ΗΠΑ: Το 80% των πολιτών αναγνωρίζει τον Μπάιντεν ως νέο πρόεδρο

ΗΠΑ: Το 80% των πολιτών αναγνωρίζει τον Μπάιντεν ως νέο πρόεδρο
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν AP

Ένα 13% των Αμερικανών δήλωσε ότι δεν έχει κριθεί ακόμη ο νικητής, το 3% εκτίμησε ότι κέρδισε ο Τραμπ και το 5% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

Σχεδόν το 80% των Αμερικανών, περιλαμβανομένων περισσότερων από τους μισούς Ρεπουμπλικάνους, αναγνωρίζει τον Τζο Μπάιντεν ως νικητή των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, αφού τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης τον ανακήρυξαν νικητή καθώς προηγείται στις αμφίρροπες πολιτείες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos.

Ο Μπάιντεν – που χρειαζόταν 270 εκλέκτορες για να κερδίσει στις εκλογές – έχει συγκεντρώσει 279, έναντι 214 για τον απερχόμενο Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την Edison Research, με την καταμέτρηση των ψήφων σε τρεις πολιτείες να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Συνολικά ο Μπάιντεν συγκέντρωσε 76,3 εκατομμύρια ψήφους, το 50,7%, ενώ ο Τραμπ 71,6 εκατομμύρια, 47,6%.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos πραγματοποιήθηκε από το Σάββατο το απόγευμα ως χθες Τρίτη και έδειξε ότι το 79% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές. Ένα 13% δήλωσε ότι δεν έχει κριθεί ακόμη ο νικητής, το 3% εκτίμησε ότι κέρδισε ο Τραμπ και το 5% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

Περίπου έξι στους δέκα Ρεπουμπλικάνους εκτίμησε ότι έχει κερδίσει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, με τους υποστηρικτές αυτού του κόμματος να το πιστεύουν σε ποσοστό σχεδόν δέκα στα δέκα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη την ήττα του. Βιάστηκε να δηλώσει ότι νίκησε στις εκλογές προτού κατατρηθούν όλες οι ψήφοι και στη συνέχεια παραπονέθηκε χωρίς στοιχεία ότι είναι θύμα εκτεταμένης νοθείας.

Η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έδειξε ότι το 70% των Αμερικανών – 83% των Δημοκρατικών και 59% των Ρεπουμπλικάνων – κρίνει ότι οι τοπικοί εκλογικοί αξιωματούχοι “κάνουν με ειλικρίνεια τη δουλειά τους”.

Επίσης το 72% δήλωσε ότι ο ηττημένος θα πρέπει να παραδεχθεί το γεγονός και το 60% ότι θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, όταν ολοκληρωθεί η θητεία του Τραμπ τον Ιανουάριο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα