Ιταλία: Αιωνόβια γιαγιά οδηγούσε χωρίς δίπλωμα αλλά αντί για πρόστιμο θα πάρει παράσημο

Διαβάζεται σε 4'
italia astynomia
Αστυνομία στην Ιταλία (Φωτογραφία αρχείου) 2023 Andrew Medichini/AP Photo

Μια γυναίκα 103 ετών συνελήφθη στην Ιταλία καθώς οδηγούσε χωρίς δίπλωμα και ασφάλιση για να επισκεφθεί τους φίλους της.

Μια Ιταλίδα 103 ετών συνελήφθη ενώ οδηγούσε, μέσα στη νύχτα, με ληγμένο δίπλωμα και χωρίς ασφάλιση, καθώς αποφάσισε ότι ήθελε “να επισκεφθεί φίλους” της κοντά στη Φεράρα, όπως ανέφερε σήμερα η αστυνομία.

Η ώρα ήταν 1, τη νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα, όταν οι καραμπινιέροι έλαβαν μια κλήση για επικίνδυνη οδήγηση στο κέντρο του Μποντένο, μιας κοινότητας 13.000 κατοίκων στην Εμίλια Ρομάνα. Η περίπολος που έφτασε στο σημείο εντόπισε γρήγορα το εν λόγω αυτοκίνητο.

Η έκπληξη των καραμπινιέρων όμως ήταν μεγάλη όταν ανακάλυψαν την ημερομηνία γέννησης της οδηγού: 1920, ήταν δηλαδή πάνω από 103 ετών, όμως ακόμη ικανή να καθίσει στο τιμόνι και να οδηγήσει μέχρι το Μποντένο για να δει τους φίλους της.

Λόγω της προχωρημένης ώρας, η γηραιά κυρία, που οδηγούσε μολονότι το δίπλωμά της έληξε πριν από δύο χρόνια, “ήταν αποπροσανατολισμένη και διέτρεχε συνεχώς τους ίδιους δρόμους”.

Στην Ιταλία, μετά τα 80, οι οδηγοί πρέπει να επισκέπτονται γιατρό κάθε δύο χρόνια προκειμένου να ανανεώνουν το δίπλωμά τους.

Οι καραμπινιέροι έκαναν μόνο μια προφορική επίπληξη στην αιωνόβια γυναίκα και τη συνόδευσαν στο σπίτι της.

Η ίδια πάντως δεν είναι καθόλου έτοιμη να μείνει στο σπίτι της, παρά την περιπέτειά της: “Θα αγοράσω βέσπα ή σκούτερ”, είπε η Τζουζεπίνα Μολινάρι ή “Τζόσε” χαϊδευτικά, μιλώντας στην τοπική εφημερίδα La Nuova Ferrara. Στο μεταξύ, κυκλοφορεί με ποδήλατο.

Η ιστορία της δυναμικής ηλικιωμένης προκάλεσε τον θαυμασμό του δημάρχου της Φεράρα, του Άλαν Φάμπρι, ο οποίος κατάγεται από το Μποντένο: “Εγώ θα της έδινα παράσημο αντί για πρόστιμο (…) Το να έχει κανείς τέτοια εσωτερική δύναμη δεν είναι συνηθισμένο και μου δίνει ελπίδες για τα δικά μου γεράματα”, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.

Η ιστορία της Τζουζεπίνα Μολινάρι δεν είναι όμως και η μοναδική στην Ιταλία.

Τον Ιούνιο του 2022 η Candida Uderzo (κάτοικος της Βιτσέντσα) ανανέωσε το δίπλωμα οδήγησης και έγινε viral είδηση στα media, καθώς η εν λόγω κυρία ήταν τότε 99 χρόνων. Έγινε η τρίτη αιωνόβια πολίτης της Ιταλίας που κρίθηκε ως κατάλληλη για να συνεχίσει να οδηγεί -έως το 2024 που θα ξαναδώσει εξετάσεις.

Όπως είχε δηλώσει τότε στην Corriere della Seraη ανανέωση αυτή μου επιτρέπει να ζω λίγο πιο ελεύθερα. Είμαι τυχερή που έχω φτάσει τα 100. Εκπλήσσομαι και η ίδια με το πόσο υγιής είμαι. Δεν πήρα ποτέ φάρμακα, εξαιρουμένου ενός που με βοηθά να κοιμηθώ μια στο τόσο. Η όραση μου είναι εξαιρετική. Διαβάζω εφημερίδα, χωρίς γυαλιά“.

Εξήγησε πως για το μόνο που λυπάται στη ζωή της είναι ότι έχασε τον σύζυγο της πολύ νέα (το 1974). “Αποφάσισα ότι το να μείνω ζωντανή σήμαινε πως θα ήταν χρήσιμο να την απολαμβάνω όσο περισσότερο μπορώ. Άρχισα τους μεγάλους περιπάτους με τους φίλους μου και αυτό με βοήθησε να διαχειριστώ τη θλίψη μου. Αφότου συνταξιοδοτήθηκα, μπήκα σε ομάδες πεζοπορίας και δεν έχω χάσει ένα ραντεβού έκτοτε. Κάθε Κυριακή στις 6 το απόγευμα είμαι πάντα εκεί”.

Τόνισε ότι αν έχανε το αυτοκίνητο της “θα ήταν σαν να μην έχω ένα πόδι”, με τον γιο της να προσθέτει “θέλει να είναι ανεξάρτητη. Δεν είναι από τους ανθρώπους που κάθονται ήσυχοι στο σπίτι τους”.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον Guardian, η Ιταλία έχει από τους υψηλότερους αιωνόβιους πληθυσμούς της Ευρώπης -με αυξητική τάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας τον Μάιο του 2022, ζούσαν 20.456 αιωνόβιοι, από 14.456 που ήταν το 2019.

Τα διπλώματα οδήγησης για τους άνω των 80 ετών ανανεώνονται κάθε δύο χρόνια, ενώ οι οδηγοί πρέπει να προσκομίζουν ιατρικά πιστοποιητικά για να διασφαλίσουν ότι είναι σωματικά και πνευματικά υγιείς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα