Ισπανία: Έρευνα για το πολύνεκρο δυστύχημα με το λεωφορείο

Ισπανία: Έρευνα για το πολύνεκρο δυστύχημα με το λεωφορείο

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει τις έρευνες προκειμένου να διαπιστώσουν τα αίτια του δυστυχήματος, που στοίχισε τη ζωή σε 13 ξένες φοιτήτριες. Αρνήθηκε να μιλήσει ο οδηγός

Οι ισπανοί ερευνητές προσπαθούν σήμερα να διαπιστώσουν τα αίτια του δυστυχήματος στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 13 ξένες φοιτήτριες, επτά από τις οποίες Ιταλίδες, όταν ο οδηγός του τουριστικού λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν έχασε τον έλεγχο του οχήματος σε αυτοκινητόδρομο κατά την επιστροφή τους χθες τα χαράματα από μια γιορτή.

Οι αρχές της Καταλονίας, όπου σημειώθηκε το δυστύχημα, ανακοίνωσαν τις έξι εθνικότητες των νεκρών.

"Πρόκειται για 13 νέες γυναίκες, η νεότερη ήταν 19 ετών και η μεγαλύτερη 25 ετών", δήλωσε ο επικεφαλής της διεύθυνσης Εσωτερικών της Καταλονίας, ο Ζόρντι Ζανέ.

"Επτά ήταν από την Ιταλία, δύο από τη Γερμανία, μία από τη Ρουμανία, μία από την Αυστρία, μία από τη Γαλλία και μία από το Ουζμπεκιστάν", συνέχισε σε συνέντευξη Τύπου στον Τορτόσα, όπου εγκαταστάθηκε το επιτελείο των επιχειρήσεων διάσωσης.

"Μερικές δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας" τη στιγμή του δυστυχήματος. "Έχασαν τη ζωή τους όταν συνεθλίβησαν ανάμεσα στο τουριστικό λεωφορείο και το οδόστρωμα", είχε εξηγήσει νωρίτερα σε ραδιοφωνική συνέντευξή του.

Οι τραυματίες ανέρχονται σε 34, όμως ο Ζανέ αρνήθηκε να πει πόσοι απ' αυτούς εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται συνεχώς. "Ένα από τα πρόσωπα που ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, βρίσκεται τώρα σε σοβαρή κατάσταση", είπε μόνο.

Έξι οικογένειες από την Ιταλία έφθασαν σήμερα στην Τορτόσα, όπου θα βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των θυμάτων, πρόσθεσε ο Ζανέ.

Οι επιβάτες ήταν φοιτητές και φοιτήτριες εγγεγραμμένοι σε καταλανικά πανεπιστήμια στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγών Erasmus.

Κατευθύνονταν τα χαράματα προς βορρά με μια πομπή πέντε τουριστικών λεωφορείων αφού είχαν συμμετάσχει στην παραδοσιακή γιορτή "Λας Φάγιας", στη Βαλένθια, 350 χλμ. νότια της Βαρκελώνης.

Στις 6 το πρωί (07:00 ώρα Ελλάδας) το τελευταίο τουριστικό λεωφορείο της πομπής παρεξέκλινε της πορείας του, έπεσε στο διαχωριστικό φράγμα του αυτοκινητοδρόμου και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα, όπου ανετράπη κι έπεσε σ' ένα αυτοκίνητο που κινούνταν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

"Το τουριστικό λεωφορείο κινήθηκε απότομα προς τα δεξιά, τα ίχνη των ελαστικών φαίνονται στην άσφαλτο, μετά ξαφνικά γύρισε το τιμόνι και διέσχισε το διαχωριστικό φράγμα και βρέθηκε κάθετα στον αυτοκινητόδρομο, πριν ανατραπεί", αφηγήθηκε ο Ζανέ. "Στη συνέχεια έπεσε πάνω του ένα αυτοκίνητο που κατευθυνόταν προς τη Βαλένθια".

Αναφερόμενος στα πιθανά αίτια του δυστυχήματος, ο καταλανός αξιωματούχος έκανε λόγο τόσο για ανθρώπινο σφάλμα όσο και για τεχνική βλάβη. "Οι χρόνοι ανάπαυσης που προβλέπονται από τους κανονισμούς έγιναν σεβαστοί, σύμφωνα με τον ταχυγράφο", δήλωσε. "Όμως το ζήτημα είναι να μάθουμε αν στη διάρκεια αυτών των χρόνων ανάπαυσης ο οδηγός αναπαύθηκε αρκετά".

Ο οδηγός αρνήθηκε να μιλήσει

Ο οδηγός, ο οποίος ήταν έμπειρος σύμφωνα με τον Ζανέ, εισήχθη σήμερα στην εντατική με κάταγμα στον θώρακα. Κατά συνέπεια αναβλήθηκε η κατάθεσή του σε ανακριτή, που επρόκειτο να δοθεί το πρωί.

Χθες ο οδηγός αυτός, ηλικίας περίπου 60 ετών, είχε αρνηθεί να μιλήσει στην αστυνομία κατόπιν συμβουλής του δικηγόρου του, έκανε γνωστό ο Ζανέ.

Το δυστύχημα σημειώθηκε σε μια ευθεία, όμως υπήρχαν προηγούμενα, σύμφωνα με τον Ζοζέ Ρονθέρο Παγιάρες, τον δήμαρχο του Φρέζιναλς, της πόλης που βρίσκεται κοντά στον τόπο του δυστυχήματος.

"Τα τελευταία χρόνια, κάθε φορά που γίνεται ένα δυστύχημα, γίνεται σ' αυτό το χιλιόμετρο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Δεν ξέρω γιατί, το οδόστρωμα μοιάζει σε καλή κατάσταση και πρόκειται για μια ευθεία. Αυτή τη νύχτα είχε βρέξει πολύ και μπορεί αυτό να έπαιξε κάποιο ρόλο".

Οι 26 επιβάτες που είναι σώοι αναχώρησαν τη νύκτα από την Τορτόσα.

Χίλιοι πεντακόσιοι φοιτητές απ' όλη την Ισπανία, 275 από τους οποίους από το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, παρακολούθησαν τις γιορτές της Λας Φάγιας, σύμφωνα με πηγή του πανεπιστημίου αυτού. Πολλοί επιβάτες των άλλων τουριστικών λεωφορείων έφθασαν στον προορισμό τους χωρίς να αντιληφθούν αυτό που είχε συμβεί στους συμφοιτητές τους.

Ο βασιλιάς Φίλιππος 6ος τήρησε σήμερα ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ισπανική Πολιτοφυλακή στη Μαδρίτη.

Στην Καταλονία, ο πρόεδρος της περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν επρόκειτο να τηρήσει το μεσημέρι πέντε λεπτά σιγής στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, μαζί με τον πρύτανη του ιδρύματος και τη δήμαρχο της Βαρκελώνης Άντα Κολάου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Φοιτήτρια από τον Βόλο, τραυματίας στο δυστύχημα στην Ισπανία

Τροχαίο με 14 νεκρούς φοιτητές Erasmus στην Ισπανία

SHARE:

24Media Network