Ιράν: Απολύθηκαν επικεφαλής τραπεζών μετά την κατακραυγή για τις υπέρογκες απολαβές τους

Ιράν: Απολύθηκαν επικεφαλής τραπεζών μετά την κατακραυγή για τις υπέρογκες απολαβές τους

Οι μισθοί τους διέρρευσαν στο διαδίκτυο και αποκαλύφθηκε ότι κέρδιζαν πολύ περισσότερα χρήματα από τον μέσο Ιρανό

Την πόρτα της εξόδου είδαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι τεσσάρων κρατικών τραπεζών του Ιράν, μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν για τους υψηλούς μισθούς τους, μετέδωσε την Πέμπτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας IRNA.

H απομάκρυνση τους από ήρθε μετά από αίτημα του προέδρου Χασάν Ρουχανί στον υπουργό Οικονομίας. Το σκάνδαλο ξέσπασε πριν από δύο μήνες, όταν δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο τα εκκαθαριστικά σημειώματα των επικεφαλής των τραπεζών Mehr Iran, Mellat, Refah και Saderat. Έτσι έγινε γνωστό ότι κερδίζουν πολύ περισσότερα χρήματα από τον μέσο όρο των Ιρανών ενώ αποκαλύφθηκαν μπόνους, άτοκα δάνεια και σε ορισμένες περιπτώσεις, φορολογικές ελαφρύνσεις.

Η απόφαση του Ιρανού προέδρου ήρθε μια εβδομάδα μετά τη δήλωση του Αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί στο υπουργικό συμβούλιο: "Το θέμα των αστρονομικών μισθών είναι στην πραγματικότητα επίθεση στις εθνικές μας αξίες και όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι προαναφερόμενοι αποτελούν εξαιρέσεις. Η λύση του θέματος δεν πρέπει να αργήσει να δοθεί και οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν γι' αυτή".

Τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής της κρατικής ασφαλιστικής εταιρίας CIC παραιτήθηκε μετά την διαρροή εκκαθαριστικών σημειωμάτων, που έδειξαν ότι κάποια ανώτερα στελέχη είχαν λάβει περίπου 25.000 ευρώ μόνο για τον Μάρτιο. Επίσης, διευθυντής σε μία άλλη κρατική τράπεζα, την Tejarat, πρόσθεσε στον λογαριασμό του τον Νοέμβριο το ποσό των 207.000 ευρώ ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Ταμείου Ανάπτυξης φαίνεται να κερδίζει περίπου 17.000 ευρώ τον μήνα.

Ο Ρουχανί υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι οι μεγάλες απολαβές ήταν "νόμιμες", κατηγορώντας τον προκάτοχό του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ότι πρώτος αυτός επέτρεψε τους υψηλούς μισθούς.

Πηγή: BBC

SHARE:

24Media Network