Ιράν: Επιθεώρηση του ΙΑΕΑ στην Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ιράν: Επιθεώρηση του ΙΑΕΑ στην Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα
Σταθμός πυρηνικής ενέργειας (φωτογραφία αρχείου) iStock

Επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- IAEA) βρίσκονται στην Τεχεράνη και πραγματοποιούν ελέγχους, ύστερα από τις πληροφορίες για ουράνιο εμπλουτισμένο σε ποσοστό 84%, λίγο κάτω από το ποσοστό που είναι απαραίτητο για την παραγωγή ατομικής βόμβας.

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη (22/2) ότι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- IAEA) βρίσκονται στην Τεχεράνη προκειμένου να αρθούν “οι αμφιβολίες” σχετικά με τις πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

“Εκπρόσωποι του ΙΑΕΑ βρίσκονται στην Τεχεράνη και έχουν αρχίσει να διαπραγματεύονται, να επισκέπτονται και να επιθεωρούν από χθες”, δήλωσε ο Μοχαμέντ Εσλαμί, επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

“Οι αμφιβολίες που δημιουργήθηκαν από την άποψη ενός επιθεωρητή έχουν αρθεί ή βαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση” πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το Ιράν είναι πρόθυμο “να συνεργάζεται και να συντονίζεται” με την υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ο ΙΑΕΑ είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με το Ιράν έπειτα από ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, που βασιζόταν σε δύο διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με το οποίο επιθεωρητές του ΙΑΕΑ είχαν εντοπίσει ουράνιο εμπλουτισμένο σε ποσοστό 84%, λίγο κάτω από το 90% που είναι απαραίτητο για την παραγωγή ατομικής βόμβας.

Τις πληροφορίες διέψευσε αμέσως η Τεχεράνη, η οποία διαβεβαίωσε ότι σε αυτό το στάδιο “δεν έχει γίνει απόπειρα εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό πάνω από 60%”.

“Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάνει καμία προσπάθεια να εμπλουτίσουμε ουράνιο σε ποσοστό πάνω από 60%. Η παρουσία μορίων με ποσοστό εμπλουτισμού άνω του 60% δεν σημαίνει παραγωγή σε ποσοστό άνω του 60%”, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα (20/2), ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί εκπρόσωπος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Οι πληροφορίες ήρθαν στη δημοσιότητα την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα βρίσκονται σε τέλμα. Οι συνομιλίες είχαν ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2021 στη Βιέννη μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων, όμως περιήλθαν σε αδιέξοδο τον Αύγουστο του 2022, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων.

Μετά τη μονομερή απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, το 2018, το Ιράν έχει αρχίσει να υπαναχωρεί από κάποιες από τις δεσμεύσεις του. Πλέον εμπλουτίζει επισήμως ουράνιο σε ποσοστό 60%, πολύ πάνω από το όριο του 3,67% που οριζόταν από τη συμφωνία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα