ΗΠΑ: "Το πολύ δύο ακόμη Πατριάρχες να δούμε στην Κωνσταντινούπολη"

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μαζί με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μαζί με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο AP

Το πόσο μεγάλο και έντονο είναι το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για τη σύγκρουση του Οικουμενικού Πατριαρχείο με τη Ρωσική Εκκλησία καταδεικνύεται από το περιεχόμενο μιας σειράς αμερικανικών εγγράφων που αποκαλύπτουν τα Wikileaks.

Η σύγκρουση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τη Ρωσική Εκκλησία κρατά χρόνια και το ενδιαφέρον της βέβαια δεν είναι πρωτίστως εκκλησιαστικό. Οι ΗΠΑ δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο βλέπουν και χρησιμοποιούν ως μία ακόμη “ασπίδα” εναντίον της “ρωσικής επιρροής”.

Το πόσο μεγάλο και έντονο είναι αυτό το ενδιαφέρον προκύπτει από το περιεχόμενο μιας σειράς  αμερικανικών εγγράφων που αποκαλύπτουν τα Wikileaks.

Δείτε τα έγγραφα που αποκαλύπτουν τα Wikileaks στο Militaire.gr

Το πρώτο που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι σε όλα τα αμερικανικά έγγραφα επισημαίνεται ο κίνδυνος “εξαφάνισης” του Πατριαρχείου. Όπως αναφέρεται στα έγγραφα η ελληνική μειονότητα δεν αριθμεί περισσότερα από 3000 μέλη κι αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι “μετά από τον Βαρθολομαίο , θα δούμε έναν ή δύο ακόμη Πατριάρχες”!

Η σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τους Αμερικανούς σε ό,τι έχει να κάνει με τους Ρώσους φαίνεται σε ένα από τα έγγραφα που αποκαλύπτουν τα Wikileaks και από τα οποία προκύπτει πως όταν το 2004 ο Φιντέλ Κάστρο έσπευσε να καλέσει στην Κούβα τον Οικουμενικό Πατριάρχη, οι Αμερικανοί αρχικά έσπευσαν να του διαμηνύσουν να μην αποδεχτεί την πρόσκληση. Όταν ο Βαρθολομαίος τους εξήγησε ότι αν τον αγνοούσε εκείνος θα στρεφόταν προς τη ρωσική εκκλησία, η Ουάσινγκτον άλλαξε στάση και έτσι ο Πατριάρχης πέρασε τέσσερις μέρες με τον Κάστρο στην Κούβα και δέχτηκε υπό την “σκέπη του” μία εκκλησία που πρόσφερε ο Φιντέλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR:

“Κόκκινο” Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ και τη Navtex
Ουάσινγκτον-Μόσχα με ενδιάμεσο σταθμό Αθήνα. Τι μας δείχνουν τα ταξίδια Καμμένου
Οι ΗΠΑ στηρίζουν Οικουμενικό Πατριαρχείο για το ουκρανικό ζήτημα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Wikileaks
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κρεμλίνο: Ανησυχία για το ρήγμα στις σχέσεις Ρωσικής Εκκλησίας-Πατριαρχείου

"Σχίσμα": Η Εκκλησία της Ρωσίας αποκόπτεται από το Πατριαρχείο

SHARE:

24Media Network