Ισραήλ: Έξαλλο με την κυβέρνηση της Πολωνίας

Ισραήλ: Έξαλλο με την κυβέρνηση της Πολωνίας
Ο Γίαϊρ Λαπίντ AP

Αμφιλεγόμενος νόμος για τις περιουσίες των Εβραίων στην Πολωνία προκαλεί την οργή της ισραηλινικής κυβέρνησης.

Η ισραηλινή κυβέρνηση κάλεσε την Κυριακή τον πρεσβευτή της Πολωνίας για να του εκφράσει τη «βαθιά απογοήτευσή» της με αφορμή έναν νόμο που, σύμφωνα με τους επικριτές του, καθιστά δυσκολότερο για τους Εβραίους να ανακτήσουν περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν από του Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και κατόπιν παρέμειναν στην κατοχή του κομμουνιστικού καθεστώτος της χώρας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Κάτω Βουλή της Πολωνίας ενέκρινε την Πέμπτη το νομοσχέδιο που καθορίζει την περίοδο παραγραφής στα αιτήματα για την επιστροφή περιουσιακών στοιχείων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιάιρ Λαπίντ, που το χαρακτήρισε «ντροπή».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ τονίζεται ότι ο νόμος αυτός μπορεί να επηρεάσει έως και το 90% των αιτημάτων που έχουν υποβάλει οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος και οι απόγονοί τους για επιστροφή της περιουσίας τους. «Δεν πρόκειται για μια ιστορική συζήτηση γύρω από τις ευθύνες για το Ολοκαύτωμα αλλά για το ηθικό χρέος της Πολωνίας απέναντι σε εκείνους που ήταν πολίτες της και η περιουσία τους λεηλατήθηκε κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και κατά το κομμουνιστικό καθεστώς», σημειώνεται.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ από την πλευρά του κάλεσε για αύριο τον επιτετραμμένο της ισραηλινής πρεσβείας στη Βαρσοβία, όπως έγινε γνωστό από τον υφυπουργό Εξωτερικών Πάβελ Γιαμπλόνσκι.

Σχεδόν όλοι οι Εβραίοι της Πολωνίας, περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι, εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Οι πρώην ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων και οι απόγονοί τους αγωνίζονται να λάβουν αποζημίωση από την Πολωνία από το 1989, μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Με το νομοσχέδιο θα υλοποιηθεί μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του 2015 σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υπάρχει χρονικό όριο μετά την παρέλευση του οποίου οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούν να προσβάλουν λανθασμένες διοικητικές αποφάσεις. Ο νόμος θέτει αυτό το διάστημα παραγραφής στα 30 χρόνια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα