ΗΠΑ: Πρόταση να μετονομαστεί τμήμα δρόμου σε “Οδό Τζαμάλ Κασόγκι”

ΗΠΑ: Πρόταση να μετονομαστεί τμήμα δρόμου σε “Οδό Τζαμάλ Κασόγκι”
Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι προκάλεσε διεθνή κατακραυγή AP

Θα μετονομαστεί προσεχώς σε "Οδό Τζαμάλ Κασόγκι" τμήμα του δρόμου μπροστά στο κτίριο της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον;

Επιτροπή της αυτοδιοίκησης μιας συνοικίας της αμερικανικής ομοσπονδιακής πρωτεύουσας ψήφισε υπέρ του να μετονομαστεί τμήμα του δρόμου που περνάει μπροστά από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας προς τιμήν του Τζαμάλ Κασόγκι, του Σαουδάραβα δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου.

Αν η απόφαση εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο της Ουάσινγκτον, το τμήμα του δρόμου που περνάει μπροστά από τη σαουδαραβική διπλωματική αποστολή, στη σικ συνοικία Φόγκι Μπότομ, θα μετονομαστεί σε «Οδό Τζαμάλ Κασόγκι».

Ο Κασόγκι, αυτοεξόριστος τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, συνεργάτης της εφημερίδας The Washington Post, δολοφονήθηκε τη 2α Οκτωβρίου μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το CNN, η ιδέα απέκτησε ορμή πριν από περίπου έναν μήνα, μετά τη δημοσιοποίηση σχετικής αίτησης στο Διαδίκτυο.

«Προτείνουμε να μετονομαστεί ο δρόμος όπου βρίσκεται η σαουδαραβική πρεσβεία σε Οδό Τζαμάλ Κασόγκι, ώστε να γίνεται καθημερινά η υπενθύμιση στους σαουδάραβες αξιωματούχους» ότι οι φόνοι αυτού του είδους είναι «εντελώς απαράδεκτοι», ανέφεραν οι συντάκτες της αίτησης, που έχει υπογραφτεί από 8.000 και πλέον ανθρώπους.

Η πρόταση γίνεται σε «ένδειξη της απαρασάλευτης υποστήριξης της Ουάσινγκτον προς την ελευθερία του Τύπου», κατά το ίδιο κείμενο.

Το Ριάντ, αφού άλλαξε επανειλημμένα την επίσημη εκδοχή του για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου, ο οποίος είχε επικρίνει κάποιες αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, εντέλει παραδέχθηκε τον φόνο.

Η εισαγγελία της Σαουδικής Αραβίας έχει ασκήσει διώξεις σε βάρος 11 προσώπων και έχει ζητήσει την επιβολή της θανατικής ποινής σε πέντε εξ αυτών.

Παράλληλα, οι σαουδαραβικές αρχές φρόντισαν να απαλλάξουν από κάθε ευθύνη για την υπόθεση τον πρίγκιπα διάδοχο. Ωστόσο, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η CIA έχει συμπεράνει ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διέταξε τον φόνο του δημοσιογράφου.

Στην αρχή της χρονιάς, αναμνηστική πλάκα προς τιμήν του Μπαρίς Νεμτσόφ, του αντιπάλου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος δολοφονήθηκε στη Μόσχα το 2015, τοποθετήθηκε κάτω από τα παράθυρα της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουάσινγκτον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα