Ισραήλ: Απεργία και διαδήλωση χιλιάδων γυναικών κατά της σε βάρος τους βίας

Στιγμιότυπο από την διαδήλωση στο Τελ Αβίβ κατά της βίας σε βάρος των γυναικών
Στιγμιότυπο από την διαδήλωση στο Τελ Αβίβ κατά της βίας σε βάρος των γυναικών AP

"Μπίμπι ξύπνα, το αίμα μας έχει αξία" φώναζαν οι διαδηλώτριες. Από τις αρχές του έτους έχουν δολοφονηθεί στη χώρα 24 γυναίκες και κορίτσια από άνδρες του στενού περιβάλλοντός τους.

Χιλιάδες Ισραηλινές συμμετείχαν την Τρίτη σε γενική απεργία και διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία σε βάρος των γυναικών και απαιτώντας περισσότερα μέτρα εκ μέρους του κράτουος.

Αργά το βράδυ δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Τελ Αβίβ.

Αφορμή για την κινητοποίηση αυτή στάθηκε η δολοφονία δύο νεαρών κοριτσιών, ηλικίας 13 και 16 ετών, την περασμένη εβδομάδα. Από τις αρχές του έτους έχουν δολοφονηθεί στο Ισραήλ 24 γυναίκες και κορίτσια από άνδρες του στενού περιβάλλοντός τους.

Διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι γυναίκες απέκλεισαν δρόμους και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Ένα μεγάλο πλήθος είχε συγκεντρωθεί και στην Ιερουσαλήμ, σε έναν δρόμο που τον έβαψαν με κόκκινη μπογιά για να θυμίζει το αίμα των γυναικών.

"Μπίμπι, ξύπνα, το αίμα μας έχει αξία" φώναζαν οι συγκεντρωμένες, αναφερόμενες στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την Κυριακή ο Νετανιάχου επισκέφθηκε έναν ξενώνα όπου φιλοξενούνται κακοποιημένες γυναίκες και ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί μια επιτροπή για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ισραήλ
SHARE: