ΗΠΑ: Ομολόγησε την ενοχή του για τέσσερις φόνους, μέλος της ομάδας Beatles του ISIS

ΗΠΑ: Ομολόγησε την ενοχή του για τέσσερις φόνους, μέλος της ομάδας Beatles του ISIS
O Αλεξάντα Κοτέι μαζί με τον Ελ Σάφι ελ Σέιχ. ap/Hussein Malla

Ένοχος δήλωσε ενώπιον δικαστηρίου ο Αλεξάντα Κότεϊ, μέλος της διαβόητης ομάδας 'Beatles' του Ισλαμικού Κράτους που σκότωνε Δυτικούς ομήρους. Τι έχει υποσχεθεί στην αμερικανική κυβέρνηση.

Ένας πρώην Βρετανός υπήκοος, μέλος μιας ομάδας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία που είχε το παρωνύμιο ‘The Beatles’ και διέπραττε απαγωγές και αποκεφαλισμούς Δυτικών ομήρων, δήλωσε την Πέμπτη (02/09) ένοχος ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Ο Αλεξάντα Κότεϊ, που γεννήθηκε στο Λονδίνο και είναι 37 ετών, δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου στην Αλεξάντρια της Βιρτζίνια, ένοχος για τον φόνο των Αμερικανών δημοσιογράφων Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ, αλλά και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις Κέιλα Μίλερ και Πίτερ Κάσιγκ, το 2014.

Εναντίον του Κότεϊ όσο και του Ελ Σάφι ελ Σέιχ, 33 ετών επίσης μέλος των Beatles, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την απαγωγή ατόμων που κατέληξε στον θάνατό τους, συνωμοσία για τη διάπραξη ανθρωποκτονιών εναντίον Αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό και συνωμοσία για την παροχή υλικής στήριξης σε τρομοκράτες.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, και οι δύο άνδρες είναι πιθανό να καταδικαστούν σε ισόβια χωρίς να έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την αποφυλάκισή τους.

Ο δικαστής Τ. Σ. Έλις δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 4 Μαρτίου 2022.

Δηλώνοντας ένοχος ο Κότεϊ “συμφώνησε να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή”, σχολίασε ο Ραζ Πάρεκ δικηγόρος της κατηγορούσας αρχής.

Ο Κότεϊ έχει κάνει συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση να της δώσει, όπως και σε όποια κυβέρνηση το ζητήσει, όσες πληροφορίες διαθέτει για τις ενέργειες του στη Συρία. Επίσης, στη συμφωνία προβλέπεται ότι, αφού εκτίσει 15 χρόνια από την ποινή του στις ΗΠΑ, θα εκδοθεί στη Βρετανία όπου θα δικαστεί εκ νέου για την απαγωγή και τον φόνο ομήρων.

Ο πρώην υπάλληλος καταστήματος αθλητικών ειδών, που γεννήθηκε στο Λονδίνο όπου και ριζοσπαστικοποίηθηκε, απευθύνθηκε στα αγγλικά στο δικαστήριο. Δήλωσε ότι πήγε στη Συρία για να πολεμήσει κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ και στη συνέχεια εντάχθηκε στην ομάδα του Ισλαμικού Κράτους που απήγαγε και κρατούσε μη μουσουλμάνους ομήρους.

Οι οικογένειες των τεσσάρων Αμερικανών θυμάτων των ‘Beatles’ ήταν παρόντες στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η μητέρα του δημοσιογράφου, Τζέιμς Φόλεϊ, ο αποκεφαλισμός του οποίου προκάλεσε παγκόσμιο σοκ, απηύθυνε έκκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και σε “όλους τους Αμερικανούς”, οι ΗΠΑ “να προστατεύουν και να βοηθούν τους Αμερικανούς ομήρους σε όλο τον κόσμο”.

Ο Αλεξάντα Κότεϊ και ο Ελ Σάφι ελ Σέιχ συνελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2018 από τις συριακές κουρδικές δυνάμεις και στη συνέχεια παραδόθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Τον Οκτώβριο του 2020, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ για να λογοδοτήσουν ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου. Η Βρετανία δεν επιθυμούσε εξ αρχής να τους δικάσει στο έδαφός της, ενώ τους στέρησε και τη βρετανική υπηκοότητα. Η έκδοσή τους στις ΗΠΑ κατέστη δυνατή μόνο αφού οι αμερικανικές αρχές διαβεβαίωσαν το Λονδίνο ότι δεν θα ζητήσουν να τους επιβληθεί η ποινή του θανάτου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα