Ιράν: “Είχε νευρολογικά προβλήματα”, λέει ο πατέρας της φιλάθλου που αυτοπυρπολήθηκε

Ιράν: “Είχε νευρολογικά προβλήματα”, λέει ο πατέρας της φιλάθλου που αυτοπυρπολήθηκε
Ιράν AP

Ο πατέρας της 30χρονης φιλάθλου με παρατσούκλι "Γαλάζιο Κορίτσι", που αυτοπυρπολήθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν τη συνέλαβαν επειδή προσπάθησε να μπει σε γήπεδο μεταμφιεσμένη σε άντρα, υποστηρίζει ότι η κόρη του αντιμετώπιζε "νευρολογικό προβλήματα".

Η Σαχάρ Χονταγιαρί, η Ιρανή φίλαθλος που αυτοπυρπολήθηκε την περασμένη εβδομάδα αφού την συνέλαβαν να προσπαθεί να μπει σε ένα γήπεδο μεταμφιεσμένη σε άντρα, αντιμετώπιζε “νευρολογικά προβλήματα”, υποστήριξε σήμερα ο πατέρας της.

Η 30χρονη γυναίκα συνελήφθη πέρσι, όταν προσπάθησε να παρακολουθήσει έναν αγώνα της αγαπημένης της ομάδας, της Εστεγλάλ, στην Τεχεράνη. Μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 έχει απαγορευτεί η είσοδος των γυναικών στα γήπεδα καθώς οι θρησκευτικοί ηγέτες εκτιμούν ότι θα πρέπει οι γυναίκες να προστατεύονται από την “ανδρική ατμόσφαιρα” και να μην βλέπουν “μισόγυμνους άνδρες”.

Το “Γαλάζιο Κορίτσι”, όπως ήταν το παρατσούκλι της Σαχάρ (από το χρώμα της ομάδας της), πέθανε την Δευτέρα. Σύμφωνα με πολλά ιρανικά μέσα ενημέρωσης, φοβόταν ότι θα την καταδικάσουν σε εξάμηνη φυλάκιση.

“Η κόρη μου είχε νευρολογικά προβλήματα και εκείνη την ημέρα ήταν πολύ θυμωμένη, έβριζε και χτυπούσε τους αστυνομικούς”, είπε ο πατέρας της, Χαϊντάρ Αλί Χονταγιαρί, σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr.

Στον ιστότοπο του υπουργείου Δικαιοσύνης, τον Mizan Online, αναφέρεται ότι δεν της είχε επιβληθεί καμία ποινή και δεν υπήρξε καν δίκη για την υπόθεσή της.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Irna, η αντιπρόεδρος του Ιράν Μασουμέχ Εμπτεκάρ, αρμόδια για γυναικείες και οικογενειακές υποθέσεις, ζήτησε από τις δικαστικές αρχές να ξεκινήσουν έρευνα για το θέμα.

Ο θάνατος της Σαχάρ Χονταγιαρί προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Διασημότητες, ποδοσφαιριστές και ακτιβιστές ζητούν από τη FIFA να εξοβελίσει το Ιράν από τις διεθνείς διοργανώσεις και από τους φιλάθλους να μποϊκοτάρουν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

“Όταν ήταν στο νοσοκομείο, καμία διασημότητα, κανένας ποδοσφαιριστής ούτε υπεύθυνος δεν ήρθε να την επισκεφθεί”, είπε ο πατέρας της. Πρόσθεσε ότι η κόρη του “δεν θυσιάστηκε” για κάποιον σκοπό και κατηγόρησε τους φίλους της ότι την είχαν επηρεάσει. “Δεν θα συγχωρέσω ποτέ εκείνους που καταχρώνται αυτό το γεγονός. Κάνουν τεράστιο λάθος όταν καταγγέλλουν τη χώρα για τον θάνατό της”, κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα