Ισραήλ: Στρατιώτης καταδικάστηκε σε κοινωφελή εργασία για τη δολοφονία 15χρονου Παλαιστινίου

Ισραήλ: Στρατιώτης καταδικάστηκε σε κοινωφελή εργασία για τη δολοφονία 15χρονου Παλαιστινίου
Θρήνος μετά τον θάνατο Παλαιστίνιου εφήβου από ισραηλινά πυρά στη Γάζα AP

Ο στρατιώτης είχε πυροβολήσει χωρίς την έγκριση των ανωτέρων του τον "Παλαιστίνιο ταραξία" στα σύνορα με τη Γάζα, κατά τη διάρκεια βίαιας διαδήλωσης τον Ιούλιο του 2018.

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης καταδικάστηκε σε κοινωφελή εργασία 30 ημερών επειδή πυροβόλησε, χωρίς την έγκριση των ανωτέρων του, έναν «Παλαιστίνιο ταραξία» στα σύνορα με τη Γάζα, κατά τη διάρκεια μιας βίαιης διαδήλωσης, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη από τον στρατό.

Ο Οτμάν Ράμι Χάλες, 15 ετών, σκοτώθηκε από τα ισραηλινά πυρά στα ανατολικά της πόλης της Γάζας στις 13 Ιουλίου 2018, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη συνέχεια ξεκίνησαν έρευνα για τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο του εφήβου. Η έρευνα αυτή κατάληξε στο συμπέρασμα ότι ο στρατιώτης «πυροβόλησε εναντίον ενός Παλαιστίνιου ταραξία που σκαρφάλωνε στον φράχτη ασφαλείας» χωρίς ωστόσο να έχει λάβει την αναγκαία έγκριση των ανωτέρων του. Ο στρατιώτης κρίθηκε ένοχος ότι «έθεσε σε κίνδυνο» τον Παλαιστίνιο αλλά δεν θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατό του επειδή ο στρατός δεν ήταν σε θέση να εξάγει σαφές συμπέρασμα, αν τα πυρά αυτά προκάλεσαν τον θάνατο του ανήλικου.

Ο στρατιώτης υποβιβάστηκε και καταδικάστηκε σε 30 ημέρες κοινωφελούς εργασίας και σε άλλες 60 ημέρες με αναστολή.

Τουλάχιστον 311 Παλαιστίνιοι και οκτώ Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από τον Μάρτιο του 2018, όταν ξεκίνησε το κίνημα εναντίον του αποκλεισμού της Γάζας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα