Ιράκ: O ιερωμένος Μοκτάντα αλ Σαντρ κέρδισε τις εκλογές

Οπαδοί του Muqtada al-Sadr
Οπαδοί του Muqtada al-Sadr AP

Το κόμμα του σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα αλ Σαντρ κέρδισε την πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές

Το κόμμα του σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα αλ Σαντρ κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ, λαμβάνοντας την πρώτη θέση και αυξάνοντας τον αριθμό των εδρών του στο Κοινοβούλιο.

Ο λαϊκιστής Αλ Σαντρ έγινε γνωστός όταν ηγήθηκε ανταρσίας εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων μετά την εισβολή του 2003. Φαίνεται ότι αύξησε τις έδρες του κινήματός του στο κοινοβούλιο 329 μελών από 54 το 2018 σε περισσότερες από 70.

Η Συμμαχία Φατάχ - που εκπροσωπεί τις σιιτικές πολιτοφυλακές υπέρ του Ιράν - που επιθυμούσε να βγει στην κορυφή, έχει αναδειχθεί ο μεγαλύτερος ηττημένος στην κάλπη.

ADVERTISING

Ωστόσο, με κανένα από τα ανταγωνιστικά πολιτικά μπλοκ να κερδίζει την πλειοψηφία, ακολουθεί τώρα η συνήθης διαπραγμάτευση. Το κίνημα του αλ-Σαντρ θα είναι σε θέση να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι εκλογές του Σαββατοκύριακου διεξήχθησαν πρόωρα μετά από μια λαϊκή εξέγερση υπό την ηγεσία των νέων που ζητούσε μεταρρυθμίσεις το 2019. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι σκοτώθηκαν, και η απάθεια των ψηφοφόρων αντικατέστησε το πάθος.

Η συμμετοχή στις εκλογές σημείωσε ιστορικό χαμηλό και δεν ξεπέρασε το 41%.

Ήδη, πριν από την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη ο αλ Σαντρ προειδοποιούσε ότι μετά την απελευθέρωση της κουρδικής πόλης η χώρα θα έπεφτε σε μια θρησκευτική και εθνική διένεξη, κάτι που ο ίδιος, αλλά και οι Ιρακινοί, ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν όπως έλεγε.

Ωστόσο, μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, ο Αλ Σαντρ, που ήταν πάντα αντίθετος στην παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ, επανέφερε στη δράση την παραστρατιωτική του οργάνωση, τον στρατό του Μεχντί, ο οποίος πολεμούσε εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων από το 2003 ως το 2011.

Πριν κατέβει στις εκλογές διέλυσε την παραστρατιωτική του ομάδα, γεγονός που εκτίμησαν πολλοί σουνίτες ψηφοφόροι. Η προεκλογική του εκστρατεία εστίασε στην καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ βρήκε συμμαχία με το κομμουνιστικό κόμμα του Ιράκ (ICP), με το οποίο σύναψε εκλογική συνεργασία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιράκ
SHARE:

24Media Network