ΗΠΑ: “Συγχωροχάρτι” στον Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν για τη δολοφονία Κασόγκι

ΗΠΑ: “Συγχωροχάρτι” στον Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν για τη δολοφονία Κασόγκι
Η μνηστή του Τζαμάλ Κασόγκι AP

Οι ΗΠΑ ανακάλυψαν αίφνης ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν απολαμβάνει ασυλίας και ότι η αμερικανική δικαιοσύνη δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τη στυγερή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

ΗΠΑ σήκωσαν τα χέρια ψηλά στην υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο κτίριο της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018.

Μπορεί η CIA να υποπτεύεται τον ηγέτη της χώρας Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν ως τον κύριο ύποπτο για την ηθική αυτουργία του φόνου, ωστόσο το Υπουργείο Εξωτερικών της ΗΠΑ διαπίστωσε ότι ο διάδοχος του θρόνου απολαμβάνει…ασυλίας.

Ο λόγος είναι μάλλον τυπικός. Από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ο μπιν Σαλμάν έχει λάβει το αξίωμα του Πρωθυπουργού και έτσι η αμερικανική δικαιοσύνη δεν μπορεί να τον διώξει.

Η αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι Χατιτζέ Τζενγκίζ εξέφρασε την πλήρη απογοήτευσή της για την εξέλιξη γράφοντας χαρακτηριστικά στο twitter ότι ο Τζαμάλ πέθανε ξανά σήμερα”.

Και όλα αυτά ενώ η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είχε ιδρύσει ο ίδιος ο Κασόγκι αξίωνε πολύ μεγάλη αποζημίωση στην αμερικανική δικαιοσύνη για το φόνο.

Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές δεν πρέπει να είναι άσχετες με τις γενικότερες σχέσεις των ΗΠΑ με το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Τζο Μπάιντεν παρά τη σκληρή στάση του το 2019 (είχε δεσμευτεί να κάνει τη Σαουδική Αραβία παρία του διεθνούς περιβάλλοντος) θέλησε πρόσφατα να θέσει σε νέα βάσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Σαουδικήγ Αραβία. Τον Ιούλιο ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον μπιν Σαλμάν στο Ριάντ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα