Ισλανδία: Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος ηφαιστειακής έκρηξης

Διαβάζεται σε 2'
Ισλανδία
Δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο στην πόλη Γκρίντοβικ, στην Ισλανδία (AP Photo/Brynjar Gunnarsson)

“Ένας ποταμός μάγματος μήκους 9 μιλίων βρίσκεται ενεργός κάτω από την πόλη του Γκρίνταβικ της Ισλανδίας” εκτιμούν οι ειδικοί. Συνεχίζονται οι εκκενώσεις.

Μειώθηκε η σεισμική δραστηριότητα στην Ισλανδία, τη Δευτέρα (13/11), ωστόσο ο κίνδυνος ηφαιστειακής έκρηξης παραμένει αρκετά υψηλός.

Χτες, Δευτέρα (13/11) επετράπη στους κατοίκους της πόλης Γκρίνταβικ, που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, μετά την εντολή εκκένωσης που έλαβαν από τις Αρχές, να επιστρέψουν σε αυτά, προκειμένου να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο Independent, τους δόθηκε χρονικό περιθώριο μέχρι τις 4 το μεσημέρι και μετά αναγκάστηκαν να φύγουν και πάλι.

Στην πόλη Γκρίνταβικ οι δρόμοι έχουν σπάσει στη μέση ενώ ειδικοί δήλωσαν ότι “ένας ποταμός μάγματος μήκους 9 μιλίων βρίσκεται ενεργός κάτω από την πόλ”.

Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους το Σαββατοκύριακο, την ώρα που οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι μάγμα θα μπορούσε να φθάσει στην επιφάνεια και πιθανόν να πλήξει μια παράκτια πόλη και έναν σταθμό γεωθερμικής ενέργειας.

Κάτοικοι της πόλης του Γκρίνταβικ περιέγραψαν πως απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους νωρίς το Σάββατο, καθώς το έδαφος σειόταν, δρόμοι εμφάνισαν ρωγμές και κτίρια υπέστησαν ζημιές.

Φωτογραφίες από την πόλη Γκρίνταβικ:

Ισλανδία
Δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο στην πόλη Γκρίντοβικ, στην Ισλανδία (AP Photo/Brynjar Gunnarsson)

Κίνδυνος ηφαιστειακής έκρηξης στην Ισλανδία AP Photo Brynjar Gunnarsson

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα