Ισπανία: Έφεση άσκησε η εισαγγελία σε προφυλάκιση πρώην τραπεζίτη

Ισπανία: Έφεση άσκησε η εισαγγελία σε προφυλάκιση πρώην τραπεζίτη

Έφεση άσκησε η εισαγγελία στην απόφαση δικαστή να προφυλακισθεί ο πρώτος πρώην τραπεζίτης που διώκεται για κακοδιοίκηση

Οι Ισπανοί εισαγγελείς άσκησαν έφεση στην απόφαση ενός δικαστή να διατάξει την προφυλάκιση του πρώην διοικητή της Caja de Madrid Μιγκέλ Μπλέσα, του πρώτου τραπεζίτη της χώρας που διώκεται με κατηγορίες που σχετίζονται με την ανοικονόμητη διαχείριση των συνεταιριστικών τραπεζών που επιτάχυνε την οικονομική κρίση, υποστηρίζοντας πως αυτή παραβιάζει τα δικαιώματα ενός ανθρώπου που δεν υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει.

Ο δικαστής Ελπίδιο Χοσέ Σίλβα, που ερευνά την ενδεχόμενη κακοδιοίκηση της Caja Madrid -η συγχώνευσή της οποίας με άλλα έξι ταμιευτήρια δημιούργησε το 2010 τον κολοσσό Bankia, ο οποίος μόλις και σώθηκε από την χρεοκοπία το 2012 μετά το δανεισμό της ΕΕ για την στήριξη του ισπανικού τραπεζικού τομέα-, έκρινε πως ο Μπλέσα είναι ύποπτος για την πιθανή καταστροφή ενοχοποιητικών στοιχείων σε βάρος του.

Ο Μπλέσα ήδη είχε προφυλακισθεί στις 16 Μαΐου, όμως αφέθηκε ελεύθερος από την επομένη κιόλας, μετά την καταβολή εγγύησης 2,5 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, ο Σίλβα αποφάσισε τη νέα προφυλάκισή του, αλλά χωρίς την καταβολή εγγύησης, βασίζοντας την απόφασή του στην ύπαρξη ηλεκτρονικών μηνυμάτων, που συνηγορούν στην ύπαρξη "λογικών ενδείξεων για εγκληματική του ευθύνη".

Η απόφαση της προφυλάκισης του Μπλέσα, ο οποίος πρόσκειται στο κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και θεωρείται πως αναρριχήθηκε στο αξίωμα αυτό χάρις στη φιλία του με τον δεξιό πρώην πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ, δεν χαροποίησε τον εισαγγελέα της Μαδρίτης, ο οποίος άσκησε έφεση στην απόφαση του Σίλβα.

Η εισαγγελία εξετάζει "πολύ σοβαρά" τον φάκελο των διώξεων που έχει ασκήσει ο Σίλβα για «κατάχρηση εξουσίας», δήλωσε στην εφημερίδα Ελ Παΐς ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Μαδρίτης Μανουέλ Μόις. Επίσης, ο 54χρονος δικαστής, που είναι γνωστός για την αδιάλλαξία του, έχει αποτελέσει στόχο και άλλων πειθαρχικών ερευνών.

Μολαταύτα, η σύλληψη του Μπλέσα έχει μεγάλη συμβολική σημασία, σε μία χώρα όπου ο τραπεζικός τομέας θεωρείται ως ο κύριος υπεύθυνος για την ‘φούσκα των κατασκευών’ που η ένρηξή το 2008 θεωρείται πως απετέλεσε την απαρχή της κρίσης.

«Όμως ενδέχεται να μην είναι ο μόνος», επέμεινε σήμερα σε δημοσίευμά της η Ελ Παΐς , υπενθυμίζοντας πως και καμία εκατοστή άλλοι πρώην τραπεζίτες διώκονται για παρόμοιες δραστηριότητες—37 εκ των οποίων ανήκαν στη Bankia, με πιο βαρύγδουπο όνομα αυτό του Ροδρίγο Ράτο, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος και πρώην διοικητή του κολοσσού μετά τις συγχωνεύσεις.

Το ΡΡ τηρεί στην υπόθεση προσεκτική στάση, εκτιμώντας πως θα πρέπει να αφεθεί η δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της, αναγνωρίζοντας πως «πολύς κόσμος είναι εξοργισμένος» και θέλει «να πληρώσει κάποιος».

Η οργάνωση Ausbanc, που υποστηρίζει τα θύματα των τραπεζών και βρίσκεται μαζί με τη συντηρητική οργάνωση Manos Limpias (σ.σ. "Καθαρά Χέρια") κατήγγειλε τη στήριξη του εισαγγελέα και ο πρόεδρός της Λουίς Πινέδα προειδοποίηση "να μην παίζουν με τα συμφέροντα, τα δικαιώματα και την περιουσία των Ισπανών".

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network