Ισπανία – Πορτογαλία: Πώς οι μηχανικοί επανέφεραν το ρεύμα

Διαβάζεται σε 4'
Ισπανία – Πορτογαλία: Πώς οι μηχανικοί επανέφεραν το ρεύμα
Ταξιδιώτες έξω από σταθμό τρένων κατά τη διάρκεια του μπλακ άουτ στην Ισπανία AP Photo Manu Fernandez

Η επαναφορά της κανονικότητας σε Ισπανία και Πορτογαλία δεν ήταν μία απλή υπόθεση. Το αντίθετο…

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την Ισπανία και την Πορτογαλία αίρεται την Τρίτη, εκτός από τη Βαλένθια, καθώς η Ιβηρική Χερσόνησος επανέρχεται στην κανονικότητα μετά την πρωτοφανή διακοπή ρεύματος.

Η διακοπή έπληξε την Ισπανία, την Πορτογαλία και τμήματα της Γαλλίας λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-e) που επικαλείται το Euronews.

Ο Νταν Γιόργκενσεν, Επίτροπος της ΕΕ για την ενέργεια και τη στέγαση, δήλωσε στο X το πρωί της Τρίτης ότι η ενεργειακή κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία έχει επανέλθει στο φυσιολογικό, σημειώνοντας ότι το περιστατικό αυτό ήταν “το πιο σοβαρό εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες στην Ευρώπη”.

Ενώ οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν την αιτία του μαζικού μπλακ άουτ, οι ειδικοί λένε ότι η επανεκκίνηση του δικτύου μετά από μια διακοπή είναι δύσκολη και θα πρέπει να βρεθεί μια καλή ισορροπία, διαφορετικά μπορεί να προκληθεί άλλη μια διακοπή.

Πώς λειτουργεί λοιπόν η διαδικασία επανενεργοποίησης και πότε μπορούν όσοι ζουν στην Ιβηρική Χερσόνησο να περιμένουν να επανέλθει η πλήρης ισχύς;

«Ξαφνικά, υπάρχει ένας καταιγισμός συναγερμών»

Το δίκτυο μεταφοράς είναι η “ραχοκοκαλιά” του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας μιας χώρας, σύμφωνα με τον διαχειριστή δικτύου της Ισπανίας Red Electrica. Συνδέει τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τους μεγάλους καταναλωτές, τα σημεία διανομής και την υπόλοιπη εθνική παραγωγή ενέργειας.

Το δίκτυο είναι απαραίτητο για τη μεταφορά της ενέργειας που δημιουργείται από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τόπο σε τόπο “αποτελεσματικά και με ασφάλεια”.

Το δίκτυο μεταφοράς της Ισπανίας διαθέτει πάνω από 45.000 χιλιόμετρα κυκλωμάτων γραμμών υψηλής τάσης, περισσότερους από 700 υποσταθμούς, 600 κόλπους και πάνω από 200 μετασχηματιστές.

Το δίκτυο της Πορτογαλίας, αν και μικρότερο, διαθέτει 9.661 χιλιόμετρα κυκλωμάτων και περίπου το 77% της ενέργειας που παρήχθη την Τρίτη ήταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, σύμφωνα με στοιχεία της πορτογαλικής εταιρείας ενέργειας, Redes Energeticas Nacionais (REN).

Ο Paul Cuffe, επίκουρος καθηγητής Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο College του Δουβλίνου (UCD), δήλωσε ότι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας είναι συχνά συγχρονισμένα ή διασυνδεδεμένα, πράγμα που σημαίνει ότι αν “συμβεί κάτι δυσάρεστο με τη γεννήτρια στη Μαδρίτη, μπορεί να γίνει αμέσως αισθητό στη Βαρκελώνη ή τη Λισαβόνα”, δήλωσε στο Euronews Next.

Οι διαχειριστές του συστήματος που ελέγχουν το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας επιδιώκουν να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ του πόση ενέργεια παρέχει το δίκτυο και πόση καταναλώνεται, σημείωσε.

Για να πετύχουν αυτή την ισορροπία, οι φορείς εκμετάλλευσης παραμένουν γύρω από το σήμα των 50 hertz, συνέχισε. Το μέτρο μπορεί να αυξάνεται ή να μειώνεται ελαφρώς χωρίς να προκαλείται κίνδυνος διακοπής ρεύματος.

Η βλάβη του δικτύου της Ιβηρικής πιθανότατα συνέβη γρήγορα και απροσδόκητα, είπε.

“Ξαφνικά υπάρχει ένας καταιγισμός συναγερμών, [ένας χειριστής του συστήματος] ανοιγοκλείνει τα μάτια και κοιτάζει την οθόνη, όπου, τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν υπήρχε καμία ένδειξη προβλήματος… και [σκέφτεται] τι στο καλό ήταν αυτό;” δήλωσε ο Cuffe.

Μια πράξη εξισορρόπησης

Μετά από ένα μπλακ άουτ, αρχίζει η πρόκληση της επαναφοράς του δικτύου σε λειτουργία.

Ένας εκπρόσωπος της Eurelectric, της κλαδικής ένωσης που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή ενεργειακή βιομηχανία, δήλωσε ότι το δίκτυο πρέπει να κάνει αυτό που ονομάζεται “μαύρη εκκίνηση”, όπου χρησιμοποιεί “περιουσιακά στοιχεία παραγωγής που δεν απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο για να ξεκινήσουν” για να επαναφέρει το ρεύμα.

Στην περίπτωση του μπλακ άουτ της Ιβηρικής, συνέχισε ο εκπρόσωπος της ένωσης, αυτό έγινε με τη μορφή υδροηλεκτρικής ενέργειας, αλλά μπορεί επίσης να γίνει με ντίζελ ή φυσικό αέριο.

Η ηλεκτρική ενέργεια από αυτές τις εναλλακτικές πηγές διοχετεύεται στη συνέχεια στο δίκτυο και χρησιμοποιείται για να επαναλειτουργήσουν βασικές υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία ή αμυντικές εγκαταστάσεις.

Από εκεί και πέρα, η ενέργεια “αυξάνεται αργά” και “συνδυάζεται προσεκτικά με την πρόσθετη ζήτηση που εισάγεται στο σύστημα”, συνέχισε η Eurelectric.

“Εάν η εξισορρόπηση δεν είναι σχεδόν τέλεια, μπορεί να προκαλέσει νέα διακοπή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα