Ισπανία: "Θα απαντήσουμε με σθένος και σαφήνεια σε πιθανούς δασμούς των ΗΠΑ"

Εικόνα από το ισπανικό κοινοβούλιο
Εικόνα από το ισπανικό κοινοβούλιο AP

Η Ισπανία λέει ότι είναι πρόθυμη να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ, όμως εάν αυτές δεν στεφθούν με επιτυχία, θα ζητήσει την επανενεργοποίηση των δασμών από τη διαμάχη που είχε κερδίσει η ΕΕ το 2004 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 4 δισεκ. ευρώ.

Η Ισπανία «απορρίπτει πλήρως» τους αμερικανικούς δασμούς σε μια γκάμα ευρωπαϊκών προϊόντων και, αν και προτιμούσε την επίλυση του θέματος έπειτα από διαπραγματεύσεις, θα ασκήσει πιέσεις για σθεναρά αντίμετρα, εάν οι δασμοί επιβεβαιωθούν, επισημαίνει σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας.

«Εάν η αμερικανική κυβέρνηση απορρίψει αυτήν την προσφορά για διάλογο εκ μέρους της Ισπανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ισπανική κυβέρνηση θα αντιδράσει άμεσα με σθένος και σαφήνεια για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολιτών και των εταιρειών μας» αναφέρει η κυβέρνηση.

Η Μαδρίτη λέει ότι είναι πρόθυμη να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ένωσης και των ΗΠΑ, όμως εάν αυτές δεν στεφθούν με επιτυχία, θα ζητήσει την επανενεργοποίηση των δασμών από τη διαμάχη που είχε κερδίσει η ΕΕ το 2004 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ισπανία υπολογίζει ότι οι δασμοί, τους οποίους οι ΗΠΑ απειλούν ότι θα επιβάλουν σε προϊόντα όπως το κρασί και το τυρί ως τιμωρία για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στην αεροπλοΐα, θα πλήξουν εξαγωγές ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ τον χρόνο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ισπανία, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ένα βήμα πιο κοντά στον εμπορικό "πόλεμο" Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ

Τραμπ: Εφικτή μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ χωρίς την επιβολή δασμών

SHARE: