yad Vashem και το Μουσείο Μνημείων του Ολοκαυτώματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συλλέχθηκαν δεδομένα από 1.000 συνεντεύξεις σε εθνικό επίπεδο και 200 συνεντεύξεις σε κάθε πολιτεία με νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18 έως 39 επιλεγμένους τυχαία.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα