Ισραήλ: “Θα συνεχιστούν οι επιδρομές στη Γάζα” – Προειδοποιήσεις από το Ιράν

Διαβάζεται σε 4'
Ισραήλ: “Θα συνεχιστούν οι επιδρομές στη Γάζα” – Προειδοποιήσεις από το Ιράν
Βομβαρδισμοί στη Γάζα AP Photo Francisco Seco

Έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο στο μέτωπο του βορρά, δηλώνουν οι δυνάμεις του Ισραήλ. “Εμπλοκή” του Ιράν με προειδοποιήσεις σε βάρος των ΗΠΑ.

Μόλις μερικές ώρες μετά την χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Γάζα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, το Ισραήλ δεν επιδιώκει να ανοίξει άλλο μέτωπο, καθώς ο πόλεμος στρέφεται αποκλειστικά εναντίον της Χαμάς.

«Διεξάγουμε πόλεμο κατά της Χαμάς στο νότιο μέτωπο, ενώ είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο στον βορρά, όπου η Χεζμπολάχ υφίσταται μεγάλες απώλειες. Ωστόσο, δεν επιδιώκουμε την εξάπλωση του πολέμου», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, συμπληρώνοντας πως δεν θα αργήσει η έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Όσον αφορά τη χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «η μέρα εκείνη δεν είναι μακριά… η επιχείρηση θα ξεκινήσει όταν είναι κατάλληλες οι συνθήκες».

Σκληρές προειδοποιήσεις από το Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι «δεν θα γλιτώσουν από αυτή τη φωτιά» αν δεν τερματιστούν τα αντίποινα του Ισραήλ εναντίον των μαχητών της Χαμάς τη Λωρίδα της Γάζας.

«Το λέω ειλικρινά στους Αμερικανούς πολιτικούς, που τώρα χειρίζονται τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, ότι δεν βλέπουμε θετικά μια διεύρυνση του πολέμου στην περιοχή. Όμως αν η γενοκτονία στη Γάζα συνεχιστεί, δεν θα γλιτώσουν από αυτήν τη φωτιά», είπε ο Ιρανός υπουργός στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με θέμα το Μεσανατολικό.

Σύμφωνα με τον Αμίρ-Αμπντολαχιάν, η Χαμάς είπε στο Ιράν ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει τους άμαχους ομήρους, προσθέτοντας ότι ο κόσμος θα πρέπει να πιέσει για την απελευθέρωση 6.000 Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι έτοιμη να παίξει τον ρόλο της σε αυτήν την πολύ σημαντική ανθρωπιστική προσπάθεια, μαζί με το Κατάρ και την Τουρκία. Φυσικά, η απελευθέρωση των 6.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων είναι άλλη μια απαίτηση και υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός.

Σε απάντηση στις προειδοποιήσεις του Ιράν, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποιώντας να μην μπουν στο στόχαστρο οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Τζο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν AP

«Του μεταφέρθηκε ένα ξεκάθαρο μήνυμα», είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο επέκτασης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Το Πεντάγωνο εντείνει την παρακολούθηση της περιοχής και αναπτύσσει εκεί πρόσθετες δυνάμεις. Μόνο την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές δυνάμεις έγιναν στόχος τουλάχιστον 12 φορές στο Ιράκ και άλλες τέσσερις στη Συρία, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Μόλις χθες, Τετάρτη (25/10) ο Μπάιντεν είπε ότι προειδοποίησε τον αγιατολάχ ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν εάν συνεχιστεί η στοχοποίηση των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά δεν διευκρίνισε πώς μεταφέρθηκε αυτό το μήνυμα στην Τεχεράνη.

Ισραήλ: Οι τρεις λόγοι για την “πρόβα” της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα, στην πρώτη επίσημη παραδοχή τους για καταδρομική με άρματα εντός της περιοχής.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται, προβάλλοντας σχετικό βίντεο, ότι άρματα μάχης και πεζικό εισήλθαν στη βόρεια Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, «σκοτώνοντας πολλούς μαχητές και καταστρέφοντας στρατιωτικές υποδομές και αντιαρματικές θέσεις».

Η επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον έλεγχο της ταξιαρχίας Givati, μιας από τις πέντε μονάδες πεζικού του στρατού, έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα «επόμενα στάδια της μάχης», σημειώνει ο στρατός, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του αποχώρησαν από τη Γάζα στο τέλος της επιδρομής.

Προς στιγμήν, δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα στις τάξεις των ισραηλινών στρατευμάτων, ενώ η Χαμάς δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Με βάση το Ισραηλινό Στρατιωτικό Ραδιόφωνο, επρόκειτο για τη μεγαλύτερη εισβολή που έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα, από την έναρξη των εχθροπραξιών, στις 7 Οκτωβρίου, με αρκετούς να τη θεωρούν προάγγελο της ολοκληρωτικής χερσαίας επίθεσης.

Επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσει το βίντεο των ισραηλινών δυνάμεων, το BBC χαρακτηρίζει τη χθεσινή επιχείρηση αναμενόμενη, τονίζοντας πως αυτό ακριβώς θα περίμενε κανείς πριν από μια χερσαία εισβολή – στρατεύματα που σκανάρουν την περιοχή και επιφέρουν πλήγματα στον εχθρό.

Οι εικόνες δείχνουν άρματα μάχης και θωρακισμένες μπουλντόζες να εισέρχονται στη βόρεια Γάζα, με την ισραηλινή ανακοίνωση να παραπέμπει σε μάχες στο έδαφος, αν και οι εικόνες δεν το δείχνουν αυτό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα