Ιράκ: Άμεση εκτέλεση όλων των καταδικασθέντων σε θάνατο τζιχαντιστών διέταξε ο πρωθυπουργός

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου AP

Η απόφαση του Αμπάντι έρχεται ως αντίποινα στην δολοφονία οκτώ ανδρών-ομήρων του Ισλαμικού Κράτους, που απαιτούσε την απελευθέρωση σουνιτών κρατούμενων.

Να εκτελεστούν άμεσα όλοι οι καταδικασθέντες σε θάνατο τζιχαντιστές διέταξε ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, σε αντίποινα της δολοφονίας οκτώ ανδρών από μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Τα οκτώ πτώματα βρέθηκαν χθες, Τετάρτη, κοντά στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Βαγδάτη με το Κιρκούκ.

Επρόκειτο για ομήρους του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο ζητούσε από την Ιρακινή κυβέρνηση να πελευθερώσει τους "σουνίτες κρατούμενους" –εννοώντας τις συζύγους των τζιχαντιστών που έχουν καταδικαστεί από ιρακινά δικαστήρια– απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα εκτελούσε τους ομήρους. Σύμφωνα με την τζιχαντιστική οργάνωση, οι άνδρες αυτοί ήταν αστυνομικοί ή μέλη της Χασντ αλ Σαάμπι, μιας παραστρατιωτικής δύναμης που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ.

ADVERTISING

Ο Αμπάντι, που είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι "θα εκδικηθεί" για τη δολοφονία των οκτώ ομήρων του Ισλαμικού Κράτους, διέταξε απόψε να εκτελεστούν άμεσα όλοι οι τζιχαντιστές που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

"Υπόσχομαι ότι θα σκοτώσουμε ή θα συλλάβουμε αυτούς που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα, με τον ίδιο τρόπο που υποσχεθήκαμε ότι θα απελευθερώσουμε τη χώρα", είπε, παρουσία των υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών. "Θα ανακαλύψουμε επίσης εκείνους που παρείχαν πληροφορίες στον τρομοκρατικό πυρήνα", πρόσθεσε.

Ο Αμπάντι "διατάζει την άμεση τιμωρία των τρομοκρατών που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο με τελεσίδικες αποφάσεις" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού. Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει όλους εκείνους των οποίων η έφεση έχει απορριφθεί και η θανατική ποινή έχει επικυρωθεί από τον πρόεδρο της χώρας.

Οι θανατοποινίτες τζιχαντιστές ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες. Μεταξύ αυτών υπάρχουν πολλές γυναίκες και υπήκοοι άλλων χωρών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Isis
SHARE:

24Media Network