Ισπανία: Το μετέωρο βήμα του Σάντσεθ και η απειλή του Vox

Ισπανία: Το μετέωρο βήμα του Σάντσεθ και η απειλή του Vox
Ο Πέδρο Σάντσεθ AP

Η προεκλογική περίοδος στην Ισπανία ήδη άρχισε. Ποιοι πόλοι πιθανής κυβέρνησης σχηματίζονται, τι θα κάνει ο Σάντσεθ και πώς απειλεί το ακροδεξιό Vox.

Ο κύβος ερρίφθη λοιπόν στην Ισπανία αφού ο Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 28 Απριλίου (ανήμερα του ορθόδοξου Πάσχα και ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές).

Εν τέλει η κυβέρνηση μειοψηφίας που είχε σχηματίσει ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος πριν από οκτώ μήνας δεν αποδείχθηκε μακρά πνοής για μία σειρά από λόγους που έχουν να κάνουν με την ενότητα των Ποδέμος αλλά και τη στάση που κράτησαν στην ψήφιση των προϋπολογισμών οι Καταλανοί εθνικιστές.

Πλέον ο Ισπανός Πρωθυπουργός έχει κάτι παραπάνω από δύο μήνες για να πείσει το εκλογικό σώμα της Ισπανίας ότι αξίζει να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση, αυτή τη φορά με πιο ευνοϊκούς όρους και χωρίς να κρέμεται από πάνω του η δαμόκλειο σπάθη της ανατροπής. Τα νούμερα, όπως “αποκαλύπτονται” στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, δεν του βγαίνουν. Ναι μεν το PSOE λογίζεται ως το πρώτο κόμμα, όμως τα κουκιά για κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ποδέμος δεν βγαίνουν.

Αντιθέτως, ο δεξιός πιθανός σχηματισμός του Λαϊκού Κόμματος, των Πολιτών και του ακροδεξιού Vox δημοσκοπικά δείχνει ότι μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση στα πρότυπα του παραδείγματος της Ανδαλουσίας εκεί όπου οι Σοσιαλιστές έχασαν την εξουσία μετά από 36 χρόνια. 

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το Λαϊκό Κόμμα και οι Πολίτες θα δεχθούν να χρίσουν κυβερνητικό εταίρο το Vox το οποίο προκαλεί ανατριχίλα με τις τοποθετήσεις του για μία σειρά από θέματα (από το μεταναστευτικό μέχρι τις αμβλώσεις). 

Ο Σάντσεθ από την πλευρά του έχει βουνό να ανέβει. Στα αριστερά του οι Ποδέμος σπαράσσονται από εσωκομματικές έριδες. Στα δεξιά του οι Πολίτες κλίνουν περισσότερο προς το Λαϊκό Κόμμα. Τι απομένει στον Ισπανό Πρωθυπουργό; Να ενισχύσει το ποσοστό του δικού του κόμματος. 

Οι αγορές αντέδρασαν

Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν, αμέσως μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Η απόδοση των ισπανικών 10ετων ομολόγων αυξήθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,26% μετά την ανακοίνωση, ενώ το spread σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα ήταν το υψηλότερο εδώ και περίπου έναν μήνα. 

Αναλυτές της Morgan Stanley σημείωναν ότι, αν και οι πιθανότητες μίας δημοσιονομικής οπισθοχώρησης στην Ισπανία εμφανίζονται μεγαλύτερες από ό,τι προηγουμένως, οι οικονομικές προοπτικές φαίνονται ισχυρές και ότι οι ίδιοι παραμένουν αισιόδοξοι για τα ομόλογα της χώρας μεσοπρόθεσμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα