ΗΠΑ: "Πράσινο" για την πώληση όπλων στην Ταϊβάν - Απειλεί με αντίμετρα η Κίνα

ΗΠΑ: "Πράσινο" για την πώληση όπλων στην Ταϊβάν - Απειλεί με αντίμετρα η Κίνα
MASS COMMUNICATION SPECIALIST 2ND CLASS RYAN J. BATCHELDER/U.S. NAVY VIA AP

Εγκρίθηκε το πακέτο στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 1,1 δισ. στην Ταϊβάν. Τι περιλαμβάνει. Οργισμένη απάντηση του Πεκίνου.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση στην Ταϊβάν στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 1,1 δισεκ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 60 αντιπλοϊκών πυραύλων και 100 πυραύλων αέρος-αέρος.

Η ανακοίνωση ήρθε στον απόηχο των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο νησί, τον περασμένο μήνα – της πλέον υψηλόβαθμης αξιωματούχου των ΗΠΑ που ταξίδεψε στην Ταϊπέι τα τελευταία χρόνια.

Το πακέτο περιλαμβάνει 100 πυραύλους Sidewinder για την αναχαίτιση εχθρικών πυραύλων και drones (αξίας 85,6 εκατ. δολαρίων), 60 πυραύλους Harpoon κατά πολεμικών πλοίων (αξίας 355 εκατ. δολαρίων) και υποστήριξη για το σύστημα ραντάρ της Ταϊβάν (αξίας 665 εκατ. δολαρίων), αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κατόπιν της έγκρισης από το Στέιτ Ντιπάρμεντ, η πώληση όπλων πρέπει να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου, η οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

«Καλούμε το Πεκίνο να σταματήσει τη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση στην Ταϊπέι και αντ’ αυτού να ξεκινήσει διάλογο» μαζί της, ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπληρώνοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος, σύμφωνα με τις επιθυμίες και προς το συμφέρον του λαού της Ταϊβάν».

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της επικράτειάς της, ενώ η Ταϊπέι υποστηρίζει ότι το Πεκίνο δεν κυβερνούσε ποτέ το νησί και δεν έχει δικαίωμα να το διεκδικήσει.

Απειλεί με αντίμετρα η Κίνα

Η κινεζική κυβέρνηση απείλησε σήμερα τις ΗΠΑ με «αντίμετρα» αν προχωρήσει στη νέα πώληση όπλων στην Ταϊβάν, την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε χθες Παρασκευή.

«Η Κίνα θα λάβει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα και απαραίτητα αντίμετρα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον Λιου Πενγκιού.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών άναψε το «πράσινο φως» για την πιθανή πώληση όπλων αξίας 1,1 δισεκ. δολαρίων στην Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων 100 πυραύλων Sidewinder για την αναχαίτιση εχθρικών πυραύλων και drones (αξίας 85,6 εκατ. δολαρίων), 60 πυραύλων Harpoon κατά πολεμικών πλοίων (αξίας 355 εκατ. δολαρίων) και υποστήριξης για το σύστημα ραντάρ της Ταϊβάν (αξίας 665 εκατ. δολαρίων).

Κατόπιν της έγκρισης από το Στέιτ Ντιπάρμεντ, η πώληση όπλων πρέπει να λάβει την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, η οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Κίνα
SHARE:

24Media Network