ΗΠΑ: Πέθανε από λύσσα ένα μήνα αφότου βρήκε νυχτερίδα στο δωμάτιό του

ΗΠΑ: Πέθανε από λύσσα ένα μήνα αφότου βρήκε νυχτερίδα στο δωμάτιό του
ap/Marco Ugarte

Περιστατικό λύσσας εντοπίστηκε στο Ιλινόις των ΗΠΑ, με ασθενή έναν ηλικιωμένο άνδρα, ο οποίος ένα μήνα πριν, είχε ξυπνήσει στο σπίτι του και είχε βρει νυχτερίδα στο λαιμό του.

Ένας 80χρονος άνδρας, περίπου ένα μήνα μετά από επαφή με μια νυχτερίδα, πέθανε από λύσσα, σηματοδοτώντας το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα του ιού στην πολιτεία Ιλινόις, από το 1954, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας, την Τρίτη (28/09).

Ο ηλικιωμένος άνδρας ξύπνησε τον περασμένο μήνα στο σπίτι του και βρήκε μια νυχτερίδα στο λαιμό του. Παρά το γεγονός πως η νυχτερίδα βρέθηκε να είναι θετική στη λύσσα, αρνήθηκε να λάβει θεραπεία μετά την έκθεσή του σε αυτή, ανέφερε σε δελτίο τύπου, το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Ιλινόις (IDPH).

Ο 80χρονος άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα, καθώς υπέφερε από πονοκεφάλους, πόνο στον αυχένα, μούδιασμα στα δάχτυλα, δυσκολία στον έλεγχο των χεριών και δυσκολία στην ομιλία του. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), επιβεβαίωσε τη διάγνωση του άνδρα μετά από εξετάσεις στο εργαστήριό τους.

Ειδικοί της άγριας ζωής, εντόπισαν στη συνέχεια, ολόκληρη αποικία από νυχτερίδες, στο σπίτι του ηλικιωμένου.

“Η λύσσα έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από οποιαδήποτε ασθένεια”, δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Υγείας. “Ωστόσο, υπάρχει θεραπεία η οποία είναι σωτήρια αν δοθεί αμέσως μετά την επαφή με το μολυσμένο ζώο”, πρόσθεσε.

Ο ιός της λύσσας μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με το μολυσμένο ζώο και επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας ασθένεια στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία, αν δεν υπάρξει θεραπεία, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τα περιστατικά λοιμώξεων από λύσσα στον άνθρωπο είναι σπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, περίπου 60.000 Αμερικανοί λαμβάνουν κάθε χρόνο μια σειρά εμβολίων, μετά από επαφή με νυχτερίδες.

Το υπουργείο Υγείας συμβουλεύει, οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με νυχτερίδες, θα πρέπει να κρατούν τη νυχτερίδα και να μην την αφήσουν έως ότου ελεγχθεί για λύσσα. Επιπλέον, κρίνεται απαραίτητη η επικοινωνία με υγειονομικό υπάλληλο, ώστε να εξακριβωθεί εάν έχουν μολυνθεί και ποια θεραπεία χρειάζονται.

Τα περισσότερα κρούσματα λύσσας στις ΗΠΑ προέρχονται από νυχτερίδες, αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Μια έκθεση του, από το 2019, διαπίστωσε ότι οι νυχτερίδες είναι η αιτία των 7 από τα 10 κρούσματα λύσσας.

Περιστατικά λύσσας στις ΗΠΑ

Ερευνητές μελέτησαν το αρχείο των περιπτώσεων λύσσας από το 1938 έως και το 2018, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αριθμός των θανάτων από λύσσα στις ΗΠΑ, κυμαινόταν από 30 έως 50 ετησίως, στη δεκαετία του 1940, αλλά πλέον έχει μειωθεί σε έναν έως τρεις θανάτους ετησίως, χάρη στους τακτικούς εμβολιασμούς κατοικίδιων ζώων και στη διαθέσιμη θεραπεία μετά την έκθεση.

Όπως αναφέρει το CNN, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι περισσότερες μολύνσεις προήλθαν από δαγκώματα σκύλων έως και το 1960.

Τον Ιούνιο, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ανέστειλε την εισαγωγή σκύλων από περισσότερες από 100 χώρες που θεωρεί ότι έχουν υψηλό κίνδυνο λύσσας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα