Ιράν: Παραπέμπονται σε δίκη δύο ηθοποιοί επειδή έβγαλαν τη μαντίλα τους σε μια εκδήλωση

Ιράν: Παραπέμπονται σε δίκη δύο ηθοποιοί επειδή έβγαλαν τη μαντίλα τους σε μια εκδήλωση
Γυναίκες με μαντίλα στο Ιράν (φωτογραφία αρχείου) Vahid Salemi/AP Photo

Ενώπιον του εισαγγελέα, οι Ιρανές ηθοποιοί Αφσανέχ Μπαϊγκάν και της Φατεμέχ Μοταμενταριά σε βάρος των οποίων ξεκίνησε έρευνα επειδή αφαίρεσαν το χιτζάμπ τους κατά τη διάρκεια μιας τελετής.

Άλλες δύο Ιρανές ηθοποιοί θα προσαχθούν ενώπιον δικαστηρίου επειδή εμφανίστηκαν χωρίς μαντίλα σε μια εκδήλωση στην Τεχεράνη, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το πρακτορείο Fars.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ξεκίνησε έρευνα σε βάρος της Αφσανέχ Μπαϊγκάν και της Φατεμέχ Μοταμενταριά, αφού οι δύο ηθοποιοί του κινηματογράφου και της τηλεόρασης «αφαίρεσαν το χιτζάμπ τους κατά τη διάρκεια μιας τελετής».

Και οι δύο παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα.

Οι φωτογραφίες των δύο γυναικών έγιναν viral στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Οι δύο ηθοποιοί είχαν παραστεί σε μια εκδήλωση προς τιμή του διάσημου Ιρανού συναδέλφου τους, του Ατίλα Πεσιανί.

Στις 25 Απριλίου η αστυνομία της ιρανικής πρωτεύουσας προσέφυγε εναντίον δύο άλλων ηθοποιών, της Καταγιούν Ριαχί και της Παντεά Μπαχράμ, επειδή «διέπραξαν το αδίκημα να αφαιρέσουν το χιτζάμπ τους δημοσίως» και «ανήρτησαν τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο».

Η δίωξη σε βάρος των ηθοποιών ασκήθηκε αφού τέθηκε σε εφαρμογή, στα μέσα Απριλίου, ένα νέο σχέδιο της αστυνομίας για εντατικοποίηση του ενδυματολογικού ελέγχου. Η μαντίλα έγινε υποχρεωτική για τις γυναίκες μετά την Ισλαμική Επανάσταση, το 1979. Τους τελευταίους μήνες, ολοένα και περισσότερες γυναίκες εμφανίζονταν στον δρόμο με ακάλυπτο το κεφάλι, ιδίως μετά το κίνημα αμφισβήτησης που ξεκίνησε με τον θάνατο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, της νεαρής Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί γιατί δεν φορούσε «σωστά» τη μαντίλα της. Στα μέσα Απριλίου οι αρχές ανακοίνωσαν ότι περισσότερα από 150 εμπορικά καταστήματα έκλεισαν μέσα σε 24 ώρες επειδή οι γυναίκες υπάλληλοί τους δεν φορούσαν μαντίλα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα