ΗΠΑ: Ψάχνουν ερείσματα στη Μέση Ανατολή
Με στόχο την αραβική στήριξη της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ, θα επισκεφθούν τη Μέση Ανατολή οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ
- 27 Ιουλίου 2007 12:13
Την αραβική στήριξη στη σταθεροποίηση του Ιράκ αναμένεται να ζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις και Ρόμπερτ Γκέιτς κατά την επίσκεψη τους στη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα, αλλά άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα αμφιβάλλουν για το πόσο πολλά μπορούν να επιτύχουν.
Οι δύο αμερικανοί υπουργοί θα συναντηθούν με υπουργούς του εξαμελούς Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου καθώς και με την Αίγυπτο και τη Ιορδανία στο αιγυπτιακό θέρετρο του Σαρμ ελ Σεΐχ την Τρίτη, ενώ θα ακολουθήσουν επαφές στη Σαουδική Αραβία.
“Θέλουν να δείξουν σε όλους ότι υπάρχουν περιφερειακές διαβουλεύσεις για το Ιράκ, αλλά και περιφερειακή υποστήριξη για την αύξηση της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ στην χώρα”, δήλωσε Άραβας διπλωμάτης, αναφερόμενος στην προσωρινή αύξηση δυνάμεων κατά 30.000 άνδρες που παρά την εσωτερική πίεση για απόσυρση, η κυβέρνηση Μπους προσπαθεί να δικαιολογήσει για το Ιράκ πριν την έκδοση της επόμενης έκθεσης προόδου, τον Σεπτέμβριο.
Οι δύο υπουργοί αναμένεται να απευθύνουν έκκληση για περισσότερη αραβική εμπλοκή στο Ιράκ, ειδικά από τη Σάουδική Αραβία και, όπως είπε ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Σον Μακόρμακ, ισχυρές δηλώσεις στήριξης από τις χώρες του κόλπου. “Σε όλους τους σταθμούς της περιοδείας, θα θέλουμε ενεργή, θετική στήριξη για το Ιράκ και τον ιρακινό λαό”, είπε ο εκπρόσωπος.
Το Μάιο, η Κοντολίζα Ράις είχε παρακολουθήσει μία σύνοδο των γειτονικών του Ιράκ χωρών στο ίδιο μέρος, μετά από την οποία αποφασίστηκε ο σχηματισμός τριών ομάδων εργασίας για το Ιράκ, καμία από τις οποίες δεν έχει συνεδριάσει ακόμη. “Θέλουμε αυτές οι ομάδες να δουλέψουν και να συναντώνται τακτικά”, είπε ο Μακόρμακ αλλά πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι πολλές σουνιτικές κυβερνήσεις έχουν αμφιβολίες για την κυβέρνηση του Ιράκ, που καθοδηγείται από τους Σιίτες και εκφράζουν φόβους ότι δεν θα καταφέρει να φέρει ειρήνη στη χώρα και ότι είναι πολύ κοντά πολιτικά στο Ιράν που κυριαρχείται από τους Σιίτες.
Η Ουάσιγκτον διαβεβαιώνει τους άραβες ηγέτες ότι αυτή είναι η καλύτερη προοπτική επιτυχίας και τους προτρέπει να λάβουν μέτρα όπως το άνοιγμα πρεσβειών στη Βαγδάτη για να προσφέρουν ώθηση στην νομιμότητα της κυβέρνησης ενώ έχει ζητήσει από τη σουνιτική Σαουδική Αραβία να πιέσει τους σουνίτες του Ιράκ να μην συμμετέχουν στις βίαιες εξεγέρσεις.
Οι αμερικανοί υπουργοί επιδιώκουν και στήριξη για τη διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή που έχει προτείνει ο Λευκός Οίκος για το φθινόπωρο με στόχο την αναβίωση της αραβοϊραηλινής ειρηνευτικής διαδικασίας. Οι αραβικές χώρες έχουν ζητήσει από τον πρόεδρο Μπους να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση λέγοντας ότι “υπάρχει ανάγκη για μία ευρύτερη προσέγγιση στο θέμα της Μέσης Ανατολής, παρά μία μεγαλύτερη προσέγγιση στο Ιράκ”.
Στο Ιράκ βρίσκονται αυτή τη στιγμή 157.000 αμερικανοί στρατιώτες, που μάχονται κατά σουνιτών ανταρτών, σιιτικών ενόπλων ομάδων και μαχητών της αλ Κάιντα.
(Πηγή: ΑΠΕ)