Ισραήλ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μπένι Γκαντς

Ισραήλ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μπένι Γκαντς
Μπένι Γκαντς AP

Ο Γκαντς έχει στη διάθεσή του 28 ημέρες για να φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε, διαφορετικά ο Ρίβλιν θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο να διορίσει έναν υποψήφιο για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ πως ανέθεσε διερευνητική εντολή στον αρχηγό του κόμματος Μπλε και Λευκό, στρατηγό ε.α. Μπένι Γκαντς για το σχηματισμό της νέας ισραηλινής κυβέρνησης ώστε να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, ο Ρίβλιν δήλωσε ότι τα πολιτικά κόμματα πρέπει να κάνουν «παραχωρήσεις» ενώ ο Γκαντς υποσχέθηκε να «προσπαθήσει να σχηματίσει μια φιλελεύθερη κυβέρνηση».

Μετά τις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπάθησε να συγκροτήσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό αλλά εν τέλει πέταξε λευκή πετσέτα τη Δευτέρα. Την επόμενη μέρα, ο Ισραηλινός πρόεδρος ανέφερε ότι θα δώσει σήμερα διερευνητική εντολή στον αρχηγό του κόμματος Μπλε και Λευκό.

Ο Γκαντς έχει στη διάθεσή του 28 ημέρες για να φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε, διαφορετικά ο Ρίβλιν θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο να διορίσει έναν υποψήφιο για να σχηματίσει κυβέρνηση. Και σε περίπτωση που ούτε αυτό τελεσφορήσει, το Ισραήλ θα πρέπει να προκηρύξει νέες εκλογές, τις τρίτες μετά τον Απρίλιο.

«Πρέπει να συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα προς τους Ισραηλινούς πολίτες και να αποφύγουμε την διεξαγωγή νέων εκλογών», τόνισε ο Γκαντς , διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει χώρος για «όλα τα μέρη της ισραηλινής κοινωνίας» στο συνασπισμό του.

Διαπραγματευτές του κόμματος Μπλε και Λευκό του Γκαντς και του Λικούντ του Νετανιάχου πρόκειται να συναντηθούν αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λικούντ.

Μια κυβέρνηση ενότητας φαίνεται να είναι μια από τις ελάχιστες διαθέσιμες λύσεις για να αποτραπούν νέες εκλογές.

Είναι η πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια που δίνεται εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιον άλλον εκτός από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα